You are currently viewing Ένα νέο Μοναστήρι στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα

Ένα νέο Μοναστήρι στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα

  • Reading time:9 mins read

Χαρμόσυνα ήχησαν σήμερα Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου οι καμπάνες στο ορεινό και όμορφο Περίβλεπτο της Δυτικής Φθιώτιδος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για μία φορά ακόμα επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου, την οποία ανήγειρε ο Καθηγητής Χειρουργικής και Υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, και την οποία έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών να την δωρίσει στην Ιερά Μητρόπολη προς ίδρυση και σύσταση ανδρώας Κοινοβιακής Μονής.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, συνοδευόμενος  από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, ιερούργησε σήμερα στην Μονή και εγκατέστησε τον πρώτο της εντεταλμένο, αναθέτοντάς του καθήκοντα Ηγουμένου, τον Αρχιμ. π. Παρθένιο Κουκούλη μαζί με ένα δόκιμο μοναχό. 

          Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος εδόξασε το Όνομα του Τριαδικού Θεού που τον αξιώνει επί της Αρχιερατείας και Ποιμαντορίας του στην ευλογημένη γη της Φθιώτιδος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να είναι το δεύτερο Μοναστήρι, μετά την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου, που ξεκινά την λειτουργία του στην Δυτική Φθιώτιδα, η οποία επί δεκαετίες δεν είχε κανένα ενεργό Μοναστήρι.

          Αναφερόμενος στην μεγάλη προσφορά του κ. Γιαννόπουλου ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Χαίρομαι που με αξιώνει ο Θεός ως Μητροπολίτης και Ποιμένας της τοπικής Εκκλησίας να βρίσκομαι σε αυτήν εδώ τη θέση, να τελούμε Θεία Λειτουργία εδώ και να κάνουμε ένα ξεκίνημα και να παρακαλούμε τον Άγιο Αθανάσιο να μας οδηγεί αυτός, να μας δείχνει το δρόμο πρώτα στον π. Παρθένιο και μετά στον δόκιμο, τον Ιωάννη, που έρχεται να πλαισιώσει αυτήν την προσπάθεια, ώστε το όραμα του κ. Υπουργού, του κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου, το όραμα των κατοίκων της περιοχής και η ανάγκη της περιοχής, να βρει σάρκα και οστά και να καρποφορήσει. 

Αγάπη και στοργή πρέπει να δείξουμε στην νέα αδελφότητα, προκειμένου να μπορέσει να ανδρωθεί και να καρποφορήσει».

 Απευθυνόμενος προς τον κ. Γιαννόπουλο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

 «Έχετε φτάσει στο πλήρωμα της ιατρικής. Σας αξίωσε ο Θεός να είστε ιατρός σε πολλαπλά επίπεδα. Θεράπων της ιατρικής επιστήμης διακονώντας χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία. Όμως σας αξίωσε ο Θεός να είστε θεράπων και της πολιτικής ως ιατρικής επιστήμης, διότι η πολιτική για σας υπήρξε ιατρική τέχνη,  να διαγιγνώσκει δηλαδή προβλήματα και να τα θεραπεύει. Με αυτό το Μοναστήρι όμως που προσφέρετε θα μπορείτε να πείτε μέσα στην καρδιά σας και στην ιστορία αυτού του τόπου, που οφείλει να είναι περήφανος για εσάς, ότι ως ιατρός υπήρξατε το απόλυτο του ιατρού, καθώς αξιώνεστε να προσφέρετε και ένα πνευματικό ιατρείο, για να θεραπεύει τις ανάγκες των ανθρώπων που νιώθουν μοναξιά, των ανθρώπων της υπαίθρου και τις ανάγκες τις πνευματικές αυτών που είναι μακριά, γιατί ένα Μοναστήρι οφείλει να προσεύχεται κυρίως για τους μακράν, γιατί μόνο τότε οι μακράν γίνονται εγγύς». 

 

Ο κ. Γιαννόπουλος με συγκίνηση ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για όλους και ιδιαίτερα για εμάς που ολοκληρώνεται και αρχίζει ένα όνειρο ζωής, που ξεκίνησε το 1994. Ευγνωμονώ τους μακαριστούς Μητροπολίτες Δαμασκηνό και Νικόλαο για τη στήριξη και βοήθειά τους, αλλά  απείρως ευχαριστώ τον Ποιμενάρχη μας κ. Συμεών για την μεγάλη του στήριξη στη μονή, στον τόπο και σε εμένα τον  ίδιο προσωπικά». 

Κλείνοντας τόνισε: «Προοιωνίζεται το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στην Δυτική Φθιώτιδα να παίξει σημαντικό ρόλο στις πνευματικές ανάγκες που έχει ο τόπος. Ήταν συγκίνηση για μένα να ακούω την καμπάνα να χτυπά και να υπάρχει αυτή η ζωντάνια. Το έχει αυτό ανάγκη ο τόπος. Τον Ηγούμενο π. Παρθένιο τον αγαπήσαμε ιδιαιτέρως και τον έχουμε πλαισιώσει με την στήριξή μας».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία είχε μία εποικοδομητική και ουσιαστική επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής και ετέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος δύο παιδιών από την περιοχή.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  παραβρέθηκαν: οι Αντιπεριφερειάρχες, Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, οι Δήμαρχοι Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής και Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας. 

Ο κ. Συμεών ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Δυτική Φθιώτιδα αργά το βράδυ εγκαινιάζοντας στην πόλη της Μακρακώμης το φεστιβάλ των τοπικών παραγωγών της περιοχής «Οι δρόμοι των γεύσεων».