You are currently viewing Το παρασκήνιο της …”ολίγον παραίτησης” του Γέροντα Καρπενησίου!

Το παρασκήνιο της …”ολίγον παραίτησης” του Γέροντα Καρπενησίου!

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Η …”ανορθόδοξη” ανακοίνωση της —-κατά την Αρχιεπισκοπική έκφραση– “ολίγον παραίτησης”,του Γέροντα Μητροπολίτη Καρπενησίου  Νικολάου, από τον τοπικό τύπο της Ευρυτανίας, ενώ αντιμετωπίστηκε ως αναμενόμενο γεγονός, εντούτοις εδημιούργησε απορίες και σχόλια.
Και αυτό συνέβη γιατί   δεν ανακοινώθηκε, όπως συνηθίζεται, από το φυσικό της  χώρο, την ΔΙΣ, (η οποία μάλιστα είχε την τακτική, για τον μήνα Ιανουάριο, συνεδρίασή της),αλλά από  έντυπο της Ευρυτανίας.

Αυτό οφείλεται στο οτι ενώ έγινε γνωστό στο Καρπενήσι οτι ο Μητροπολίτης Νικόλαος παραιτήθηκε και μεταβαίνει στα Οινόφυτα για να την παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την παραίτηση,από την ΔΙΣ δεν ανακοινώθηκε ποτέ αυτή η παραίτηση.

Και πράγματι ο Μητροπολίτης Νικόλαος μετέβη, σύμφωνα με τπληροφορίες,  στην πατρική οικία του Αρχιεπισκόπου στα Οινόφυτα  και του παρέδωσε την παραίτησή του, αλλά υπό… όρους!

Ο Αρχιεπίσκοπος προς τιμήν του. είπε στον Μητροπολίτη Νικόλαο οτι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό κάτι τέτοιο και τούτο διότι δεν είναι βέβαιος οτι θα γίνει αποδεκτό από τους άλλους Ιεράρχες στη ΔΙΣ και στην Ιεραρχία. Του ζήτησε να το ξανασκεφθεί και  θα φέρει την παραίτηση  στη ΔΙΣ,σε μεταγενέστερη συνεδρίαση.

Αυτή ήταν η αιτία που ο Αρχιεπίσκοπος δεν έφερε την παραίτηση στη συνεδρίαση της ΔΙΣ μηνός Ιανουαρίου.
Ενημέρωσε, όμως,κατ´ιδίαν τους Μητροπολίτες, καθώς και για τους όρους που έθεσε.
Ενας από  τους όρους που έθεσε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου στον Αρχιεπίσκοπο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η προαγωγή ως διαδόχου του  για την συγκεκριμένη Μητρόπολη ενός Αρχιμανδρίτη  που υπηρετεί στη Σύνοδο και έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τον Γέροντα Μητροπολίτη, τον οποίο επισκέπτεται συχνά -πυκνά στο Καρπενήσι και έχει αναπτύξει σχέσεις και με τοπικούς παράγοντες της εκεί κοινωνίας.( Φάνηκε άλλωστε αυτό και από το ρεπορτάζ των τοπικών εντύπων σχετικά με το θέμα)

Εξάλλου για  την Μητρόπολη Καρπενησίου, πριν από λίγο καιρό είχε γίνει  γνωστό οτι από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου (και συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος, ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος και Πανεπιστημιακή καθηγήτρια της Ιατρικής ) ζήτησαν την εκλογή νεόκοπου Γραμματέως της Συνόδου.
Ειπώθηκε όπως έγινε γνωστό, η επιλογή αυτή  στον Γέροντα Καρπενησίου στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο πριν μερικούς μήνες, αλλά ο Γέρων Καρπενησίου δεν ενθουσιάστηκε!
Γι αυτό τώρα που επανήλθε πήγε με την δική του πρόταση.
Στις υπεκφυγές του Αρχιεπισκόπου, ο Γέρων Καρπενησίου του αντέτεινε το προηγούμενο της εκλογής του Τρίκκης.
— Γιατί κάνατε το χατήρι στον Τρίκκης και λέτε όχι σε μένα;

Και ο Αρχιεπίσκοπος του απάντησε πολύ σωστά και σοφά:

