You are currently viewing Η κοινότητα της Χαβάης ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί τον Ελπιδοφόρο

Η κοινότητα της Χαβάης ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί τον Ελπιδοφόρο

  • Reading time:1 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Χονολουλού της Χαβάης, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος θα την επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιανουαρίου, όπου θα πραγματοποιήσει ποιμαντορική επίσκεψη και θα  προστεί της Θείας Λειτουργίας.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Αλέξανδρος Λεόνγκ, είπε, πως, «όλοι αναμένουμε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, τιμή και αγάπη».

Όταν τον ρωτήσαμε πότε ήταν η τελευταία φορά που Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την κοινότητα, είπε, «τον Νοέμβριο του 1990 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος όταν είχαμε τα εγκαίνια του ναού, κι από τότε είναι η πρώτη φορά στα 29 χρόνια που θα μας επισκεφτεί Αρχιεπίσκοπος, κι αυτό είναι κάτι το πολύ μοναδικό, σπουδαίο και εξαιρετικό για μας». Συμπλήρωσε, πως, «οι ενορίτες διακατέχονται από μεγάλο ενθουσιασμό, είναι κάτι το ιστορικό και μεγάλο, προετοιμαζόμαστε εντατικά και επίσης ετοιμάζομε το επίσημο γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία προς τιμή του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου».

Σύμφωνα με τον π. Αλέξανδρο η κοινότητα απαρτίζεται από περίπου 120 οικογένειες. Είπε πως «έχομε αρκετές ελληνικές οικογένειες, μερικές ουκρανικές, ρωσικές, λιβανέζικες, σερβικές και ασιατικές».

Η κοινότητα διατηρεί Ελληνικό σχολείο, το οποίο όπως είπε ο π. Αλέξανδρος «έχει πάνω από είκοσι μαθητές όλων των ηλικιών, ενώ υπάρχουν και αρκετοί ενήλικες γηγενείς από την Χαβάη αλλά και Αμερικανοί που ζουν εδώ και οι οποίοι μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα».

Όταν τον ρωτήσαμε ποία νομίζετε είναι η μοναδικότητα της κοινότητας, ο π. Αλέξανδρος είπε, «η ποικιλότητα της και το γεγονός ότι έχομε εδώ πολλούς πολιτισμούς και κουλτούρες». Στην ερώτηση πως συγχρονίζεστε και συνυπάρχετε, είπε, «έχομε κοινή την Ορθόδοξη Πίστη μας, η οποία μας ενώνει και ο καθένας σέβεται και εκτιμά την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα της κουλτούρας του άλλου».

Αναφορικά αν κάνουν ελληνικό φεστιβάλ, είπε, ότι «ναι κάναμε στο παρελθόν, αλλά αυτή τη στιγμή ο χώρος στον οποίον το κάναμε βρίσκεται υπό επισκευή, κι έτσι δεν το είχαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά συνήθως έχομε».

Όταν τον ρωτήσαμε να μας πει πως αισθάνεται που είναι ιερεύς στη Χονολουλού της Χαβάης, είπε, «σίγουρα είναι μεγάλη χαρά, αλλά και πρόκληση διότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κυρίως χώρα, την στεριά αν θέλετε,  είναι δυόμισι χιλιάδες μίλια, είμαστε τόσο απομονωμένα, τόσο απόμακρα στον ωκεανό».

Στην ερώτηση τι σημαίνει ιεροσύνη για σας, απάντησε πως, «αυτή είναι σοβαρή και μεγάλη ερώτηση, είναι σίγουρα χαρά και ευλογία να υπηρετείς τον Χριστό και πάντοτε στηρίζεσαι στη χάρη του Αγίου Πνεύματος να σε καθοδηγήσει».

Η κοινότητα υπάγεται στην Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου και ανάγει την ίδρυση της στο 1965. Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο θα συνοδεύει ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι περισσότερο παντός άλλου οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Ατλάντας Αλέξιος συμπεριφέρονται σεβαστικά και άψογα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τηρούντες την εκκλησιαστική τάξη και τα θέσμια όταν παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος όντας ο Πρώτος της τοπικής Εκκλησίας της Αμερικής.

Ο π. Αλέξανδρος  είναι νυμφευμένος με την πρεσβυτέρα Νικόλ και έχουν τρία παιδιά δύο αγόρια και ένα κορίτσι ηλικίας 18, 15, και 11 ετών.

Ο π. Αλέξανδρος γεννήθηκε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Στην ηλικία των 6 ετών η οικογένεια του μετακόμισε στην Σάντα Κλάρα και από εκεί ένα χρόνο αργότερα στο Σαν Τζοσέ. Στην ηλικία 15 ετών ο θετός του πατέρας, η μητέρα του και τα τρία αδέλφια του μεταστράφηκαν στην Ορθόδοξη Πίστη. Επειτα από την αποφοίτηση του από το Λύκειο εισήλθε στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από την οποία απεφοίτησε το 1991. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1999 και Πρεσβύτερος το 2000.

Ιεράτευσε σε διάφορες κοινότητες στην Καλιφόρνια, ενώ στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Χονολουλού υπηρετεί από το έτος 2013.