You are currently viewing Διαμειφθέντα και λεχθέντα στη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου
Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την τωρινή της σύνθεση προεδρευομένη υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Διαμειφθέντα και λεχθέντα στη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου

  • Reading time:1 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

 

Αποκαλύψεις

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22 Ιουλίου δέχθηκε από συνοδικούς ιεράρχες σχεδόν ομοβροντία επισημάνσεων, ανησυχιών, προβληματισμών και καταγγελιών για αυθαιρεσίες και πράξεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, οι οποίες βάζουν σε δύσκολη θέση το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ίδιο τον Πατριάρχη προσωπικά, κι ήταν μία από τις λίγες φορές που εκφράσθηκαν τόσο πολύ και τόσοι ιεράρχες.

Εκαναν αναφορά στην εκλογή του Αλέξανδρου Μπέλια του Σερβικού Ορθόδοξου Βικαριάτου, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και απειλών από τους ιεράρχες-επικεφαλής των Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών των συγκροτούντων την Επισκοπική Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων Αμερικής, οι οποίοι με επιστολές τους σε έντονο και αποκαλυπτικό ύφος προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο «απείλησαν» ακόμα και με διάλυση της Συνέλευσης και για μη συμμετοχή τους σ’ αυτή. Αναφέρθηκαν την αναγκαστική ματαίωση της εις Επίσκοπο χειροτονίας του η οποία είχε εξαγγελθεί να γίνει στη Φλόριδα στο τέλος του Ιουλίου.

Αποκαλύπτουμε ότι ο εψηφισμένος Επίσκοπος Νικοπόλεως Αλέξανδρος είχε μεταβεί στο Φανάρι με τον αδελφό του και περίμεναν έξω από το Συνοδικό επί ώρες έως ότου τελειώσει η συνεδρίαση της Συνόδου. Ερωτηθείς σχετικά ο Πατριάρχης φέρεται να απάντησε ότι δεν πρόλαβε να πει στον Ελπιδοφόρο να μην τον στείλει.

Έγινε συζήτηση για το Καταστατικό και η Σύνοδος αποδέχθηκε το αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού η οποία είχε γίνει στις 8 Οκτωβρίου του 2020 κατ’ απαίτηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, χωρίς να έχει τη συναίνεση κανενός, ούτε της Επαρχιακής Συνόδου, ούτε του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όπως διαλαμβάνεται στο Άρθρο 25 του Καταστατικού.

Ο «Ε.Κ.» είχε αποκαλύψει το Σαββατοκύριακο 11 – 12 Ιουνίου στο δημοσίευμα του με τίτλο «Θα καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής το οποίο θα παραμείνει ως έχει». Συγκεκριμένα είχαμε γράψει πως «κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού, η οποία συνήλθε εν Φαναρίω το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2022, αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς το Πατριαρχείο όπως καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού που είχε γίνει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020».

Είχαμε ακόμα γράψει πως «στη συνέχεια το Πατριαρχείο θα αποδεχθεί το αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου και θα αποφανθεί ότι το Καταστατικό εξακολουθεί να ισχύει ως έχει και εάν στο μέλλον τεθεί ζήτημα τροποποίησης μερικών Αρθρων του, αυτό θα γίνει κατά την διαδικασία που διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του Καταστατικού».Το Πατριαρχείο έπειτα από τη συνεδρίαση της Συνόδου την Παρασκευή 22 Ιουλίου εξέδωσε το ακόλουθο Ανακοινωθέν:

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ανακοινωθέν

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, κατά τας συνεδρίας αυτής του τρέχοντος μηνός Ιουλίου, μεταξύ άλλων, συνεζήτησε τα τρέχοντα θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μετά και την πρόσφατον 46ην Κληρικολαικήν Συνέλευσιν αυτής, και ομοφώνως ενέκρινε την υπό της εκείσε Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου ζητηθείσαν άρσιν της αναστολής του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής και επανέφερεν αυτό εις ισχύν, εξακολουθούσης της εν εξελίξει διαδικασίας αναθεωρήσεως αυτού, προσεχώς δε ανακοινωθήσεται η σύνθεσις της προς τούτο καταρτισθησομένης Μικτής Επιτροπής.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 22α Ιουλίου 2022

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου»

Επισημαίνεται ότι το «Αρθρο 25 του Καταστατικού του 2003, το οποίο ουσιαστικά είναι μετέωρο καθότι είναι ανασταλέν και συνάμα ισχύει, περί Αναθεωρήσεως του Συντάγματος διαλαμβάνει τα ακόλουθα: «Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως τής Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν τής Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται».

