You are currently viewing Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Πάφου κ.Τυχικού
ΦΩΤΟ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Πάφου κ.Τυχικού

  • Reading time:2 mins read
Προεξάρχοντος   του Αρχιεπισκόπου Κύπρου  Γεωργίου και με την συμμετοχή όλων των μελών της Ιερας Συνόδου( πλην Γέροντος Κύκκου Νικηφόρου που παρέστη ως συμπροσευχόμενος και του Μόρφου Νεοφύτου που δεν προσήλθε καθόλου) τελέσθηκε στον  καθεδρικό ναό Απ. Βαρνάβα   στην Λευκωσία η  χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η Εκκλησία της Κύπρου παρά την προσωρινή ανακωχή των Ιεραρχών της κινείται με δύο ταχύτητες. Και αυτό θα το καταλάβουμε πολύ γρήγορα μόλις παρουσιαστεί η πρώτη διχογνωμία. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας ήπιος και ήρεμος άνθρωπος αλλά κινείται προς το παρόν συγκεντρωτικά. Ακόμη και με το στενό επιτελείο συνεργατών του το οποίο  οι πληροφορίες λένε έχει ανασφάλεια και είναι φυσικό. Πάντως προς το παρόν ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε αλλαγές (πλην του λογιστή που έφερε δικό του άνθρωπο και είναι απόλυτα αιτιολογημένο). Και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα του ανδρός αλλά και τον σεβασμό που αποτίει προς τον προκάτοχο του και ευεργέτη του αφού όλο το επιτελείο είναι δικές του επιλογές.

Επανερχόμενοι στα της  χειροτονίας να πούμε ότι ήταν μια χειροτονία Επισκόπου, χωρίς παλμό, χωρίς ένταση, χωρίς συγκίνηση αλλά  και χωρίς την χαρά που συνήθως έχουμε συνηθίσει να αισθανόμαστε   στις χειροτονίες Ιεραρχών,   όπως τις ξέρουμε να γίνονται   στην Ελλάδα. Ακόμη και το ΑΞΙΟΣ ήταν χλιαρό. Άλλωστε γιαυτό και θεωρείται και λέγεται προσωπική Πεντηκοστή για τον κάθε νεοχειροτονούμενο.
Εδώ αυτό δεν το εισπράξαμε.Δεν το νοιώσαμε. Ήταν όλα επίπεδα έως αδιάφορα. Επίσης ο άνευρος, ήπιος, αμίλητος και σχεδόν  αγέλαστος χαρακτήρας του νέου Μητροπολίτη Πάφου κ.Τυχικού,  βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα και έκαναν την ατμόσφαιρα υποτονική. Αλλά και  οι ομιλίες των δύο πρωταγωνιστών  τόσο του Αρχιεπισκόπου, όσο και του νέου Μητροπολίτη μετά την τελετή της στέψης του- που εδώ γίνεται όχι κατά την διάρκεια της Χειροτονίας αλλά στο τέλος της θείας λειτουργίας – δεν ήταν οι αναμενόμενες. Με εξαίρεση την ειδική αποστροφή του Αρχιεπισκόπου  για τα εθνικά μας θέματα και την υπόμνηση που έκανε στο νέο Ιεράρχη ήταν το μόνο σημείο που δημιούργησε εξαιρετική εντύπωση.  Στις τέσσερεις το απόγευμα της Κυριακής ακολούθησε στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο  η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και Συνοδικούς Μητροπολίτες.  Και εδώ να επισημάνουμε κάποια οργανωτικά κενά τα οποία αδίκησαν την τελετή της ενθρόνισης.
Ο ναός μικρός, η οργάνωση ανύπαρκτη, ο Μητροπολίτης άπειρος και αμάθητος από τέτοιες μεγαλειώδεις τελετές και εμφανίσεις, σημεία που δεν βοήθησαν καθόλου. Η μοναδική οθόνη προβολής  που υπήρχε έξω από το ναό για να μεταφέρει εικόνα από το εσωτερικό δεν έσωσε  την παρτίδα. Αντιθέτως συνέτεινε στη φασαρία και στο χάος που επικρατούσε.Κρίμα.Μια λαμπρή τελετή η οποία δεν  επαναλαμβάνεται πέρασε στην ιστορία χωρίς  τον απαιτούμενο σεβασμό .

Σ. Μ.Τ.

ΦΩΤΟ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ

Search this website Type then hit enter to search