You are currently viewing Η μεγάλη επιστροφή της νέας γενιάς στις εκκλησίες

Η μεγάλη επιστροφή της νέας γενιάς στις εκκλησίες

  • Reading time:1 mins read

του Σωτήρη Τζούμα

Τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της χώρας, κατέκλυσαν οι νέοι κάθε ηλικίας και οικογενειακής προέλευσης τις άγιες τούτες ημέρες. Ήταν εντυπωσιακό το θέαμα από τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος έως και σήμερα στον Εσπερινό της Αγάπης.

Πρόκειται για μία πραγματικά ελπιδοφόρα επιστροφή της νεολαίας στην Εκκλησία και στην πίστη.

Και η επιστροφή αυτή δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους πολιτικούς, τους κληρικούς και τον απλό κόσμο, οι οποίοι βλέπουν ότι η ανάγκη των νέων για συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας και για προσευχή είναι λυτρωτική, αλλά και αποτελεί λύση για την ανακούφιση από τα κάθε λογής προβλήματα.

Παραδοσιακά, την περίοδο του Πάσχα κάθε χρόνο, κεντρικοί ναοί σε όλη τη χώρα αλλά και απόκεντρες ενορίες και πολλά ξωκλήσια αποτελούν επιλογή μικρών και μεγαλύτερων που επιθυμούν να βιώσουν την κατάνυξη των ημερών.

Ωστόσο, η φετινή Εβδομάδα των Παθών χαρακτηρίζεται από την ουσιαστική επιστροφή των νέων στους κόλπους της Εκκλησίας, από όπου είχαν απομακρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πραγματικά ευχάριστο- σύμφωνα με κληρικούς, το ότι νέοι άνθρωποι παρακολουθούν με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία, νηστεύουν για να μεταλάβουν, ώστε να είναι έτοιμοι για την Ανάσταση του Κυρίου.

Ο σπόρος του «ελάτε όπως είστε και με το τζιν και με τη μίνι φούστα και με το σκουλαρίκι» που έσπειρε ο Χριστόδουλος, λες και δίνει σήμερα τους καρπούς του. Και σήμερα δεν χρειάζεται να το πει κανείς πια.

Και η επιστροφή αυτή των νέων στους κόλπους της Εκκλησίας, δεν είναι τυχαία. Η σύγχρονη νεολαία με τα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα της ζωής μας αντιλαμβάνεται ότι η Εκκλησία μπορεί να απαντήσει στις αναζητήσεις της, είτε μέσα από την προσευχή, είτε με τη συνάντηση με κάποιον πνευματικό, είτε με τη βιωματική συμμετοχή στην πίστη, η οποία δεν απογοητεύει τον άνθρωπο, αλλά του δίνει κουράγιο και ελπίδα.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

Μπορεί παραδοσιακά κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τις άγιες ημέρες των Παθών του Κυρίου, ο κόσμος να πηγαίνει στην εκκλησία για να προσευχηθεί, να ανάψει το κερί του, να συμμετάσχει στις ιερές ακολουθίες και να ακούσει τα ξεχωριστά τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας που αγγίζουν την ψυχή μας.

Μικροί και μεγάλοι άνθρωποι, ειδικά αυτή την περίοδο, πηγαίνουν στην εκκλησία έχοντας ενεργό ρόλο, ουσιαστική συμμετοχή, με επίγνωση της σπουδαιότητας της Εβδομάδας των Παθών.

Σημαντικό ρόλο για να υπάρξει αυτή η ανταπόκριση και η επιστροφή των νέων στην Εκκλησία  έπαιξαν οι δυσκολίες της εποχής που μαστίζουν την κοινωνία μας και αγγίζουν κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Πολλοί νέοι, απογοητευμένοι είτε γιατί είναι άνεργοι, είτε για άλλους λόγους, ζητούν την παρηγοριά σε κάτι σταθερό και αμετακίνητο στις αρχές του, όπως είναι η πίστη μας.

Πολλοί τομείς της κοινωνικής μας δραστηριότητας απογοήτευσαν τους νέους, γι’ αυτό και αναζητούν  την ελπίδα τους στο θείο λόγο της Εκκλησίας και στην προσευχή.

Κατά την τηλεοπτική αναμετάδοση των ιερών Ακολουθιών καθ´όλη την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος ο τηλεοπτικός σταθμός πολλές φορές έπεφτε πάνω σε νέα παιδιά τα οποία παρακολουθούσαν όρθια και αμίλητα και με θεία κατάνυξη τις ακολουθίες. Και οι εικόνες αυτές σίγουρα έγιναν αντιληπτές και από τα κόμματα κυρίως από αυτά που ασχολούνται και ενοχλούνται από την θρησκευτική ενσυνειδητότητα του Έλληνα και θέλουν να την αποδομήσουν και να κάνουν την Ελλάδα ουδετερόθρησκη χώρα! Η νεολαία τους έδωσε την απάντηση και μάλιστα πληρωμένη: πλανώνται πλάνην οικτράν!

ΠΗΓΗ: Newpost.gr