Ελέχθη από ιεράρχες -μέλη της Συνόδου του Φαναρίου στη συνεδρίαση της περασμένη εβδομάδας στον Πατριάρχη ότι ήταν λάθος η όλη απόπειρα του Ελπιδοφόρου, αλλά και η προφορική αποδοχή της απαίτησης του να αλλάξει το Καταστατικό χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 25 που το ίδιο του Πατριαρχείο έχει εγκρίνει και επικυρώσει. Επίσης ελέχθη ότι ήταν απαράδεκτο λάθος η εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου, άνευ ουδεμίας απολογίας και εξέτασης των αιτιάσεων του Ελπιδοφόρου, καθώς επίσης και η διακοπή της συνεδρίασης της Συνόδου στις 8 Οκτωβρίου 2020 για να ρωτήσει αυτοπροσώπως ο Πατριάρχης τον Ελπιδοφόρο τι επιθυμούσε τελικά να γίνει.

Κάποιοι ιεράρχες οι οποίοι δεν είχαν λεπτομερή γνώση των διαμειφθέντων στις 8 Οκτωβρίου του 2020 για τη συνεδρίαση της Συνόδου στην Μονή της Ζωοδόχου πηγής του Βαλουκλή είχαν απομείνει ενεοί.

Εκ των λογίων ιεραρχών μελών της Συνόδου φέρεται να είπε ότι τον γνωρίζει τον Ελπιδοφόρο και νομίζει ότι έχει προσόντα, αλλά είναι ο χαρακτήρας του τέτοιος που στον κόσμο περνούν μόνο τα αρνητικά. Έτερος ιεράρχης ο οποίος είναι καλός γνώστης των εκκλησιαστικών πραγμάτων της Αμερικής είπε στη Σύνοδο ότι οι ιερείς στην πλειονότητα της δεν τον θέλουν, πλην όμως φοβούνται να εκφρασθούν επειδή θα διακινδυνεύσουν να διωχθούν και θα μπουν σε περιπέτειες οι οικογένειες τους.

Έγινε λόγος για τα διατρέξαντα με την βάπτιση που τέλεσε στην Γλυφάδα μεταβείς προς τούτο από την Αμερική, την επίσημη καταγγελία του Μητροπολίτη Γλυφάδας Αντωνίου και την διαβίβαση της δια της επισήμου οδού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Φανάρι «διά τα περαιτέρω». Παρόλες τις παρεμβάσεις των συνοδικών μελών ο Πατριάρχης αγνόησε το θέμα και δεν επέτρεψε να συμπεριληφθεί τίποτε στα ανακοινωθέντα, περνώντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι καλύπτει και στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ενώ φέρεται να είπε ότι «δεν μπορούμε να αλλάζουμε δυο και τρεις Αρχιεπισκόπους στην Αμερική».

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η όλη στάση του Φαναρίου έχει ενοχλήσει στην Αθήνα εκκλησιαστικούς κύκλους και όχι μόνο, καθότι η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρθηκε στο θέμα του Ελπιδοφόρου με επίσημο ανακοινωθέν της.

Αναγνώσθηκε η έκθεση της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας στην Κληρικολαϊκή, η οποία όπως χαρακτηριστικά ελέχθη ήταν γραμμένη κατά «στρογγυλοποιητικό τρόπο», ενώ συνοδικοί υποψιάζονται ότι δόθηκε εντολή να μην είναι «αιχμηρή» όπως τα άκουσαν και τα βίωσαν οι απεσταλμένοι του Πατριάρχη.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να είναι πολύ προβληματισμένος και στενοχωρημένος με τα γενόμενα, καθότι γίνεται αποδέκτης καταγγελιών πανταχόθεν για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.