You are currently viewing Ο πιο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ Σπύρου περιγράφει τον άγνωστο Χρυσόστομο: Οι αθέατες πτυχές του κι ο γλυκός ανθρώπινος χαρακτήρας του ως το τέλος

Ο πιο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ Σπύρου περιγράφει τον άγνωστο Χρυσόστομο: Οι αθέατες πτυχές του κι ο γλυκός ανθρώπινος χαρακτήρας του ως το τέλος

  • Reading time:1 mins read

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου «φώτισε» στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο εκ των στενών του συνεργατών και μάλιστα ο πλέον στενός και έμπιστος Μιχάλης Σπύρου.

Όπως είπε, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος δεν ήθελε οι λαϊκοί και οι κληρικοί που εργάζονταν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο να τον βλέπουν ως προϊστάμενο, αλλά ως πατέρα ή ως αδελφό «και αυτό το επιδίωκε»

«Το γλυκό χαμόγελο με το οποίο μας καλημέριζε τον τελευταίο καιρό όταν ήταν στο διαμέρισμα του και προηγουμένως στο γραφείο του, σκιαγραφούσε την πατρική αγάπη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Και γι’ αυτό όλοι οι συνάδελφοι και συνεργάτες, κληρικοί και λαϊκοί, δεν τον έβλεπαν ποτέ ως προϊστάμενο, αλλά ως μέλος της οικογένειας. Και για εμάς ήταν και θα είναι ένα κομμάτι της ζωής μας ως η οικογένεια μας και ο πνευματικός μας πατέρας.»

Ο κύριος Σπύρου «ξεδίπλωσε» επίσης ντοκουμέντα για το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και την πολυσχιδή δράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου λέγοντας ότι ουδέποτε του πήραμε επιστολές από φτωχούς, άρρωστους ή φοιτητές και να πει όχι. Καμία φορά, αν και μπορούσε να υπάρχει αμφιβολία έλεγε: Όχι εμείς θα βοηθήσουμε και εάν μας κοροϊδεύουν ξέρει ο Θεός»

«Δεν θέλω να αδικήσω κανένα συνάνθρωπο μας ο οποίος μας λέει ότι έχει ανάγκες. Εννοούσε ότι κάποτε υπάρχουν και επιτήδειοι που δεν τους αγνοούσε και πάντοτε έδινε απλόχερα την βοήθεια του.»

Ο Μιχάλης Σπύρου λέει ότι ποτέ δεν έλεγε όχι σε κανένα, ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξης ή επαγγέλματος, προκειμένου να τον συναντήσει.

«Δεν τον ένοιαζε εάν ήταν Υπουργός, απλός άνθρωπος στην κοινωνία. Όταν του ζητήσαν να κάνουν συνάντηση μαζί του, δεν υπήρχε πρωτόκολλο και έλεγε σε όλους ναι.»

Ερωτηθείς για το αθέατο φιλανθρωπικό έργο που επιτελούσε, ο στενός του συνεργάτης είπε ότι η απάντηση του Αρχιεπισκόπου ήταν πάντα «έχω τη συνείδηση μου ήσυχη και δεν θέλω να ξέρουν οι άνθρωποι και αυτό έκανε.»

«Σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν η προσωπικότητα του και η καθημερινότητα του με αυτούς τους λόγους. Και πολλές φορές του έλεγα ότι πρέπει να απαντήσουμε σε κάτι μου έλεγε ότι όταν λες την άποψη σου, δεν έχεις να φοβάσαι κανένα.»

Σύμφωνα με τον κύριο Σπύρου, ο μακαριστός Χρυσόστομος ξυπνούσε καθημερινά στις τέσσερις και τριάντα το πρωί και συμμετείχε στον Όρθρο που τελούνταν από τους Επισκόπους που διαμένουν στην Αρχιεπισκοπή, στο εκκλησάκι που επαναλειτούργησε μετά τη χειροτονία του.

Ακολουθούσε πρόγευμα στην τραπεζαρία της Αρχιεπισκοπής και το αργότερο μέχρι τις οκτώ παρά τέταρτο βρισκόταν στο γραφείο του. Οι πρώτες του συναντήσεις ήταν με τους συνεργάτες του για τρέχοντα θέματα και μετά έβλεπε τους επισκέπτες του. Ο Μακαριώτατος συμμετείχε σε όλα τα Μυστήρια και τις Θείες Λειτουργίες.

«Είχε ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα και σας διαβεβαιώ ότι δεν έλεγε ποτέ σε κανένα όχι»

Ερωτηθείς εάν ο Αρχιεπίσκοπος έχανε τη ψυχραιμία του και ήταν αυστηρός, όπως το ύφος που επιδείκνυε σε δημόσιες εμφανίσεις, ο κύριος Σπύρου απάντησε αρνητικά και είπε ότι η συμβουλή του προς τους συνεργάτες του ήταν να λένε πάντα την άποψη τους.

«Ο Μακαριώτατος στήριζε πάντα την άποψη του και γι αυτό πολλές φορές μπορεί τα λόγια του να τα παρερμήνευαν αρκετοί. Δεν ήταν έτσι όμως τα πράγματα.»

Οι τελευταίες ώρες…

Ο Μιχάλης Σπύρου και οι Επίσκοποι που διαμένουν στην Αρχιεπισκόπή ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν καθημερινά στο πλευρό του Μακαριωτάτου, όταν η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνθηκε. Όπως λέει, στο κρεβάτι του πόνου αναφωνούσε «Ευχαριστώ» και «Δοξα σοι ο Θεός.»

«Υπήρχε μια δοξολογία συνεχώς στο στόμα του. Δοξολογούσε συνέχεια τον Θεό κα ήταν πολύ ειρηνικός στο πρόσωπο. Την τελευταία φορά που του  μίλησα τον ρώτησα: Μακαριώτατε πως είστε; Και μου απάντησε: Δόξα τω Θεώ.»

Ερωτηθείς ο κύριος Σπύρου εάν ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε μετάνοια για κάποια από τις πολλές δηλώσεις και τοποθετήσεις του, οι οποίες κατά καιρούς προκάλεσαν σάλο στην κυπριακή κοινωνία, απάντησε αρνητικά.

«Δεν μετάνιωσε για καμία δήλωση γιατί ποτέ δεν είχε πρόθεση για το κακό. Ακόμη και σε δηλώσεις που βλέπαμε καταιγισμό σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ενημερώναμε, έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει και ότι αυτή ήταν η άποψη του και δεν έχει κάνει σε κανένα κακό.»

Η μόνιμη έγνοια του 

Ο Μιχάλης Σπύρου ανέφερε ότι η έγνοια και η συνεχής ανησυχία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου ήταν όπως ο θεσμός της Εκκλησίας να παραμένει ψηλά

«Και δόξα τω Θεώ, κατά τις ημέρες του και όπως έλεγε και ο ίδιος, η Εκκλησία δεν έπεσε ποτέ κάτω στο πεζοδρόμιο.»

🔺Ιδού το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Μιχαήλ Σπύρου