You are currently viewing Αρχιμ. π. Νεκτάριος Υφαντίδης: Η Κυρία Θεοτόκος, γίνεται το κλειδί που ανοίγει την βασιλεία του Θεού

Αρχιμ. π. Νεκτάριος Υφαντίδης: Η Κυρία Θεοτόκος, γίνεται το κλειδί που ανοίγει την βασιλεία του Θεού

  • Reading time:3 mins read

Η ευλογημένη Μητέρα του Χριστού εμπιστεύθηκε τον Θεό και υπηρέτησε ή καλύτερα υπούργησε, το μυστήριο της σαρκώσεως. Αυτή η εμπιστοσύνη ας αναπτυχθεί και σε εμάς. Ο Χριστός χτυπάει την θύρα της ψυχής μας, αλλά το κλειδί για να του ανοίξουμε το έχουμε εμείς.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Στην 2η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Υφαντίδης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Άνω Ξενιάς Μαγνησίαςο οποίος κόμισε στο Ναό την εφέστιο Εικόνα της Μονής «Παναγία η Κισσιώτισσα» που θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2023».

Με αφορμή την ιερά Εικόνα, ο π. Νεκτάριος στην ομιλία του, τόνισε πως στους Ναούς δεν υπάρχουν μόνο οι ορατές εικόνες που βλέπουν και προσκυνούν οι πιστοί, αλλά υπάρχουν κι αυτές που δεν φαίνονται και τις «ακούν» σε όλα τα βιβλία της Εκκλησίας, στις κατανυκτικές ακολουθίες, σε όλη την υμνολογία. Μία απέραντη πινακοθήκη για να βοηθήσει τον άνθρωπο να βρει τον δρόμο της επιστροφής του.

Μία εικόνα, προερχόμενη από την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών, είναι ένα κλειδί.  Κάτι που όλοι φέρουν καθημερινά και δεν ξεχνούν να πάρουν μαζί τους. Ο ιερός υμνογράφος λοιπόν, μεταξύ άλλων, ονομάζει την Παναγία κλειδί, που ξεκλειδώνει την βασιλεία του Χριστού για να εισέλθει ο πιστός άνθρωπος, αφού το παράπτωμα των πρωτοπλάστων έκλεισε την πόρτα του παραδείσου.

«Ποιος λοιπόν μπορεί να ανοίξει πάλι αυτήν την πόρτα; Αυτό το αναλαμβάνει η Κυρία Θεοτόκος, η νέα Εύα. Γίνεται το «κλειδί» που ανοίγει την βασιλεία του Θεού. Η σάρκωση του Λόγου και η δημιουργική συμβολή της Παναγίας μας, κατέστησε δυνατή την εμφάνιση του Χριστού ως την σωτηρία όλων των ανθρώπων.

Όπως ενώθηκε η Παναγία με τον Χριστό, υπερφυσικά δι’ Αγίου Πνεύματος, έτσι, κατ’ αναλογία πάντα, καλείται ο κάθε άνθρωπος να ενωθεί από αυτήν την βιολογική του ζωή με Αυτόν, ώστε να αξιωθεί και της ουράνιας ζωής

Η Παναγία λοιπόν, συνέχισε ο π. Νεκτάριος, παρέχει υπόδειγμα αφάτου ενώσεως, και ταυτόχρονα προσκλήσεως σε κάθε πιστό χριστιανό. Γι’ αυτό και η Παναγία αποτελεί το ένα από τα δύο κλειδιά που χρειάζεται να κατέχουμε για την σωτηρία μας και την επιστροφή μας κοντά στον Θεό.

Το δεύτερο κλειδί, είναι αυτό που έδωσε ο Χριστός στον Απόστολο Πέτρο και κατ’ επέκταση σε όλους τους διαδόχους του, το κλειδί της αφέσεως των αμαρτιών. Τα πάθη και η αμαρτία που εδραιώθηκαν μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη, κάνουν αδύναμο τον άνθρωπο να μπορέσει να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην πηγή της ζωής του, τον Θεό.

Γι’ αυτό η κατοχή του δεύτερου κλειδιού είναι ουσιαστική. Το κλειδί της μετανοίας, δια του μυστηρίου της εξομολογήσεως, ξεκλειδώνει την απέραντη μοναξιά και ανοίγει την βασιλεία των ουρανών.

Αφού αναφέρθηκε στην παλαιά ιστορία με τον αρχιληστή, που παρά την άσχημη ζωή του, απήγγειλε καθημερινά τους Χαιρετισμούς της Παναγίας και τελικά οδηγήθηκε στην μετάνοια, ο π. Νεκτάριος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Βλέπουμε λοιπόν πως τα κλειδιά ανοίγουν την βασιλεία του Θεού. Η ευλογημένη Μητέρα του Χριστού εμπιστεύθηκε τον Θεό και υπηρέτησε ή καλύτερα υπούργησε, το μυστήριο της σαρκώσεως.

Αυτή η εμπιστοσύνη ας αναπτυχθεί και σε εμάς. Ο Χριστός χτυπάει την θύρα της ψυχής μας, αλλά το κλειδί για να του ανοίξουμε το έχουμε εμείς. Ας μην διστάσουμε να ανοίξουμε και να ενωθούμε εδώ και αιώνια μαζί Του

Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: