You are currently viewing Ας θέσουμε  τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων …

Ας θέσουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων …

  • Reading time:2 mins read
 

✔️Μία ψύχραιμη αξιολόγηση του αποτελέσματος των εκλογών 
 
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Στον «οδοστρωτήρα» που περνά πάνω από την κοινωνία μας και ισοπεδώνει τα πάντα, δυστυχώς δεν εξαιρείται ούτε η Εκκλησία. 
Όλοι οι θεσμοί, άλλοι λίγο κι άλλοι πολύ έχουν… χαλαρώσει και καταστεί διάτρητοι. 
Έτσι και στην Διοικούσα Εκκλησία υπάρχουν διάφορα θλιβερά γεγονότα, ίντριγκες και  πάθη που απάδουν στον ιερό χαρακτήρα της και στον σωτήριο προορισμό της. 
Βέβαια, η Εκκλησία είναι θείο και ιερό καθίδρυμα, είναι Θεανθρώπινος οργανισμός. Η Διοικούσα όμως Εκκλησία αποτελείται από ατελείς ανθρώπους, βγαλμένους μέσα από την ίδια με μας κοινωνία.
Οι εκλογές των πέντε νέων  Μητροπολιτών κατέδειξαν ακριβώς αυτό το ανθρώπινο στοιχείο. 
Ο Αρχιεπίσκοπος αποδείχθηκε… «παντοδύναμος»! Στις χθεσινές εκλογές είχε μια επιτυχία πέντε στα πέντε. Τώρα μπορεί να προωθήσει όποιον θέλει, γιατί οι Ιεράρχες έχουν προφανώς τον… φόβο του. Μπορεί να χειροτονήσει Μητροπολίτη όποιον θέλει, ακόμη και τον… Βλάση, τον οδηγό του (!) κι ας προέρχεται εξ εγγάμων. Όπως θα κάνει οσονούπω επίσκοπο και τωρινό Αρχιμανδρίτη του περιβάλλοντος του , που προέρχεται εξ εγγάμων και μάλιστα με διαζύγιο ! «Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει» και… «Κουτσοί στραβοί, στον Άγ. Παντελεήμονα»!Αν τα έκανε ο Χριστόδουλος θα τον είχαν κάνει καθημερινό πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και θέαμα στα πρωϊνάδικα.
Ωστόσο, αυτή η υπερεξουσία και η υπεροχή δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να περιπαίζει με την ψυχή και τη συνείδηση  ενός ανθρώπου. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε με τον Σεβ. Βρεσθένης Θεόκλητο. Είναι στο «περίμενε» για αποκατάσταση τόσα χρόνια. Έχουν εκλεγεί τόσοι Μητροπολίτες. Και είναι σημαντικό να εκλέγονται νέοι ποιμενάρχες και να δίνουν δύναμη και εμψύχωση στο λαό μας! Δεν μπορούσε να έχει κλείσει αυτό το θέμα; Όχι! 
Και ας ήταν η μόνη  παράκληση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου πριν φύγει από τη ζωή! 
Οι Αρχιερείς που ευεργετήθηκαν απο αυτόν δεν  το σεβάστηκαν.Δεν νοιάστηκαν να επουλώσουν την πληγή που έμεινε ανοιχτή. 
Αντιθέτως κορόιδεψαν και τις δύο φορές που ετέθη στη δοκιμασία αυτή ο Θεόκλητος. Βέβαια, όλους αυτούς τους εκλεγέντες έως το 2005, ο Θεόκλητος τους  ψήφισε. Και δεν σταμάτησε τον δρόμο κανενός προς την προαγωγή ενώ μπορούσε τότε, δεδομένου ότι ήταν παντοδύναμος  κοντά στον Χριστόδουλο! Και αυτοί; Τον πλήρωσαν με το χειρότερο νόμισμα με τον χειρότερο τρόπο! Κοινή μοίρα όλων των ευεργετών από τους ευεργετηθέντες αχάριστους!
Το δυστύχημα σε όλο αυτό το θλιβερό γεγονός, είναι η στάση του Αρχιεπισκόπου. Έχει στα χέρια του όλη την εξουσία, αφού οι Ιεράρχες είναι άβουλοι και υποτακτικοί του. Και έβαλε έναν πονεμένο άνθρωπο στην διαδικασία της εκλογής για δεύτερη φορά και διέσυρε και τον εξευτέλισε. Γιατί; Γιατί να το υποστεί αυτό; Και γιατί να βάλει σε αγωνία και σε δοκιμασία και τον έτερο υποψήφιο Πλάτωνα που εξελέγη μεν πανηγυρικά αλλά πέρασε  και αυτός την ταραχή του μέχρι να εκλεγεί. Γιατί να μετατρέψεις δύο ανθρώπους σε αντιπάλους που πρέπει να εξοντωθούν για να επικρατήσει ο ένας; 
Και δεν έφτανε αυτό αλλά είχαμε και τα παπαγαλάκια που εντός και εκτός της Ιεραρχίας δημιουργούσαν κλίμα εναντίον του Θεοκλήτου και «πίεζαν»Αρχιερείς να ψηφίσουν τον έτερο υποψήφιο. . Γιατί να συμβεί όλο αυτό και να κάνει δύο ανθρώπους εχθρούς; Απαράδεκτα πράγματα στις μέρες μας που φέρνουν στη μνήμη μας παλαιές κακές στιγμές από τη ζωή της Εκκλησίας μας. 
(Η επανεμφάνιση και η παρουσία του Δωδώνης εκ δεξιών του Αρχιεπισκόπου στην Θ. Λειτουργία και στην Χειροτονία λέει πολλά!Με τις ίδιες εικόνες  έγινε η αρχή της Αρχιεπισκοπείας του, με τις ίδιες θα γίνει και το τέλος της). 
Θυμάμαι ωστόσο, τα σπαραξικάρδια δάκρυα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ως Θηβών, οταν εξελέγη ο Χριστοδουλος Αρχιεπίσκοπος… Ήταν πολλά τα λεφτά που είχαν κάνει φτερά! Και άκρη δεν εύρισκε κανείς. Και ζητούσε και δικαίως την αποκατάσταση του για τα θέματα που τον βάραιναν τότε με τα οικονομικά της Εκκλησίας. Και θυμάμαι ότι έλεγε: «δεν μπορείτε να ξέρετε τι πέρασα εγώ με όλα αυτά και πόση δύσκολη είναι η μοναξιά που έζησα». 
Και ο Χριστόδουλος, ως γνήσιος ηγέτης, τα έκλεισε όλα και τον αποκατέστησε. Και δεν έψαξε ποτέ που πήγαν οι επιταγές με τα εκατομμύρια. Τα πήρε μαζί του ο αείμνηστος Κερνίτσης  Λεόντιος ως επτασφράγιστο μυστικό.
 Κάτι ντοκουμέντα με την διακίνηση των χρημάτων αυτών έχει ανά χείρας ο εμπερίστατος Αρχιμ. Ιγνάτιος Ζακάκης, ο οποίος ξαφνικά από αποδιοπομπαίος έγινε… προστατευόμενο είδος της αυλής. 
Κάτι ανάλογο με αυτό του Αρχιεπικόπου πέρασε χωρίς όφελος, ο Θεόκλητος. Παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να διασύρεται άλλο η Εκκλησία και να βασανίζεται κάθε μέρα από τα ΜΜΕ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Όλοι τότε, εναντίον ενός! Και ας είχαν όλοι  λερωμένη τη φωλίτσα τους. Αλλά περνούσαν καλά που ήταν κάθε μέρα πρωτοσέλιδο ο Χριστόδουλος και δεν ασχολείτο κανείς μαζί τους . Και μετά άρπαξαν το δεύτερο μεγάλο θύμα, τον Θεόκλητο αφού πουλούσε. Και τον εξανάγκασαν σε παραίτηση και τότε ως εκ θαύματος ησύχασαν όλα! 
Αυτόν τον άνθρωπο, η Εκκλησία θα έπρεπε να τον είχε αποκαταστήσει πολλά χρόνια πριν. Δεν το έκανε. Και συνεχίζει να τον κοροϊδεύει, να τον υποτιμά  και να τον διασύρει.Γιατί; Ας μας το απαντήσουν! 
Αυτή η  συμπεριφορά   δεν είναι συμπεριφορά Εκκλησίας  αλλά σωματείο που εκλέγει τους εκλεκτούς του και τους υπόλοιπους τους εξοστρακίζει! 
Ανανεώθηκε λοιπόν η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν, και έπεται συνέχεια τον Φεβρουάριο. Να είμαστε καλά και θα τα ξαναπούμε.
Εμείς, ανεξαρτήτως των προσωπικών μας επιθυμιών, σεβόμαστε την απόφαση της Εκκλησίας και ευχόμαστε στους νέους άξιους 
Μητροπολίτες που ανέδειξε η Ιεραρχία με την Τιμία ψήφο των Αγίων Ιεραρχών μας , με το καλό να κατασταθούν στις επαρχίες τους, να έχουν μια θεοφιλή ποιμαντορία και να σταθούν δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολλαπλώς λαό μας.