You are currently viewing Εγκαινιάστηκε Ωδείο στις Ράχες της Ανατολικής Φθιώτιδας: μία εξαγγελία της Εκκλησίας που μέσα σε 40 μόνο μέρες έγινε πράξη!

Εγκαινιάστηκε Ωδείο στις Ράχες της Ανατολικής Φθιώτιδας: μία εξαγγελία της Εκκλησίας που μέσα σε 40 μόνο μέρες έγινε πράξη!

  • Reading time:6 mins read

Ένα ακόμη σπουδαίο έργο ανάπτυξης του πολιτισμού, της μουσικής παιδείας και της τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος  εγκαινίασε σήμερα ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, αυτή την φορά στην Ανατολική Φθιώτιδα.

          Πρόκειται για το 9ο  Παράρτημα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», το οποίο εδρεύει πλέον στις Ράχες και στεγάζεται σε δύο κτίρια, το ένα στις άνω Ράχες και το άλλο στην παραλία Ραχών. Στα δύο ανακαινισμένα πλέον Πνευματικά Κέντρα των αντίστοιχων ενοριών, με πλήρη σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με τα δικά τους μουσικά όργανα, τα παιδιά όλων των ηλικιών θα διδάσκονται στο μεν Κέντρο του Αγίου Χαραλάμπους την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, στο δε Κέντρο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου όλα τα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού μουσικά όργανα και μαθήματα.

          Την πρόθεσή του να δημιουργήσει το 9ο Παράρτημα του Ωδείου, αυτήν την φορά στην Ανατολική Φθιώτιδα, το ανήγγειλε αιφνιδιαστικά ο Σεβασμιώτατος κατά την εξόδιο του μακαριστού π. Αθανασίου Μιναχείλη στις 7 Φεβρουαρίου 2022. και μέσα σε σαράντα μόλις ημέρες η εξαγγελία αυτή έγινε πραγματικότητα. Σήμερα μαζί με το 40νθήμερο μνημόσυνο του π. Αθανασίου εγκαινιάστηκε εις μνήμην του το 9ο Παράρτημα του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος «Χαρίλαος Ταλιαδώρος», αφιερωμένο στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Οφφικίαλο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Μεγάλο Διδάσκαλο, ο οποίος για πολλές δεκαετίες εκλέϊσε τον Δεξιό Χορό του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών, ψάλλοντας κατά την ετήσιο Πανήγυρη και οποίος συνδεόταν με δεσμούς αδελφικής αγάπης και φιλίας τόσο με τον μακαριστό π. Αθανάσιο, όσο και με τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών

 Το μουσικό αυτό Κέντρο αποτελεί ένα ακόμη έργο αγάπης, ενότητος και συνεργασίας της τοπικής Εκκλησίας, αυτήν την φορά με τον Δήμο Στυλίδος, αλλά και με πολλούς μεμονωμένους πολίτες, που αγάπησαν και στήριξαν το έργο.

          Ο Αγιασμός των Εγκαινίων τελέστηκεπαρουσία του Υπουργού των Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου, των Βουλευτών Φθιώτιδος κ. Γεώργιου Κοτρωνιά και κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανασίου Καρακάντζα, της Δημάρχου Στυλίδος κ. Βιργινίας Στεργίου και του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ, του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστου Καραγιάννη, Αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στυλίδος, εκπροσώπων άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου,  μαθητών και μαθητριών καθώς και ιερέων της Ανατολικής Φθιώτιδος, πολλών κατοίκων των Ραχών και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ κατά την προσφώνηση του με συγκίνηση ανέφερε:

«Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού και την ευλογία σας Σεβασμιώτατε βιώνουμε μέσα σε συναισθήματα χαρμολύπης την σημερινή θεοτερπή ημέρα, κατά την οποία εγκαινιάζουμε το 9ο Παράρτημα του  Ωδείου της Μητροπόλεώς μας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», στις Ράχες, ένα τόπο πλούσιας μουσικής παράδοσης και αξιόλογου πολιτισμού.

Το σημερινό έργο είναι αποτέλεσμα της βαθιάς πίστης και της βασικής άποψης που πρεσβεύει ο Ποιμενάρχης μας από την πρώτη ημέρα της ενθρονίσεώς του: «όλα τα καλά έργα προέρχονται από την συνεργασία και την ενότητα των ανθρώπων και ιδιαίτερα, όταν αυτά γίνονται με αγάπη για τον συνάνθρωπο, τότε έχουν πολλή μεγάλη αξία!».

