You are currently viewing Λαοθάλασσα στην Θεσσαλονίκη για τον Αγιο Δημήτριο. Αστραψε και βρόντηξε ο Γέρων Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Λαοθάλασσα στην Θεσσαλονίκη για τον Αγιο Δημήτριο. Αστραψε και βρόντηξε ο Γέρων Θεσσαλονίκης Άνθιμος

  • Reading time:1 mins read

••Έπρεπε να ήταν παρόντες ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο κ. Φίλης, για να καταλάβουν πόσο ψηλά έχει την πίστη Του ο Έλληνας!
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, κάθε  ελληνική ψυχή εδώ στην όμορφη Θεσσαλονίκη, ραίνει με άνθη της θύμησης αρωματισμένα με τα αρώματα της Μακεδονίας μας και χρωματίζει με τα χρώματα της πατρίδας μας  τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, ενός μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας, που η θεία Πρόνοια τον συνέδεσε με την Θεσσαλονίκη και το λαό της Μακεδονίας μας!
Και εφέτος, περισσότερο από ποτέ, ο εορτασμός αυτός απέδειξε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο πως ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί   πράγματι τον φρουρό και προστάτη της πόλης αυτής  και είναι πράγματι  συνυφασμένος με την ιστορία της  και με το πεπρωμένο της.

Σημαντική και εμβληματική προσωπικότητα αυτού του εορτασμού ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος  κατάφερε να αναδειχθεί στα 13 χρόνια που ποιμαίνει την Θεσσαλονίκη και το λαό της πραγματικός Ποιμενάρχης!

Μάλιστα καθώς  τα χρόνια περνούν, γίνεται ολοένα και πιο ειρηνικός, γλυκός και ευεργετικός με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται! Και αυτό είναι  ορατό και αντιληπτό από όλους!

Ο Μητροπολίτης Ανθιμος στα χρόνια που ποιμαίνει την Θεσσαλονίκη κατάφερε να ξεδιπλώσει τάλαντα και χάρες που δεν ήταν γνωστές μέχρι χθές και αναδείχθηκαν μετά την τριακονταετή υπηρεσία του στην ακριτική Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Οι μεγάλες εξάλλου ευθύνες της νευραλγικής  αυτής Μητρόπολης– που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο τόσο για την Εκκλησία της Ελλάδος, όσο και για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο–τον κατέστησαν  αληθώς  πατέρα για το ποίμνιό του  και Γέροντα πολύτιμο και πεφιλημένο για τους κληρικούς και τα λοιπά πνευματικά του τέκνα !

Ο Μητροπολίτης Ανθιμος δεν είναι ένας συνηθισμένος Αρχιερεύς της σειράς, αλλά μία εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία. Διαθέτει τη στόφα των παλαιών Γερόντων Ιεραρχών που διαπνέονταν από τα μεγάλα ιδανικά και την αγάπη προς την πατρίδα!
Κατά το διήμερο του  εορτασμού αυτού ήταν πλαισιωμένος από Αρχιερείς–πνευματικά του αναστήματα, όπως  ο  Σεβ. Φθιώτιδος Νικόλαος– ο έχων τα πρωτοτόκια καθ´ότι ο πρώτος εκ των πνευματικών του υιών–  ο Σεβ. Λαγκαδά Ιωάννης — που είναι σα να μην πέρασε μιά μέρα από τότε που είχε την ευθύνη του Προακυνηματικού  ναού του Αγίου Δημητρίου και ήταν η ψυχή της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης –ο Σεβ . Γρεβενών Δαβίδ, ο εκ των Βενιαμίν των Ιεραρχών  Σεβ. τον Σεβ. Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος και κοντά σε αυτούς οι Σεβ Μητροπολίτες: Μιλήτου Απόστολος, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου– που σέβεται και συμπαραστέκεται στον Γέροντα Θεσσαλονίκης και  χάριν καλής γειτονίας αλλά  και από σεβασμό προς την προσωπικότητα  του Γέροντα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης– ο Σύρου Δωρόθεος  Β ´ –που διέπρεψε και ξεχώρισε κατά τον εορτασμό  με την αρχοντιά του και την απαράμιλλη ρητορία του–  ο εμπερίστατος και ταλαιπωρημένος Τριπόλεως(Λιβύης) Θεόκτιστος,ο Χίου Μάρκος — που επιβεβαίωσε  πόσο πολύ συνδεδεμένος είναι με  το άρμα του Γέροντα Θεσσαλονίκης– ο λόγιος Ιερισσού Θεόκλητος , ο Θεουπόλεως Παντελεήμονα– ο οποίος είχε   τα πρεσβεία χειροτονίας από  όλη την παριστάμενη  χορεία Ιεραρχών(εξελέγη το 1970) και παραμένει ακόμη(!!!!) Επίσκοπος, ίσως γιατί το Φανάρι φαίνεται οτι  έχει έλλειψη τίτλων –στέρεψαν  καθώς φαίνεται οι τίτλοι τιτουλαρίων Μητροπολιτών!

Επίσης ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Θεόδωρος(Αλεξανδρείας)- σταθερός στην παρουσία του στους εορτασμούς της Θεσσαλονίκης από πολλών ετών– και οι Επίσκοποι Θερμών Δημήτριος και Αμορίου Νικηφόρος.

Από την παραμονή κατά τη λιτανεία και τον εσπερινό και ανήμερα κατά την θεία λειτουργία εναλλάχθηκαν οι Σεβ.  Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος,  Σιδηροκάστρου Μακάριος Ελευθερουπόλεως  Χρυσόστομος και Κυρηνείας Χρυσόστομος( Κύπρου).

Η Αρχιερατική σύναξη στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου ήταν σταθερή με προσθαφαιρέσεις Ιεραρχών,  οι οποίοι όπως θα δείτε αναγράφονται λεπτομερώς στα ρεπορτάζ που δημοσιεύουμε !!

Ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου,  κατά την παράδοση, ξεκίνησε απο την παραμονή, με πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία και στη συνέχεια λιτάνευση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης του Σκηνώματος του Μυροβλήτου Αγίου που ευωδίαζε ακόμη και μετακινούμενο, αλλά και της εικόνας του Αγίου! Το εσπέρας της παραμονής  έγινε ο Μέγας Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο αρχοντικός Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β ´ , ο οποίος στο  από στήθους κήρυγμά του  δεν ομίλησε μόνο για τον  εορτάζοντα Αγιο, αλλά και για την εποχή που ζούμε και για την κρίση  που μαστίζει την πατρίδα μας! Ο  Σεβ. Σύρου με τον φωτισμένο λόγο του θύμησε εν πολλοίς τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, κατά κοινή ομολογία.

Ανήμερα της εορτής έγινε η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Γέρων Θεσσαλονίκης Ανθιμος, πλαισιωμένος από 15 Αρχιερείς!
Ακολούθησε η δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής, στρατιωτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου μας.

Στην δοξολογία ο Σεβ. Ανθιμος ανέγνωσε μία ευχή- προσευχή και στη συνέχεια ομίλησε για την ημέρα και για τον Άγιο προστάτη της Θεσσαλονίκης!

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εθνικά μας θέματα και να θυμίσει προς πάσα κατεύθυνση πώς πρέπει να φέρεται και να πράττει ένας Αρχιερεύς που έχει επίγνωση της αποστολής του!

Η παρότρυνσή του στο τέλος της δοξολογίας” να προτρέπουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν Ιωάννη Καποδίστρια διότι του οφείλουμε πολλά ως έθνος και ο οποίος αν δεν εδολοφονείτο η πορεία της πατρίδας μας θα ήταν διαφορετική “υπήρξε το καλύτερο, ασφαλώς, επιστέγασμα του εορτασμού το οποίο επιβραβεύθηκε από το αυθόρμητο χειροκρότημα του εκκλησιάσματος !!

Και ήταν τότε που σκέφτηκα : πόσο ωραία και καλά θα ήταν να ήταν παρών στον εορτασμό, όχι ως τουρίστας της μιάς ώρας, αλλά ως προσκυνητής πραγματικός, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο χριστιανοφάγος Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης,για να συναισθανθούν την Πίστη του  Έλληνα, ο οποίος στα δύσκολα καταφεύγει στην πίστη μας  και στους Αγίους μας,για να βρεί στήριγμα και παρηγοριά !Αλλά και για να δούν με τα ίδια τους τα μάτια οτι οι ιδεολογίες   όχι μόνο απέτυχαν αλλά  και  αποδείχθηκαν ατελέσφορες!
Ναί, θα έπρεπε να ζήσουν αυτό το μεγαλείο της Ορθόδοξης Παράδοσης και του παλιοκαιρινού Βυζαντινού Μεγαλείου, που παρά τα λάθη και τις αστοχίες της εποχής εκείνης, ετέθησαν τα θεμέλια του ελληνικού κράτους! Μόνο μέσα από μία τέτοια εμπειρία θα μπορούσαν να καταλάβουν πόσο υψηλά έχει την πίστη του  ο Έλληνας και πόσο λάθος κάνουν στις εκτιμήσεις τους μέχρι τώρα!
Ναί, ήλθε η ώρα   να αλλάξουν ρότα,  το ταχύτερο δυνατό!

Ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου απέδειξε ότι ο λαός μας εξακολουθεί να θρησκεύεται  και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη παρηγοριά για όλους μας!