You are currently viewing Η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερωνύμου σε Επίτιμο Διδάκτορα  της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

Η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερωνύμου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

  • Reading time:2 mins read
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

       Σε μία εποχή γενικότερης κρίσης θεσμών και αξιών το να διαπιστώνει κανείς  ότι δύο κορυφαίοι θεσμοί του έθνους, η Εκκλησία και ο Στρατός βρίσκονται σε αγαστή  συνεργασία και αλληλοεκτίμηση είναι δείγμα της υγιούς πορείας και των δύο.

    Η Εκκλησία και ο Στρατός ήταν πάντα κοντά και αλληλοσυμπληρώνονταν. Οι αγωνιστές του 1821 ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό και η Εκκλησία τους ευλόγησε και ο ιερός κλήρος αγωνίστηκε στο πλάι των αγωνιστών και έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία μας.
    Και από την άποψη αυτή η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), η με την αναγόρευση σε επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου Β΄ ήταν συνέχεια αυτής της σπουδαίας κοινής πορείας. 

       Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων υπήρξε προσωπικό όραμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της. Η μακρόχρονη Ιστορία της Σχολής είναι συνυφασμένη με αυτήν του Ελληνικού Έθνους των νεότερων χρόνων μιας και αποτελεί το φυτώριο από το οποίο ξεπηδούν προσωπικότητες, οι οποίες διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στα πεπραγμένα της Πατρίδος μας.
       Η Σχολή σε όλους τους αγώνες του Έθνους δηλώνει παρούσα συμμετέχοντας ενεργά, αφού αποτελεί τη δεξαμενή των στελεχών τα οποία αγωνίζονται και θυσιάζονται για τα «Ιερά και τα Ιδανικά της Φυλής»(από την ιστοσελίδα της ΣΣΕ). Πρόκειται για την πιο οργανωμένη σχολή της χώρας μας, με πολύ υψηλή βαθμολογία εισαγωγής και στην οποία φοιτούν και αλλοδαποί, μιας και η σχολή είναι φημισμένη διεθνώς και με διεθνές κύρος. 
      Όλων αυτών δεδομένων, ομολογουμένως η τιμή προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου είναι μεγάλη και η στιγμή ιστορική. Αλλά και για την Σχολή αποτελεί τιμή να συγκαταλέγει μεταξύ των επιτίμων διδακτόρων της τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, ο οποίος πέρα από τον ανώτατο εκκλησιαστικό θεσμό της χώρας μας που εκπροσωπεί, τυγχάνει πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εγκατέλειψε μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα, καθώς υπήρξε βοηθός του Ορλάνδο, για να ενταχθεί στον ιερό κλήρο. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, εκ των οποίων το σύγγραμά του «Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας» βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών.
      Δικαίως η μεγάλη αυτή Σχολή των Ευελπίδων τον επέλεξε για την απόδοση αυτής της τιμής,κάτι που γίνεται για πρώτη φορά προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας. 
      Η τελετή έγινε παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Γεωργίου Κωστίδη, ανώτατου στρατιωτικού με πίστη στο Θεό. Ιδιαιτερα συγκινητική η στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος παρέδιδε στη Σχολή ένα ιερό κειμήλιο: το Ιερό Ευαγγέλιο του Επισκόπου Σαλώνων Ησαία, ενός Ιερομάρτυρα Επισκόπου που έδωσε την ζωή του για την απελευθέρωση της πατρίδας. Και το Ιερό αυτό  Ευαγγέλιο ήταν σημαδεμένο από το αίμα του αγώνα και από το βόλι του εχθρού. Και ήταν η στιγμή που σηκώθηκαν όρθιοι πρώτοι  οι Ευέλπιδες και όλοι οι παριστάμενοι για να χειροκροτήσουν.Ενα συγκινητικό φινάλε μιας μεγάλης στιγμής η οποία πέρασε στην ιστορία. 
     Η μόνη παραφωνία,κατά τη γνώμη μου, ήταν η ελλειπής προβολή του γεγονότος αυτού. Θα έπρεπε το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής να το προβάλλει όπως πραγματικά άξιζε. Θα έπρεπε να έχουν καλέσει κατά την τελετή της απονομής  στην ΣΣΕ όλα τα κανάλια . Όπως έρχονται τα κανάλια και περιμένουν με τις ώρες στη Σύνοδο για να πάρουν μία δήλωση θα μπορούσαν να είχαν  κληθεί και στη Σχολή Ευελπίδων για να προβάλλουν την εκδήλωση και να μεταδώσουν αποσπάσματα από την μνημειώδη ομιλία του Αρχιεπισκόπου.