Αυτή την αγάπη, αυτή την τροχιά προς το άπειρο, η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, σε συνεργασία με τον Δήμο Στυλίδος την κάνει πράξη. Την υλοποιεί με σκοπό να αγκαλιάσει τα όνειρα των παιδιών και να τους καλλιεργήσει μια δυνατή προσωπικότητα και μια πλούσια μουσική παιδεία.

Στο φιλόξενο αυτό χώρο των δύο ενοριών τα παιδιά, διδάσκονται: Βυζαντινή Εκκλησιαστική  Μουσική και όλα τα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού κλασικά και παραδοσιακά όργανα».

Στην συνέχεια ο κ. Ιωακείμ παρουσίασε τους Καθηγητές του Ωδείου, οι οποίοι θα διακονούν με αγάπη και σε αυτό το Παράρτημα και ευχαρίστησε όλους ανεξαιρέτως αυτούς,  οι οποίοι με κάθε τρόπο συνέβαλλαν για την άμεση δημιουργία των υποδομών, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φθάσει αυτή η ευλογημένη μέρα των Εγκαινίων και να ξεκινήσουν τα μαθήματα μουσικής στους μαθητές και στις μαθήτριες, οι οποίοι ήδη με την ανακοίνωση δημιουργίας του Παραρτήματος, φθάνουν τους 25 (!) και πρώτη την Δήμαρχο Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και στο πρόσωπό της όλο τον Δήμο Στυλιδος, διότι αγκάλιασαν και στήριξαν με αγάπη και ενθουσιασμό και αυτή την προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας.

Εν τέλει ο κ. Ιωακείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Συμεών για την πατρική του αγάπη, την μέριμνα και την αγωνιά του για την πνευματική και μαθησιακή ανάπτυξη των νέων του τόπου απ’ άκρου εις άκρον της Φθιώτιδος, καρπός της οποίας είναι και το 9ο Παράρτημα του Ωδείου.

          Ο κ. Ιωακείμ έκλεισε τον λόγο του υπογραμμίζοντας:

«Το τελευταίο και μεγαλύτερο ευχαριστώ Σεβασμιώτατε ανήκει σε εσάς. Η ανεξάντλητη ευαισθησία σας και όλα όσα οραματίζεστε και πραγματοποιείτε, αναπτύσσουν συναισθήματα αγάπης και ασφάλειας σε όλους αλλά κυρίως στα παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη από ηρεμία και γαλήνη στο απαιτητικό μονοπάτι της ζωής. Η πολύπλευρη και οξυδερκής αξιολόγηση των γεγονότων, η θαρραλέα ανάληψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων και η αμέριστη πατρική σας μέριμνα μας δίνουν δύναμη και έμπνευση για δημιουργία και προσφορά. 

Ένας καθηγητής στο σχολείο μας τόνιζε πάντοτε: Καλύτερα να ανάβεις ένα κερί παρά να διαμαρτύρεσαι για το σκοτάδι. Αυτό το κερί ανάβουμε σήμερα. Για να φωτίσουν οι ψυχές μας και να γεμίσουν ελπίδα και αισιοδοξία για την περαιτέρω πολιτιστική πορεία και μουσική παιδεία του τόπου.

Ένα κερί προόδου αλλά και μνήμης στους δυο ανθρώπους που αγάπησαν τη μουσική, που βίωσαν τις μελωδίες, που εξέφρασαν με τις μουσικές γραμμές τον πλούσιο συναισθηματικό τους κόσμο, που με τη φωνή τους και τα άσματά τους αγκάλιασαν και αγάπησαν τους πάντες.

Είμαστε βέβαιοι πως σήμερα ο λεβέντης και καλλίφωνος παπα – Θανάσης μαζί με τον μεγάλο Δάσκαλο Χαρίλαο Ταλιαδώρο θα έχουν στήσει στον ουρανό ένα υπέροχο πανηγύρι. Και θα κοιτούν από ψηλά με καμάρι και με ελπίδα. Και θα απευθύνουν στον καθένα από εμάς που συμβάλλουμε και αγκαλιάζουμε αυτή την κίνηση την φράση που χαρακτήριζε την ευαρέσκειά τους: Να μου ζήσεις!

