You are currently viewing Άποψη: Επιμένει η κυβέρνηση στον εξοστρακισμό του Κλήρου

Άποψη: Επιμένει η κυβέρνηση στον εξοστρακισμό του Κλήρου

  • Reading time:1 mins read

του Σωτήρη Τζούμα

Όλοι απέναντι στον Τσίπρα

Οι εορτές πέρασαν και μαζί με αυτές το ειρηνικό πνεύμα των ημερών  που μας καθοδηγούσε να σεβαστούμε το πανανθρώπινο μήνυμα της γέννησης του θεανθρώπου: και επί γης Ειρήνη.

Αλλά όπως όλα τα θαύματα έτσι και αυτό δεν κρατά για πάντα.

Το ζήτημα των σχέσεων της Εκκλησίας με την Κυβέρνηση θα περάσει και πάλι στην επικαιρότητα αφού  ένα από τα πολιτικά στοιχήματα του κ. Τσίπρα αποτελεί ο εξοστρακισμός του ιερού κλήρου από το ενιαίο μισθολόγιο. Με αυτή την ανίερη πράξη θα συσπειρώσει το αριστερό του ακροατήριο και θα τους δώσει την εντύπωση ότι έκανε δήθεν τον περίφημο διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους που αποτελεί το αρρωστημένο όνειρο κάθε αριστερού.

Μετά το θέμα των Πρεσπών, που όπως όλα δείχνουν θα έλθει στην Βουλή έως τις 20 Ιανουαρίου, η  επόμενη προτεραιότητα- αν εξακολουθεί να υπάρχει η παρούσα Κυβέρνηση και δεν έχει εξαϋλωθεί μέσα  στα  πυροτεχνήματα που εκτοξεύει ο κ. Καμμένος – θα είναι το θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία.

Το θέμα αυτό θα ανοίξει ένα νέο κύκλο συνομιλιών που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν.

Ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Κρήτης και η μεγάλη πλειοψηφία των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουν σχηματίσει ένα αρραγές μέτωπο και έχουν καταστήσει σαφές προς την κυβέρνηση ότι «του ορθοδόξου  κληρικού ο τράχηλος, ζυγό και κοροϊδία δεν υπομένει».

Και να μην υποτιμούν τη δύναμη του ιερού κλήρου στην Ελλάδα.

Άπαντες περιμένουν  με αγωνία και ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς αγωνιούν για το μέλλον των δικών τους και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αλλάξει θέση ως προς την μισθοδοσία και  θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο κ.Τσίπρας και το επιτελείο του θα επιμείνουν  στην έξοδο των κληρικών από το μισθολόγιο του δημοσίου.

Μάλιστα οι ανεγκέφαλοι της κυβέρνησης επιμένουν στις δημόσιες δηλώσεις τους ότι οι θέσεις των κληρικών που θα εκτοπιστούν από την ενιαία μισθοδοσία  θα συμπληρωθούν  με 10.000 νέες προσλήψεις στο δημόσιο.

Ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες επεξεργάζονται το σχετικό ΦΕΚ.

Και αυτή η ανόητη δήλωση  που εντάσσεται στα συμπτώματα του πολιτικού αμοραλισμού και της ανέξοδης παρεσχολογίας, είναι ακόμη χειρότερη και από την πρόθεση  να διώξουν τους κληρικούς από το μισθολόγιο γιατί με τον τρόπο αυτό φέρνουν τους κληρικούς αντιμέτωπους με το λαό και τους χιλιάδες ανέργους διότι παρουσιάζουν τους ορθόδοξους κληρικούς μας ότι   κρατούν θέσεις του δημοσίου οι οποίες θα απελευθερωθούν και θα τις πάρουν 10 χιλ. άνεργοι που περιμένουν στη σειρά   για να φάνε ψωμί από το δημόσιο .

Το μισθολογικό είναι ένα κορυφαίο θέμα για τους κληρικούς μας και δεν θα περάσει έτσι απλά.

Το Φανάρι και η Εκκλησία της Κρήτης έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και έχουν γίνει ο τρόμος και ο φόβος του Μαξίμου,.

Ο πρωθυπουργός προς το παρόν δεν φαίνεται να κατανοεί τις αντιδράσεις.

Και από κοντά ο Υπ.Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει την επίτευξη του στόχου.

Μάλιστα κατά την έξοδό του από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου παρέστη στην κοπή της βασιλόπιτας τόνισε: «Το 2019 θα είναι μια σημαδιακή χρονιά για την καλύτερη συνεργασία, για τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των ιερέων, για το νοικοκύρεμα των οικονομικών και βεβαίως για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η συμφωνία αυτή είναι ένα πλαίσιο, επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το ’19 θα είναι μια χρονιά που θα εξορθολογίσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με την Εκκλησία».

Ο κ. Γαβρόγλου μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά η διασφάλιση της μισθοδοσίας του Κλήρου είναι μία δύσκολη υπόθεση και  δεν μπορεί να κατοχυρωθεί νομικά.

Επομένως αν η κυβέρνηση  έχει αποφασίσει να πετάξει τον κλήρο από το κρατικό ταμείο (ενιαία αρχή πληρωμών)δεν μπορεί να κατοχυρωθεί μετά η μισθοδοσία που θα δίδεται ως επίδομα με κάτι αντίστοιχα ισχυρό!

Το Μαξίμου, αντιμετωπίζει με προσοχή το θέμα και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις όλων και ιδιαιτέρως  του Οικουμενικού Πατριάρχη.  Μπορεί να θεωρεί  ότι η  συμμαχία που έχει συνάψει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα βοηθήσει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ξέρουν ότι στο τέλος δεν θα κάνει κάτι που θα τον φέρει απέναντι από την Ιεραρχία της οποίας προεδρεύει. Άλλωστε όσοι αποτόλμησαν στο παρελθόν κάτι ανάλογο δεν τους βγήκε σε καλό.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευρίσκεται σε στάση αναμονής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  και οι Ιεράρχες μας  δεν πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι  αυτής της προδοσίας που επιχειρείται από αλιβάνιστους οι οποίοι θέλουν να ικανοποιήσουν τις ιδεοληπτικές εμμονές τους! Τόσο η Επιτροπή που ανέλαβε υπό τον Σεβ. Ναυπάκτου Ιερόθεο να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο όσο και οι Ιεράρχες που πρωτοστάτησαν στην αντίσταση (Καισαριανής Δανιήλ, Δημητριάδος Ιγνάτιος,Πειραιώς Σεραφείμ, Μεσσηνίας  Χρυσόστομος κ.ά.)να συνεχίσουν τον αγώνα τους γιατί η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το περάσει όσο η κατάσταση έχει ηρεμήσει! Η Ιεραρχία πρέπει να δείξει ότι είναι μία δυνατή γροθιά έτοιμη να βάλει στη θέση τους όσους επιβουλεύονται το κακό του ιερού κλήρου της πατρίδας μας για να το παίξουν προοδευτικοί.

Αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να σταθεί  στο ιστορικό ύψος του  και να σταματήσει τις αθλιότητες που επιχειρούνται στο ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου.

Πριν βγει ο ιερός κλήρος στους δρόμους πρέπει να μπει ένα τέλος στο θέμα αυτό! Η ευκαιρία  που δίνεται στην Εκκλησία για να αποδείξει τη δύναμή της είναι μοναδική! Αλλοίμονο αν την αφήσει ανεκμετάλλευτη.

newpost.gr