You are currently viewing Με τη βοήθεια της Παναγίας σώθηκε από τη φωτιά η Μονή Μακρυμάλλης στην Εύβοια

Με τη βοήθεια της Παναγίας σώθηκε από τη φωτιά η Μονή Μακρυμάλλης στην Εύβοια

  • Reading time:1 mins read

Φωτιά Εύβοια: Με τη βοήθεια του Θεού, της Παναγίας και τους Αγίου Παρθενίου δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ιερά Μονή Μακρυμάλλης από τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει καμία υλική ζημιά.

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι μοναχοί στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρυμάλλη Ευβοίας, με τις φωτιές που έκαιγαν για δύο ημέρες στην περιοχή, μίλησε στο One Channel o γέροντας Ιάκωβος.

Φανερά ταραγμένος, αλλά χαρούμενος που το ιστορικό μοναστήρι, που μετρά μισό αιώνα ζωής, έμεινε άθικτο, περιγράφει στον Λεωνίδα Καπερναράκο όσα έζησε τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα.

«Με τη χάρη του Θεού θα ξανά γίνουν όλα. Τα παιδιά της Πυροσβεστικής έδωσαν μεγάλη μάχη να σωθεί το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες όταν ξέσπασε η φωτιά εκκενώθηκε η Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου και για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν τρία άτομα.

Στην Ιερά Μονή φιλοξενείται η Κάρα του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου, αλλά και τα Τίμια λείψανα των Αγίων: Τρύφωνα, Χαραλάμπους, Ιγνατίου Νικήτα, Αυξεντίου, Τιμίου Προδρόμου, Παντελεήμονος, Αναργύρων, Βασιλείου πρεσβυτέρου Αγκύρας, Ιγνατίου και Ρηγίνου της Σκοπέλου και της Οσιομάρτυρος Παρασκευής.

Στην Μονή υπάρχει σήμερα ανδρώα αδελφότητα από 4 μοναχούς με ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Μπαλωμένο.

Η Μονή γιορτάζει στις 23 Αυγούστου στην Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Επίσης γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, στις 7 Φεβρουαρίου.

Πολύς κόσμος επισκέπτεται τη μονή για να προσκυνήσει την αγία κάρα του Αγίου Παρθενίου, ο οποίος θεωρείται θεραπευτής της «ανίατης ασθένειας».

Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι στο μοναστήρι φιλοξενήθηκε και μεγάλωσε ο Θανάσης Ανδρούτσος, γιος του αδελφού του Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γιάννη Καμμένου – Ανδρούτσου, του οποίου η γυναίκα πέθανε στη γέννα και το βρέφος το παρέδωσε ο πατέρας του στο μοναστήρι για να το μεγαλώσει.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η μονή έλαβε ενεργό ρόλο, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να την καταστρέψουν.

Η μονή ανοικοδομήθηκε ξανά, αλλά το 1881 διαλύθηκε και εντάχθηκε στη Μονή Γαλατάκη ως μετόχι, ως και το 1908 όταν και ανακαινίσθηκε από τον ηγούμενο Ιγνάτιο Γιαννακόπουλο.

Στις 23 Ιανουαρίου του 1944 οι Γερμανοί, ύστερα από μερικές αψιμαχίες που είχαν με τους αντάρτες, θεώρησαν ότι η μονή αλλά και το χωριό Μακρυμάλλη, βοηθούσαν τους αντάρτες και τα έκαψαν ολοσχερώς.

Εκτέλεσαν συνολικά εννέα Έλληνες, εκ των οποίων τρεις στο μοναστήρι και άλλους πέντε στην πλατεία του συνοικισμού Μακρυμάλλης και άλλο ένα – δύο εκτέλεσαν αλλά ο ένας επέζησε, στο ξωκλήσι της Υπαπαντής.

Η μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες στην κόγχη του Ιερού Βήματος του Καθολικού, ιδίως η Πλατυτέρα των ουρανών με δύο Αγγέλους εκατέρωθεν.

Αξιόλογες είναι επίσης και αρκετές εικόνες του τέμπλου, οι οποίες σώζονται από το 1882.

Κειμήλια της είναι ένα αργυρό Ευαγγέλιο του 1754, ένα Άγιο Ποτήριο του 1796 αλλά και ένα θυμιατό του 1808.

Η βιβλιοθήκη της Μονής Μακρυμάλλης έχει αρκετά πλούσια και αξιοσημείωτη συλλογή διαφόρων έργων θρησκευτικού αλλά και ιστορικού περιεχομένου.