Ευχόμαστε τα μοναδικά, ανεξάρτητα παιδιά μας αλλά και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να μπορέσουν από αυτό εδώ τον χώρο πολιτισμού να σπρώξουν τον κόσμο μερικά βήματα πιο μπροστά απ’ όσο θα μπορέσουμε εμείς να δούμε. Αμήν. Γένοιτο!».

Η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου στον χαιρετισμό της χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως  ημέρα ιστορική για τον Δήμο Στυλίδοςκαι την Ανατολική Φθιώτιδα, διότι όπως τόνισε: «Ο Δήμος Στυλίδος σήμερα απέκτησε το  δικό του μουσικό σπίτι. Αποκτήσαμε αυτό που μας έλειπε. Για μια ακόμη φορά Σεβασμιώτατεβρίσκεστε δίπλα μας, προσφέροντάς μας κάτι πολύ σημαντικό και σας ευχαριστούμε πολύ. 
 Μια σημαντική πρωτοβουλία αναβάθμισης του Δήμου, όπου μέσα από την μουσική παιδεία ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες για όλους μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον πατρικό του λόγο, σημείωσε:

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον Θεό, που μας αξιώνει, να ζούμε αυτή την ημέρα στον τόπο μας με ειρήνη, ενότητα και αγάπη. Μας δίνει ο Θεός την δυνατότητα να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να συνεργαζόμαστε και να δημιουργούμε, αυτό το οποίο είναι μέσα στην αποστολή μας. 

Η παράδοση είναι δυναμική και οδηγεί μπροστά και όχι πίσω. Όταν η παράδοση οδηγεί στο παρελθόν, τότε σημαίνει ότι έχει γίνε φονταμενταλισμός, άγονος ιστορισμός και παρελθοντοπληξία. Η παράδοση υπάρχει για να γίνεται μοχλός ανάπτυξης.

Στις 16 Νοεμβρίου 2019 απηύθυνα προσκλητήριο για συνεργασία και απευθύνω  συνεχώς προσκλήσεις τέτοιες και η ιστορία θα κρίνει και τις προσκλήσεις που απηύθυνα, αλλά και τι απαντήσεις που έλαβα.

Χαίρομαι που η κ. Δήμαρχος ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση και πάντα και σε όλα τα επίπεδα θα απευθύνουμε προσκλήσεις.

Αυτός ο χώρος είναι ένας χώρος παιδείας, ένα κύτταρο ενότητος και συνεργασίας. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε, να διακονούμε και όχι για να εξουσιάζουμε, να φωτίζουμε και όχι να ποδηγετούμε, και κυρίως και πρώτιστα να υπηρετούμε την κοινωνική συνοχή και την ενότητα που είναι τόσο πολύ σημαντικό. Η Εκκλησία ενώνει τους πάντες. Τα πνευματικά αυτά Κέντρα των Ενοριών μας είναι κέντρα κοινωνικοπρονοιακής προσφοράς, κέντρα φιλανθρωπίας, συνάντησης, κέντρα δημοκρατίας, αποφάσεων, διαβουλεύσεων, αλλά είναι και κέντρα παιδείας και πολιτισμού. 

Όλοι είστε κλητοί και εκλεκτοί σε κάθε προσκλητήριο συνεργασίας. Η αγάπη και το μεράκι είναι αυτά που δημιουργούν και αυτά θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας. Να τους διδάξουμε στην πράξη, ότι η Εκκλησία έχει τα πάντα και το πρώτο και πιο σημαντικό μάθημα που διδάσκουμε στα παιδιά μας, είναι ότι η Εκκλησία είναι κύτταρο, που αγκαλιάζει τους πάντες ανεξαιρέτως. Όταν τα παιδιά μας μαθητεύσουν σε αυτές τις αρχές, τότε θα αγάλλονται και θα καμαρώνουν οι ψυχές και του π. Αθανασίου και του Χαριλάου Ταλιαδώρου».

Οι καθηγητές του Ωδείου, προς τιμήν των προσκεκλημένων και εις μνήμην του π. Αθανασίου παρουσίασαν ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος και οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις και των δύο Κέντρων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_5328