You are currently viewing Ο Προκόπιος ζωντανεύει μέσα από τις υποτροφίες φοιτητών στην Καβάλα

Ο Προκόπιος ζωντανεύει μέσα από τις υποτροφίες φοιτητών στην Καβάλα

  • Reading time:1 mins read

🔺15 υποτροφίες σε νέους φοιτητές απο την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου

Στην προκήρυξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, που δημοσιεύθηκε πριν από δύο μήνες και αφορούσε στην χορήγηση 15 υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανταποκρίθηκαν 34 ενδιαφερόμενοι από την Πόλη μας και από την ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων, του Νέστου και της Θάσου, οι οποίοι επέτυχαν εφέτος την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος και υπέβαλαν την σχετική αίτησή τους με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στους Εφημερίους των Ενοριών τους και μέσα στην καθορισθείσα προθεσμία.

Για την επιτυχία του σκοπού της εν λόγω πρωτοβουλίας ενημερώθηκαν εγκαίρως με σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο τόσο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ώστε μέσα από τις κατά τόπους Σχολικές Μονάδες να λάβουν γνώση οι τελειόφοιτοι μαθητές και μαθήτριες, όσο και οι Σύλλογοι Πολυτέκνων και Τριτέκνων Ν. Καβάλας για την ενημέρωση των οικογενειών, για τις οποίες υπήρξε ιδιαίτερη και ευνοϊκή πρόβλεψη στους όρους της προκηρύξεως.

Η συσταθείσα τριμελής επιτροπή του Ταμείου Υποτροφιών της Ιεράς Μητροπόλεως για την αξιολόγηση των 34 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εξέτασε όλες τις περιπτώσεις με βάση τα απ΄ αρχής τεθέντα και δημοσιευθέντα κριτήρια απονομής της χρηματικής υποτροφίας και κατέληξε στην σχετική μοριοδότηση για την διάκριση των 15 πρώτων υποτρόφων. Τα σχετικά αποτελέσματα έχουν κοινοποιηθεί ήδη στους αρμόδιους ιερείς-Εφημερίους των Ενοριών, δια των οποίων υπεβλήθησαν οι αιτήσεις των υποψηφίων υποτρόφων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν την δυνατότητα να πληροφορηθούν όλα τα αναλυτικά στοιχεία που τους αφορούν. Πληροφορίες δίδονται και από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και στον αριθμό τηλεφώνου2510223141.

Μέσα από την προνοιακή αυτή πρωτοβουλία της τοπικής μας Εκκλησίας, η οποία ανταποκρίνεται στην επιθυμία του μακαριστοὺ Μητροπολίτου Προκοπίου,σύμφωνα με την ιδιόγραφη διαθήκη του, 15 οικογένειες της περιοχής μας θα απολάβουν την οικονομική συνδρομή των 1.500,οο€ η κάθε μία (15 Χ 1.500,οο€= 22.500,οο€), ως έπαινο τιμής και δίκαιη ανταμοιβή και αναγνώριση για την επιτυχία του παιδιού τους στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις και για την ενίσχυση της φοιτητικής τους σταδιοδρομίας σε καιρούς δυσκόλους με την δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Η απονομή των υποτροφιὼν θα γίνει με την επίδοση ισόποσων τραπεζικών επιταγών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Στέφανο στους υποτρόφους φοιτητές μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας της 1ης Ἰανουαρίου 2024 (περί ώρα 10.15 π.μ.) στον ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας.

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας των Φιλίππων  και ειδικά του Μητροπολίτου Φιλίππων Στεφάνου ο οποίος σε μία υπέρβαση μετριοφροσύνης και ταπεινότητας αλλά και για να διατηρήσει τη μνήμη του προκατόχου του Προκοπίου άσβεστη και ζωντανή,διανέμει τις υποτροφίες αυτές προς τη φοιτητική νεολαία της Μητροπόλεως. Είναι από τα χρήματα που άφησε πίσω του ο Προκόπιος με την παρακαταθήκη να διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και ο Στέφανος «τοις κείνου ρήμασι πειθόμενος» χωρίς κόμπλεξ διαθέτει αυτά τα ποσά στη μνήμη του Προκοπίου σε αντίθεση με άλλους συνεπισκόπους του  που βρήκαν ίσως και περισσότερα χρήματα από τους προκατόχους τους και τα διαθέτουν για να κάνουν άμφια και Μίτρες ή να εξυπηρετούν ανάγκες συγγενών τους. Έκαστος κατά το ήθος του και το όραμά του.