You are currently viewing Μεγάλη η χάρη του Μεστούση Ταξιάρχη στη Χίο

Μεγάλη η χάρη του Μεστούση Ταξιάρχη στη Χίο

  • Reading time:1 mins read

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής στα Μεστά Χίου προκειμένου να προσκυνήσει τη χάρη των Ταξιαρχών, της ομώνυμης δηλαδή εκκλησίας του μεσαιωνικού χρωιού που είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες – Αρχαγγέλους: Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Η εκκλησία συνήθως ονομάζεται “Ο Μεγάλος Ταξιάρχης” από τους χωριανούς έτσι ώστε να διακρίνεται από την άλλη εκκλησία του Ταξιάρχη που είναι αρχαιότερη και μικρότερη σε μέγεθος. Αυτή ονομάζεται “Ο παλιός ταξιάρχης”.

Η νέα εκκλησία του Ταξιάρχη βρίσκεται εκεί όπου ήταν ο κεντρικός κυκλικός πύργος του κάστρου. Ο πύργος αυτός εγκαταλείφθηκε μετά την απόσυρση των Γενουατών και κατά την τουρκική κατοχή. Οι χωρικοί αποφάσισαν να το κατεδαφίσουν και να χτίσουν την εκκλησία. Η κατεδάφιση ξεκίνησε το 1858 και διήρκεσε δύο χρόνια. Η κατασκευή της εκκλησίας άρχισε αμέσως μετά και ολοκληρώθηκε το 1868. Η εργασίες διήρκεσαν 10 χρόνια και οι εργάτες έλαβαν 3.500 οβολούς ως πληρωμή. Οι μεταφορείς που έφεραν τα υλικά από την πρωτεύουσα έλαβαν 120 οβολούς. Να σημειωθεί οτι οι χωρικοί συμμετείχαν εθελοντικά στην κατασκευή.Ολόκληρη η έκταση της εκκλησίας μαζί με την αυλή καταλαμβάνει 985,5 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το κτίριο έχει επιφάνεια 450 τετραγωνικών μέτρων. Ο ναός των Ταξιαρχών είναι ο μεγαλύτερος στην Χίο και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.Ως μνημειώδες έργο που θαυμάζουν ακόμη και εκείνοι που συνέβαλαν στην κατασκευή του, προκάλεσε την φαντασία των χωριανών στην δημιουργία πολλών ιστοριών, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικές, ενώ κάποιες άλλες δεν είναι.
Η εξωτερική εκκλησία έχει σκάλα διπλής κατεύθυνσης στην κορυφή της οποίας ανεβαίνει στο καμπαναριό. Το μεγάλο καμπαναριό είναι πολύ πρόσφατα κτισμένο. Τόσο η σκάλα όσο και το καμπαναριό είναι κατασκευασμένα από πέτρα από τα Θυμιανά, ένα χωριό κοντά στην πρωτεύουσα, όπου παράγεται ένα ιδιαίτερο είδος πέτρας. Αργότερα, όταν τα σκαλιά έδειξαν σημάδια φθοράς, αντικαταστάθηκαν από καινούργια τοπική πέτρα. οι σκάλες οδηγούν στην εκκλησία, η οποία αποτελείται από αξιοζήλευτα σχέδια από μαύρα και άσπρα βότσαλα. Τα βότσαλα είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της Χίου. Στη δεξιά πλευρά της αυλής οι σκάλες οδηγούν σε ένα χώρο που κάθονται οι γυναίκες.

Στο εσωτερικό, η εκκλησία χωρίζεται σε 3 διαδρόμους, ο κεντριός διάδρομος είναι υπερυψωμένος. Οι κολόνες που υποστηρίζουν αυτό το διάδρομο είναι μονολιθικοί αλλά δυστυχώς έχουν καλυφθεί με ασβέστη και βαφή λόγω των πιο πρόσφατων επισκευών. Ο κεντρικός κλίτος είναι αφιερωμένος στους Ταξιάρχες, ενώ ο Βόρειος είναι αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο και στον Νότο στους Αγίους Αποστόλους. Το τέμπλο της εκκλησίας ήταν αρχικά φτιαγμένο από ξύλο. Το σημερινό είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και το 1895. Οι δύο εικόνες των Ταξιαρχών που κοσμούν το τέμπλο είναι μέρος του τέμπλου του “Παλαιού Ταξιάρχη”. Πολλές αφιερώσεις είναι αξιοσημείωτες και συμπληρώνουν τον διάκοσμο της εκκλησίας. Έχουν προσφερθεί από πιστούς χωρικούς που προέρχονται από όλες τις γωνιές της γης.Εκτός από τα σημερινά που έχουν δωρίσει κάποιες χωρικοί που κατοικούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, τα ιερά ακανόνιστα ιερά, οι εικόνες και τα Holly Βιβλία μεγάλης ιστορικής σημασίας έχουν φέρει είτε οι χωρικοί από τη Ρωσία στις αρχές του αιώνα, ή αποστέλλονται από την Αίγυπτο από μέλη της κοινότητας των Μεστών εκεί. Ο ναός είναι φτιαγμένος από τσιμέντο και το ανώτερο τμήμα του είναι από πλήθους. Σύμφωνα με κάποιες γραπτές πηγές, χρειάστηκε μια ολόκληρη νύχτα και δουλειά πολλών ανθρώπων για να φέρει την πέτρα από τον «Λιμένα» το λιμάνι των Μεστών στο χωριό.