You are currently viewing Εκκλησία άφωνη και ανυπεράσπιστη….

Εκκλησία άφωνη και ανυπεράσπιστη….

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Είναι ξεκάθαρο πλέον οτι ζούμε σε μία άλλη εποχή! Η Ελλάδα με τις πατροπαράδοτες παραδόσεις της και τις χριστιανικές βάσεις που είχε μέχρι χθές, θα φαντάζει από εδώ και πέρα, ως κάτι το μακρινό και  μουσειακό!

Η Ευρώπη των εταίρων και συμμάχων μας,δεν θέλει να μας γονατίσει μόνο οικονομικά ,αλλά και να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτό που είμαστε!
Στην Ελλάδα του 2015 δεν θα πρέπει να μιλάμε πια για τη θρησκεία μας , για την πίστη μας , για την ιστορία μας! Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας! Και να ακολουθήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής, αν θέλουμε να λογαριαζόμαστε  ως ισότιμη ευρωπαική χώρα!

Με λίγα λόγια πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν μας  αν θέλουμε να ενταχθούμε ισότιμα στο θαυμαστό νέο κόσμο της Ευρώπης! Με πρόσχημα την οικονομική μας εξαθλίωση θα μας προσαρμόσουν πιο εύκολα σε όλα τα άλλα!

Το συμφωνο σύμβασης μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών, και  ο γάμος μεταξύ τους λίγο αργότερα και εν συνεχεία η τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, θα αποτελέσουν  τα νέα εισαγόμενα φρούτα της νέας τάξης πραγμάτων, για τα οποία θα δοθούν σκληρές μάχες!

Προχθές συμμετείχα– εκών ,άκων– σε μια τηλεοπτική εκπομπή με θέμα το σύμφωνο συμβίωσης! Ήμουν μόνος και είχα εναντίον μου όλους τους άλλους!
Ακόμη και ο συμμετέχων πανεπιστημιακός καθηγητής που παραδοσιακά θα έπρεπε να εκφράσει τη θέση της Εκκλησίας με πιο αντικειμενικό τρόπο,  για να μην κατηγορηθεί ως οποσθοδρομικός,  εξέφρασε απόψεις που συναγωνίζονταν και αυτόν ακόμη τον εκπρόσωπο της Κοινότητας των ομοφυλοφίλων!

Από το πάνελ απουσίαζε η επίσημη άποψη της Εκκλησίας και της πολιτείας. Αρνήθηκαν οι δύο θεσμικοί εταίροι να παραστούν, όχι γιατί δεν έχουν τί να πούν,  αλλά γιατί αυτά που  εκφράζουν επί της ουσίας  δεν έχουν διαφορά.Οι διαφορές υπάρχουν  στα  τυπικά  σημεία του θέματος!
Ισως γιαυτό αναγκάσθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ να επανέλθουν με νέο ανακοινωθέν, με το οποίο χαρακτήρισαν ως  “εκτροπή” το συμφωνο συμβίωσης.
Και ίσως γιαυτό ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε μία τηλεοπτική συνέντευξη(την οποία θα σχολιάσουμε διεξοδικώς αύριο) στους Οικονομέα- Καμπουράκη, στο MEGA, για να κλείσει επισήμως το θέμα γιατί ο αναβρασμός που υπάρχει στη βάση του χριστεπωνύμου πληρώματος είναι τεράστιος!
Το ξέσπασμα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου εναντίον όλων αυτών που θέλουν να παραχαράξουν την  ψυχοσύνθεση του λαού μας και να τον μετατρέψουν παρεία ενός ευρωπαϊκού  κακέκτυπου, δεν ήταν “μία ακόμη υπερβολική κίνηση ενός ακραίου Ιεράρχη”, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, αλλά ένα ακόμη μάθημα προς τον  Αρχιεπίσκοπο,  ο οποίος προτιμά να σιωπά και να πορεύεται και όλα αυτά τα προβλήματα να ακολουθούν το δρόμο τους, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση.

Ο λαός μας, όμως, ανησυχεί και μάλιστα όχι μόνον εκείνοι που θρησκεύονται ή είναι κοντά στην Εκκλησία, αλλά ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων που πιστεύουν στην οικογένεια και βλέπουν τώρα οτι ο θεσμός αυτός καταλύεται και μάλιστα από ανώτερες δυνάμεις που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα αυτό που δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ!
Το να θέλουμε να επιβάλλουμε μία καινοτομία, όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων, σε μία συντηρητική χώρα, με παραδόσεις, όπως η Ελλάδα και να επικαλούμαστε τις έρευνες που έγιναν στην … Μελβούρνη ή στο Λονδίνο, είναι το λιγότερο αστείο! Ο κάθε τόπος έχει τους δικούς του κωδικούς τιμής και αξιοπρεπείας! Και ο,τι πρεσβεύει ο λαός στην Μελβούρνη ή στο Λονδίνο δεν γίνεται να συμφωνεί με αυτά που πιστεύουν οι Έλληνες!

