You are currently viewing Ο δ/ντής του εκδοτικού οίκου της Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης μιλάει στον «Ε.Κ.»
Ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής στο γραφείο του εργαζόμενος επί των εκδόσεων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Ο δ/ντής του εκδοτικού οίκου της Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης μιλάει στον «Ε.Κ.»

  • Reading time:5 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο διευθυντής του εκδοτικού οίκου της Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» για την ιστορία, την αποστολή, το έργο, τις εκδόσεις του Οίκου, ο οποίος φέρει την ονομασία της Θεολογικής Σχολής, «Εκδόσεις του Τιμίου Σταυρού» ή αγγλιστί Holy Cross Press.

Ο π. Αντώνιος, εκ των πλέον λογίων κληρικών της Αρχιεπισκοπής με σπουδές και ειδίκευση στην Κατηχητική Παιδεία, διετέλεσε διευθυντής της επί μακρά σειρά ετών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2021, οπότε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον μετέθεσε στις εκδόσεις, διορίζοντας στη θέση του στην Κατηχητική Παιδεία, τον Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα.

Ο π. Αντώνιος είπε πως «ο εκδοτικός οίκος του Τιμίου Σταυρού είναι η εκδοτική εταιρεία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Ιδρύθηκε στα μέσα του 1970 από τον αείμνηστο π. Νομικό Βαπόρη, ο οποίος οικοδόμησε στη μακρόχρονη εκδοτική ιστορία της Σχολής. Η αποστολή του εκδοτικού οίκου είναι η δημοσίευση επιστημονικών, ακαδημαϊκών εργασιών επί θεμάτων Ορθόδοξης Χριστιανικής Θεολογίας και βιβλία για τους ‘εγγράμματους λαϊκούς’».

Μία από τις καλαίσθητες εκδόσεις του Ελληνιστή Σέρβου Επισκόπου Μαξίμου Βασίλιεβιτς, ο οποίος έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο Αθηνών.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΡΕΪΜ

Στην ερώτηση εάν στη σημερινή εποχή των ψηφιακών και ηλεκτρονικών μέσων μπορούν τα έντυπα βιβλία να είναι ελκυστικά στους αναγνώστες, απάντησε «και ναι και όχι. Οι επιστήμονες φαίνεται να προτιμούν τα έντυπα βιβλία επειδή είναι μόνιμα και καθίστανται προσβάσιμα άσχετα τι συμβαίνει σε κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Κι εγώ ως ακαδημαϊκός μπορώ να πιάσω ένα βιβλίο και αμέσως να βρω κάποια παράγραφο που θέλω. Τα έντυπα βιβλία τα οποία προορίζονται για μελέτη και στοχασμό έχουν ένα απτό προτέρημα, λένε σχεδόν στον αναγνώστη να πάει σιγά και να σκεφθεί τι διαβάζει. Παρόλα αυτά η φορητότητα είναι μία μεγάλη υπεροχή του ηλεκτρονικού βιβλίου, οπότε ο εκδοτικός μας οίκος αρχίζει να προσθέτει ηλεκτρονικά βιβλία με τις εκδόσεις καινούργιων τίτλων».

Αναφορικά με τι είδους βιβλία εκδίδει ο εκδοτικός οίκος της Σχολής, είπε: «Βιβλία για την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, για ακαδημαϊκά, αλλά και μη ακαδημαϊκά αναγνωστικά κοινά. Τον περασμένο χρόνο εκδώσαμε τους διαλόγους του Ολιβίερ Κλεμάν με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, τα έργα του π. Παναγιώτη Τσλαμπηρα για τα γραψίματα του αειμνήστου Επισκόπου Αβύδου Γερασίμου και του Επισκόπου Μαξίμου Βασίλιεβιτς».

Για το αν υπάρχει ευρεία αγορά γι’ αυτά τα βιβλία, είπε, πως «το Θεολογικό γράψιμο σπάνια γίνεται ‘best seller’ σύμφωνα με την λαοφιλή μας κατανόηση της ιδέας. Τον πρώτο χρόνο ένα καινούργιο βιβλίο πουλά 500 με 600 αντίτυπα, φαίνεται ότι πηγαίνει πολύ καλά. Το σπουδαιότερα για μένα είναι ότι οι περισσότεροι τίτλοι μας έχουν μεγάλη μακροβιότητα και παραμένουν για εκτυπώνονται επί πολλές δεκαετίες».

Ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου του Τιμίου Σταυρού, της Θεολογικής Σχολής.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥΟταν τον ρωτήσαμε «τι είδους βιβλία προτίθεσθε να εκδώσετε αυτές τις μέρες;», ο π. Αντώνιος είπε, πως «επιπροσθέτως σ’ αυτά που εργαζόμαστε τώρα, θα ήθελα να δω περισσότερες εκδόσεις για την ιστορία της Αρχιεπισκοπής και την Ορθόδοξη εμπειρία στην Αμερική. Πρέπει να γίνει γνωστή η ιστορία μας. Δεύτερον, οι άνθρωποι φαίνεται να αναζητούν για θεολογικά και κοινωνικο-πολιτιστικά θέματα όπως είχε γράψει ο αείμνηστος π. Στυλιανός Χάρακας. Τρίτον, βιβλία τα οποία κάνουν σταθερές και υγιείς συνδέσεις ανάμεσα στην Ελληνική Ορθόδοξη κληρονομιά μας και στις καθημερινές μας εμπειρίες, όπως έχουν κάνει ο π. Θωμάς και η Κυριακή Φιτζέραλντ».

Ο π. Αντώνιος εξήγησε τη διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου ως εξής: «Η Επιτροπή Εκδόσεων, μέλη των καθηγητικών Συλλόγων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής και ένα μέλος της Εφορείας, επιλέγει τους τίτλους προς έκδοση. Προσπαθώ να συμμετέχω σε συνέδρια για να προσελκύω συγγραφείς. Στη συνέχεια, ο υποψήφιος συγγραφέας μου απευθύνει μία επιστολή με την οποία συστήνεται ή το βιογραφικό του σημείωμα, καθότι συχνά δεν το ξέρουμε, το πρόσωπο με μία περιγραφή του βιβλίου. Συνήθως απαντώ γρήγορα ζητώντας όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό που έχει τελειώσει ο συγγραφέας. Η Επιτροπή Εκδόσεων θεωρεί την πρόταση, ίσως να το στείλει σε κάποιον ειδήμονα για τη λήψη γνώμης, και στη συνέχεια εκδίδει την απόφαση και ίσως να ζητήσει από τον συγγραφέα να κάνει κάποιες αλλαγές. Οταν έχουμε το κείμενο και υπογραφεί το εκδοτικό σύμφωνο συνεργάζομαι με τον συγγραφέα, με έναν συντάκτη, με έναν σχεδιαστή για να δομήσει το βιβλίο, κάνουμε το εξώφυλλο και στη συνέχεια στο τυπογραφείο. Οταν έχουμε κάποια ιδέα πότε το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο στο Βιβλιοπωλείο της Σχολής εργάζεται για την προαγωγή και διάθεση του νέου βιβλίου».

Μέρος του εσωτερικού του βιβλιοπωλείου της Θεολογικής Σχολής το οποίο λειτουργεί εν αγαστή με τον Εκδοτικό Οίκο του Τιμίου Σταυρού.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΡΕΪΜ

Στην ερώτηση «εκδίδετε βιβλία στην ελληνική γλώσσα όπως υμνολογικά, λειτουργικά ή κι ακόμα θεολογικά;», ο π. Αντώνιος απάντησε πως «δεν έχουμε εκδώσει κάποια θεολογικά γραψίματα στην Ελληνική, προτιμούμε να εκδίδουμε μεταφράσεις ελληνικών βιβλίων για τον αγγλόφωνο αναγνώστη. Για παράδειγμα, ο Οίκος μας είναι η βασική πηγή βιβλίων στα Αγγλικά του Χρήστου Γιανναρά και πολλών Πατερικών μεταφράσεων.

Οταν κατά τη διάρκεια των ετών το βιβλιοπωλείο μας διέθετε βιβλία στην Ελληνική από άλλον εκδότη οι πωλήσεις ήταν πάρα πολύ φτωχικές, μόνο ένα ή δύο αντίγραφα. Επί πολλά έτη ο Οίκος μας εξέδιδε δίγλωσσα λειτουργικά βιβλία για χρήση στις Ελληνορθόδοξες κοινότητες, αλλά πρόσφατα η Αρχιεπισκοπή αποφάσισε να χειρίζεται αυτό το έργο από εδώ και πέρα».

Search this website Type then hit enter to search