You are currently viewing Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος «καρατόμησε» τρείς Μητροπολίτες του Θρόνου – προφανώς ετοιμάζεται να εκλέξει τρείς  νέους  στη θέση τους

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος «καρατόμησε» τρείς Μητροπολίτες του Θρόνου – προφανώς ετοιμάζεται να εκλέξει τρείς νέους στη θέση τους

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

Έχουμε γράψει κατ´επανάληψη για την ασυδοσία που επικρατεί στα Πατριαρχεία με το ισχύον Πατριαρχικό σύστημα το οποίο οπλίζει με υπερεξουσίες τον εκάστοτε Πατριάρχη και μετατρέπει τους υπόλοιπους  Ιεράρχες σε «πιόνια» που τα κάνει ο,τι θέλει ή τα εξοστρακίζει ανά πάσα στιγμή! Και μάλιστα πολλές φορές άνευ λόγου και αιτίας. Πρόκειται για μία παλιά συνήθεια στα Πατριαρχεία  που έχει καταστεί πλέον άγραφος ισχυρός νόμος.
Αφορμή έψαχνε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος για να κάνει την ταραχή του στην Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου   και  προφανώς  του την έδωσαν τρείς Μητροπολίτες που οι πληροφορίες λένε ότι τους είχε από καιρό στο στόχαστρο για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος.
Με απόφασή του, λοιπόν, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας  Θεόδωρος- ούτε την Σύνοδο δεν περίμενε να συνέλθει τον Οκτώβριο για τα μάτια του κόσμου – έθεσε τρείς εν ενεργεία Μητροπολίτες  τους Ηλιουπόλεως Θεόδωρο,Πτολεμαίδος Εμμανουήλ και Μοζαμβίκης Χρυσόστομο εκτός Ιεραρχίας του Θρόνου, τους εξοστράκισε δηλαδή  από το δυναμικό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και σύμφωνα με πληροφορίες τους κατέταξε   στους …σχολάζοντες, δηλαδή στους συνταξιούχους.
Με δύο λόγια έδιωξε   τρείς  εν ενεργεία Ιεράρχες  του Θρόνου και τους εγκαταλείπει στο έλεος του Θεού, αβοήθητους και  ενδεχομένως χωρίς σύνταξη. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει συνταξιοδοτικό σύστημα στο Πατριαρχείο  που να τους καλύπτει.
Το σημαντικό είναι ότι και οι τρεις αυτοί Ιεράρχες δεν εποίμαναν ποτέ Επαρχίες με ποίμνιο και δεν είχαν ποτέ κάποιες απολαβές για να έχουν κάνει κάποιο  «κομπόδεμα» για τα γεράματα.
Εδώ στην Αθήνα βρίσκουν πάντα φιλόξενες στέγες σε Μητροπόλεις του λεκανοπεδίου στις οποίες οι Μητροπολίτες τους προσκαλούν για να μη μένουν οι άνθρωποι αλειτούργητοι. Μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε ότι μία από τις αιτίες που οδήγησε τον Πατριάρχη σε αυτή την απόφαση ήταν κι αυτό, ότι δηλαδή μένουν περισσότερο στην Αθήνα παρά πηγαίνουν στις επαρχίες των. Όταν τους εξέλεγε και τους χειροτονούσε δεν ήξερε ότι θα συνέβαινε αυτό ; Και είναι οι μόνοι που το κάνουν αυτό;
Ας ρίξει μια ματιά στα πέριξ και θα βρεί κι άλλους μονίμως εγκατεστημένους στην Ελλάδα!
Για παράδειγμα ο άλλοτε δεξιός βραχίονας του Πατριάρχη και κατέχων μία από τις πιο ιστορικές Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πού είναι σήμερα και γιατί δεν είναι πια στο Πατριαρχείο; Ας τα απαντήσει όλα αυτά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης  και σίγουρα θα προκύψουν και νέα ερωτήματα.
Επίσης λέγεται ότι αυτό που προσμέτρησε αρνητικά στο σκεπτικό του Πατριάρχη ήταν και το γεγονός ότι   ο ένας εκ των τριών Ιεραρχών που καρατόμησε  συμμετείχε σε συλλείτουργο στην Εκκλησία της Ελλάδος  όπου ήταν και Ιεράρχης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Επιφάνιο, και αυτό αποτέλεσε casus belli για τον Πατριάρχη Θεόδωρο ο οποίος έχει συνταχθεί με την πλευρά των Ρώσων( οι παλιές «αμαρτίες» είναι μερικές φορές φορτίο ασήκωτο). Κατά τη γνώμη του Πατριάρχη δηλαδή η Εκκλησία της Ελλάδος τί θα έπρεπε να κάνει;
Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι εν λόγω Ιεράρχες αλλά ως γνωστόν το Πατριαρχείο διοικείται από την ενός ανδρός αρχή!
Ως εκ τούτου περιμένουμε να δούμε αν οι  τρείς αδικηθέντες Ιεράρχες θα αντιδράσουν ή θα προβούν σε κάποια ενέργεια για επανεξέταση του θέματος!
Είναι κρίμα πάντως τόσο νέοι άνθρωποι να τίθενται στο περιθώριο και να συνταξιοδοτούνται.
Σίγουρα ο Πατριάρχης στην επικείμενη Σύνοδο του Οκτωβρίου θα ετοιμάζει τρείς νέες εκλογές για τις  θέσεις αυτών που έθεσε σε απόσυρση. Η ιστορία συνεχίζεται και δυστυχώς επαναλαμβάνεται!