— Το οτι το κάναμε εκεί μία φορά δεν σημαίνει οτι μπορούμε να το κάνουμε πάντα. Εσείς μου το ζητάτε κι εγώ μπορώ να το δεχτώ, αλλά η Ιεραρχία δεν ξέρουμε οτι θα  το αποδεχθεί και θα μας κάνει το χατήρι!  Και αν υπάρξει κακή έκβαση τότε αυτό δεν θα είναι μία καλή εξέλιξη για κανένα.(Η παρουσίαση των διαλόγων είναι φανταστική και στο περίπου)
Τώρα όλα δείχνουν οτι στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΙΣ, για τον μήνα Φεβρουάριο, θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση Καρπενησίου άνευ όρων.
Αν εκδοθεί το διάταγμα παραίτησης και  χηρείας του θρόνου εγκαίρως, η εκλογή του νέου  Μητροπολίτη Καρπενησίου θα γίνει στην έκτακτη Ιεραρχία που αποφασίσθηκε να γίνει  την Τυρινή εβδομάδα, μεταξύ Δευτέρας 7 και  Παρασκευής 11 Μαρτίου.
Το ποιός θα είναι ο τυχερός θα φανεί!
Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος καλό είναι να λάβει σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους που αφορούν μία εκλογή.
Η Μητρόπολη Καρπενησίου μπορεί να είναι μικρή και ορεινή αλλά θεωρείται  σπουδαίο και μέγιστο τουριστικό θέρετρο για χειμερινές διακοπές.
Η εκλογή του Κώστα Μπακογιάννη ως δημάρχου προ ολίγων ετών και Περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής  σήμερα, έδειξε τί χρειάζεται ο συγκεκριμένος τόπος για να πετάξει και να πάει μπροστά. Γιαυτό και η εκεί τοπική Εκκλησία θέλει έναν άνθρωπο  ζωντανό, φιλακόλουθο, σοβαρό και φιλόξενο για να ζωντανέψει η Μητρόπολη και να πάρει τη θέση που της αξίζει μέσα στην Εκκλησία μας.

Ας ρίξουμε μία ματιά στην Μητρόπολη Λαγκαδά και ας σκεφτούμε πώς ήταν πριν και πώς εξελίχθηκε στα  στιβαρά χέρια του Μητροπολίτη Ιωάννη. Ενώ κάποιοι άλλοι πήραν Μητροπόλεις μεγαλύτερες ή και με μπόλικη προίκα εκατομμυρίων από τους προκατόχους τους και μέχρι στιγμής το μόνο που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά είναι να  αλλάζουν στόφες( η μία ακριβότερη από την άλλη) και Μίτρες και να κάνουν ταξίδια, πριν κάν γνωρίσουν το ποίμνιό τους!!
Γιατί η Εκκλησία να  ακολουθήσει  πάλι αυτή την αρρωστημένη  συνταγή την οποία θα πληρώσει πολύ ακριβά και η οποία με μαθηματική ακρίβεια  θα διώξει τον κόσμο από κοντά της;

Και γιατί να μην ακολουθήσει το δημιουργικό μοντέλο Μητροπολίτη που γίνεται για να προσφέρει και να αναλωθεί για το ποίμνιό του και οχι για να βολέψει τα προβλήματα της οικογένειάς του;Πάντως τα ομόματα που ακούγονται για το Καρπενήσι μέχρι τώρα είναι τουΑρχιμ. Ιγνάτιου Σάπιου που υπηρετεί σχεδόν είκοσι έτη στη Σύνοδο και ανήκει στην Μητρόπολη Φθιώτιδος. Την υποψηφιότητά του προωθεί ομάδα Μητροπολιτών από την Μακεδονία. Επίσης ο Αρχιμ. Γεώργιος Ρέμπελος, τον οποίο προωθούν οι Βοιωτοί υπό των Θηβών Γεώργιο και Τανάγρας Πολύκαρπο καθώς και  γνωστή Πανεπιστημιακή ιατρός εκ του Αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος. Τέλος ο Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, που υπηρετεί στη Σύνοδο και έχει συνδεθεί με τον Γέροντα Καρπενησίου τα τελευταία χρόνια. Κανείς  δεν μπορεί να αποκλείσει καμία από τις παραπάνω υποψηφιότητες όπως δεν μπορεί να αποκλείσει και τον παράγοντα “Αρχιεπισκοπικό χρίσμα”. Οπου δοθεί εκεί και θα γύρει η πλάστιγγα της Ιεραρχίας, ανεξαρτήτως αντικειμενικών κριτηρίων υπεροχής του υποψηφίου!
Επίσης, με την ευκαιρία αυτή να πούμε οτι πρέπει  η Εκκλησία το ταχύτερο δυνατό  και μάλιστα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος που έχει την κύρια ευθύνη της διοίκησης να ασχοληθεί και  στις άλλες Μητροπόλεις που έχουν προβλήματα στην διαποίμανσή τους, λόγω προβλημάτων υγείας των Μητροπολιτών!
Και δεν αναφέρομαι μόνο στις γνώριμες περιπτώσεις  Μητροπόλεων,όπως αυτή της Καρπενησίου ( που παίρνει, επιτέλους, τον δρόμο της επίλυσης και της θεραπείας) ή της Παραμυθίας, όπου ο Γέρων και σοβαρός Μητροπολίτης Τίτος κρατιέται( από συγκεκριμένες δυνάμεις) με το ζόρι στο τιμόνι  της Μητρόπολης και αμαυρώνει την υστεροφημία του.
Υπάρχουν κι άλλες Μητροπόλεις που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και οι Μητροπολίτες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι! Και αναφέρομαι στις Μητροπόλεις της ακριτικής  Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, στην Μηθύμνης (που είναι η μισή Λέσβος), στην Μάνης κ.ά. Αλλά θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία και θα θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα.