You are currently viewing Η ριζοσπαστική πρόταση του Σεβ. Φθιώτιδος κ. Συμεών και το δικό μας χρέος

Η ριζοσπαστική πρόταση του Σεβ. Φθιώτιδος κ. Συμεών και το δικό μας χρέος

  • Reading time:1 mins read
🔺Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε μια χειροτονία νέου Μητροπολίτη  είχε πει το εξής:
 «Είσαι ένας από τους νέους Ιεράρχες της Εκκλησίας και ο Θεός μας ευλόγησε και μας έδωσε πληθώρα νέων Ιεραρχών, κάτι που το χρειαζόμαστε, το χρειάζεται και η πατρίδα, το χρειάζεται η Εκκλησία, το χρειάζεται και ο λαός. Χρειαζόμαστε νέες σκέψεις, νέες τοποθετήσεις, νέα ανοίγματα, νέα γλώσσα προς τα έξω, αλλά βασισμένη στην ίδια αλήθεια, την αλήθεια του Χριστού που μένει στον αιώνα». 
Τα λόγια αυτά του Μακαριωτάτου βρίσκουν την πλήρη εφαρμογή στο πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.–παρ’ όλο που δεν τα είπε στην δική του χειροτονία.
Ο Σεβασμιώτατος από τότε που εγκαταστάθηκε στην φθιωτική γη είναι αλήθεια ότι μας εκπλήσσει θεαματικά με αυτά που κάνει. Τόσο η Λαμία όσο και τα χωριά της επαρχίας του κοντά και μακριά έχουν δεχθεί την ευεργετική του επίδραση και πέρασαν από την εποχή της εσωστρέφειας, του κουτσομπολιού και της αντιπαράθεσης στην εποχή της συνεργασίας, της δημιουργίας και της συν Θεώ πορείας.
Η τελευταία του απόφαση χθες  να πει ότι παραχωρεί τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής του περιφερείας για να μετατραπούν σε σχολικές αίθουσες και τα πνευματικά κέντρα για χώρους τέστ κορονοϊού ή εμβολιασμού είναι ριζοσπαστική και μοναδική.Και μακάρι η κυβέρνηση να καταλάβει αυτό που πρότεινε ο Σεβ. Φθιώτιδος και να το υιοθετήσει.Διότι εκτός των άλλων έφερε τους αλιβάνιστους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση. Όλοι αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν την Εκκλησία και την Ιεραρχία στο περιθώριο με τέτοιες προτάσεις αποκαλύπτεται ο ρόλος τους και δείχνουν τις ακριβείς προθέσεις τους.
Η αγάπη λένε, είναι ευφευρετική. Και η αγαπώσα καρδία του Σεβ. Φθιώτιδος επιθυμεί -και το απέδειξε- να διακονεί, να υπηρετεί, να αγωνιά και να αυτοδαπανάται για τον πόνο, την ανάγκη, το πρόβλημα, την δυσκολία του λογικού ποιμνίου του.
  Στο μικρό διάστημα της εκεί παρουσίας του έχει κυριολεκτικά αναλωθεί για τους εγγύς και τους μακράν, τους μικρούς και τους μεγάλους, τους λαϊκούς, τους μοναχούς, τους κληρικούς της ευλογημένης επαρχίας του.
Παρακολουθώντας το έργο του θεωρώ ότι ο σωστός και καταγγελτικός του λόγος αλλά και η αμεσότητα και η επαφή που έχει με το ποίμνιό του από τη μία, θυμίζει τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Έτσι ακριβώς αναλίσκετο  ο Χριστόδουλος για τον λαό μας από τα χρόνια που ήταν στον Βόλο και κάθε μέρα που περνούσε οικοδομούσε νέα πράγματα.
Από την άλλη, η διάθεση του Συμεών και η προσπάθειά του να γίνει το ποίμνιό του συμμέτοχο στην πορεία του ως ποιμενάρχης θυμίζει τον  Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος από τα χρόνια που ήταν Θηβών και Λεβαδείας ήταν  ιο ριζοσπαστικός στη διοίκηση.
Όλοι θυμόμαστε την διάθεση των αγρών των Μοναστηριών σε νέους αγρότες για να τα  εκμεταλλεύονται ώστε και η γη να αποδίδει καρπούς  αλλά και οι νέοι άνθρωποι να έχουν δουλειές. Κσι αυτός ο σοφός συνδυασμός τιμά τον Σεβ. Φθιώτιδος και ελπίζουμε να έχει συνέχεια και διάρκεια.
Κατά τον χειροτονητήριο λόγο του ο τότε Θεσπιών κ.Συμεών  είχε πει στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο:
«Είστε  ένας γεφυροποιός, ένας ηγέτης… αληθινός ηγέτης είναι αυτός που δεν φοβάται το κόστος. Σηκώνει τον σταυρό του και προχωρά…». 
Τηρουμένων των αναλογιών αυτό θα μπορούσε να ισχύσει και γι’ αυτόν τον ίδιο.Ή τουλάχιστον φρόντισε να βιώσει  αυτά που εξιδανίκευσε στον Αρχιεπίσκοπο.
Είναι ευλογία για την πατρίδα μας η ύπαρξη Ιεραρχών με αυτό το εκτόπισμα. Κάνουν την Ιεραρχία μας πολύτιμη.
Στο βήμα του «Εξάψαλμου» με χαρά θα κάνουμε συγκοινωνούς τους αγαπητούς μας αναγνώστες στα καλά έργα των ημερών  κάθε Ιεράρχη μας που βλέπει μπροστά και αναβαθμίζει τον ρόλο της Εκκλησίας μας. Είναι η καλύτερη απάντηση στους επικριτές της.