You are currently viewing Μηνύματα αισιοδοξίας, ειρήνης και αγάπης από τον Ελασσώνος Χαρίτων

Μηνύματα αισιοδοξίας, ειρήνης και αγάπης από τον Ελασσώνος Χαρίτων

  • Reading time:1 mins read

Του Γιάννη Μουκίδη
«Χριστός γεννάται, δοξάσατε! Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε! Χριστός επί γης, υψώθητε!», και με την καθιερωμένη εκκλησιαστική λαμπρότητα και θεία κατάνυξη, αλλά και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής γιορτάστηκε η «Μητρόπολη των Εορτών», η «Μεγάλη Δεσποτική Εορτή», τα Χριστούγεννα και στην επαρχία Ελασσόνας.
Στην πανηγυρική Λειτουργία της Γεννήσεως του Σωτήρος, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν μαζί του ο προϊστάμενος του Ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μπαράς και ο διάκονος π. Παϊσιος Μπίσμπας.

Ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα:
«Μπορούμε άραγε να κατανοήσουμε το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του θείου Λόγου; Μπορεί και σήμερα η Εκκλησία να κηρύττη τον λόγο της πίστεως με την βεβαιότητα ότι ο λόγος αυτός δεν πέφτει στο κενό; Αναμφισβήτητα στον σύγχρονο κόσμο παρατηρείται μία προσπάθεια αποϊεροποίησης των πάντων και η Εκκλησία ως φιλόστοργη μητέρα παρακολουθεί με θλίψη και ανησυχία τον αποχριστιανισμό των λαών και την επάνοδο τους στην αθεΐα και την ειδωλολατρία. Η ανομία έχει πληθυνθεί, η αγάπη των πολλών εψύγη. Η τρομοκρατία έχει απλώσει απειλητικά τα πλοκάμια της και καθημερινά γινόμαστε θεατές των καταστροφικών της αποτελεσμάτων. Οι πόλεμοι μεταξύ των λαών συνεχίζονται αδιάκοπα και το αίμα των αθώων ρέει άφθονο. Το κύμα της προσφυγιάς αυξάνεται. Οι κρίσεις των λαών βαθαίνουν. Οι άνθρωποι με αγωνία παρακολουθούν την επικαιρότητα, η οποία δεν έχει να προσφέρει το παραμικρό αισιόδοξο μήνυμα για τον κόσμο, που στενάζει και οδυνάται κάτω από την βαρειά και αβάσταχτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ζωή τους.

Εμείς όμως ας μην απογοητευόμαστε και απελπιζόμαστε και η τραγικότητα των ημερών ας μην σκιάζει την χαρά της εορτής, κατά την οποία ο Άγγελος ευαγγελίζεται για όλον τον κόσμο χαρά μεγάλη. «Δόξα εν υψίστοις Θεώ καί επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Το μήνυμα αυτό του Αγγέλου, γεμίζει την οικουμένη με ελπίδα και αισιοδοξία. Γιατί ήλθε ο Χριστός και έφερε το μήνυμα της ειρήνης, ήλθε να συμφιλιώσει τους ανθρώπους μεταξύ τους και τον άνθρωπο με τον Θεό. Ήλθε σε ‘μάς ως άρχοντας της ειρήνης προσφέροντάς μας την θεϊκή Του ειρήνη. Είναι η ειρήνη όχι των ανθρώπινων συμφωνιών και συμβάσεων, αλλά η ειρήνη του Θεού, πού δεν παρεμποδίζεται από τη βία και την τρομοκρατία των ισχυρών, γιατί προέρχεται και προσφέρεται από Αυτόν πού είναι η πηγή της ειρήνης και συντηρείται οπό την άφθονη χάρη Του. Αν δεν βιώσουμε αυτήν την ειρήνη, θα είναι αδύνατον να επιβάλλουμε και την εξωτερική ειρήνη μεταξύ των λαών και των ανθρώπων. Ολοκαρδίως εύχομαι σε όλους σας, ο άρχοντας της ειρήνης ο Χριστός, να ενοικήσει στις καρδιές όλων, να γίνει ο κυρίαρχος της οικουμένης, για να ζήσουμε όλοι οι άνθρωποι στην αγάπη, την ενότητα και την αδελφοσύνη».
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, το «παρών» έδωσαν:

o δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημ. Λέκκας, Αναστ. Γκατζιούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ανέστης Σερετίδης, Δημήτρης Αντωνίου, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.ά.

Πηγή: eleftheria.gr