Από τη συμμετοχή μου σε διάφορες  τηλεοπτικές συζητήσεις, εξ αφορμής της κουβέντας που άνοιξε η κατάθεση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συνειδητοποίησα οτι υπάρχει τεράστιο  έλλειμα ενημέρωσης!

Και η Εκκλησία με τον τρόπο που αντιδρά και παρεμβαίνει και μάλιστα ex cathedra , δημιουργεί εξέδρα φωνασκούντων εναντίον της!
Δεν γίνεται Άγιοι Αρχιερείς να μην ανοίγετε το στόμα σας για τίποτα, να είστε οι λάθρα βιώσαντες της σκοτεινής αυτής εποχής και να κάνετε αισθητοί  την παρουσία σας μέσα στα χρυσοποίκιλτα άμφιά σας και τις Μίτρες, μόνον όταν έχουμε εκλογές Ιεραρχών ή σε εορτές και πανηγύρεις και να εμφανίζεστε τώρα για ένα τόσο σημαντικό θέμα–το οποίο ουσιαστικά  διεμβολίζει τον θεσμό της οικογένειας– και παίρνετε θέση αγορεύοντας και ….απαγορεύοντας!

Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο!
Μπορεί να είναι τα πρόβατα της στάνη αλλά ως μέλη της νοητής ολκάδος  έχουν λογική!
Δεν μπορείς να είσαι άφωνος, να αφήνεις να περνούν τα γεγονότα από μπροστά σου  και να εμφανίζεσαι ξαφνικά απαγορεύοντας!
Ασφαλώς και η Εκκλησία δεν μπορεί να δεχτεί αυτές τις καινοτομίες που είναι αντίθετες με την θεία διδασκαλία και τα όσα μας κληροδότησαν οι πατέρες της Εκκλησίας μας!

Αλλά δεν αρκεί να το πεί η ίδια και να γίνει αποδεκτός ο λόγος της!
Η Εκκλησία πρέπει πρωτίστως να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το λαό και να εξηγήσει επαρκώς γιατί είναι αντίθετη με όλα αυτά!
Η Εκκλησία πρέπει να επανεύρει το δρόμο της και να θυμηθεί η ίδια την θεία και σωτήρια αποστολή της!

Αν διαλογισθεί με το χριστεπώνυμο πλήρωμα σωστά, περί της  ζωής και του θανάτου,αν σταματήσει να ασχολείται εκ των υστέρων   με τα αιτιατά της αμαρτίας και διδάξει προληπτικά τα αίτια και  αν ξαναγίνει η Εκκλησία – Μητέρα και όχι το γειτονικό γωνιακό μαγαζί, που παρέχει τις υπηρεσίες του στο συγκεκριμένο κοινό του, τότε δεν θα χρειασθεί να ξαναπεί η ίδια το ” τί πρέπει και τί δεν πρέπει” να γίνει! Θα το έχει πει ο ίδιος λαός,εν ενί στόματι!

Ειπώθηκε πως οι νόμοι και οι αλλαγές στις κοινωνίες είναι αποτέλεσμα της θέλησης του λαού! Οι λαοί επιζητούν λένε τις αλλαγές και τις επιβάλλουν στις κυβερνήσεις που νομοθετούν!

Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο!
Υπάρχουν αλλαγές που επιβάλλονται άνωθεν και για αλλότριους σκοπούς,τις οποίες η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί!

Όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, έβγαλε τον λαό στους δρόμους κατά εκατομμύρια, για να διαμαρτυρηθεί για τις ταυτότητες, έγινε γιατί οι άνθρωποι τότε πίστευαν οτι αυτό που έκαναν και το οποίο, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, ήταν  προς την σωστή κατεύθυνση, γιατί οι στόχοι ήταν άλλοι!

Στη συνέχεια η συλλογή τριάμισι εκατομμυρίων υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απέδειξε πως η συμμετοχική δημοκρατία την οποία ενθαρρύνουν  όλες οι κυβερνήσεις  είναι απλώς ένα πρόσχημα για να αποδεικνύουμε τις ανύπαρκτες δημοκρατικές ευαισθησίες μας! Οταν θέλουμε και μας εξυπηρετεί την λαμβάνουμε υπόψη! Οταν όμως πάει κόντρα στα σχέδιά μας την απαξιώνουμε! Επομένως και εδώ το θέμα μας είναι διπλής ανάγνωσης!! Ζητήσαμε και αξιώσαμε ως λαός,  την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες! Και παρά την κατακραυγή η τότε  Κυβέρνηση το κουκούλωσε επικαλούμενη τις ντιρεκτίβες της ΕΕ για ενιαίο τύπο ταυτότητας σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος μέχρι σημερα, 13 χρόνια από τότε, δεν έχει επιβληθεί!

Συνοψίζοντας θέλουμε να επισημάνουμε οτι η Εκκλησία μας  έχει, πρέπει να έχει  φωνή! Πρέπει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια  και να παίρνει θέση σε μείζονα κοινωνικά θέματα, αφού ο λαός μας κατά την συντριπτική του πλειοψηφία θρησκεύεται!
Άφωνη Εκκλησία σημαίνει ανυπεράσπιστη Εκκλησία!