You are currently viewing Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος: «Ο Θεός θα μας καταλογίσει τις αμαρτίες πράξαμε σε βάρος των νέων»

Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος: «Ο Θεός θα μας καταλογίσει τις αμαρτίες πράξαμε σε βάρος των νέων»

  • Reading time:1 mins read

«Η Ιστορία θα μας κατακρίνει, τη γεννιά μου εννοώ, αλλά και ο Θεός θα μας καταλογίσει τις αμαρτίες που εμείς, οι μεγαλύτεροι, πράξαμε σε βάρος σας». Με αυτοκριτική διάθεση και με λόγια καρδιάς ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος σε μήνυμά του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς νουθετεί τους μαθητές και τους νέους τόσο για τη σχολική περίοδο όσο και για τα επόμενα βήματα στη ζωή τους.

Διαβάστε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας,

Επειδή δεν ήταν δυνατό να βρίσκομαι σε όλους τους αγιασμούς που τελέσθηκαν στις σχολικές μονάδες, αλλά και στον «επίσημο» αγιασμό που ήρθα δεν είχατε την δυνατότητα να ακούσετε «συμβουλές», αλλ’ ούτε και την διάθεση, γι’ αυτό σας στέλνω κι εφέτος αυτήν την επιστολή, προκειμένου να σας πω, τι άλλο;

Καλή χρονιά, καλή επιτυχία και καλή πρόοδο!

Αυτά περίπου, φαντάζομαι ότι σας εύχονται όλοι αυτές τις ημέρες. Όμως, τι θα πεί «πρόοδος»; Στα ελληνικά, σημαίνει αυτόν που αφήνει το σπίτι του και προ-ετοιμάζεται να βγεί στο δρόμο, αυτόν που βρίσκεται «προς την οδό». Μεταφορικά, σημαίνει αυτόν που ανοίγεται στη ζωή, στη βιοπάλη, στις ευθύνες. Μπορεί να έχετε όποια ξεγνοιασιά έχετε στα πατρικά σπίτια σας, όμως εκεί είστε «παιδιά». Δεν είστε για ‘κεί. Σας γέννησαν, μεγαλώνετε, σπουδάζετε, προκειμένου να κατεβείτε στο στίβο της ζωής, για να παλέψετε, να δημιουργήσετε, να ματώσετε, δηλαδή να ζήσετε. Η ζωή, λοιπόν, δεν είναι μια πλατεία που σας περιμένει να καθίσετε στις σκιές των δέντρων της η στα παγκάκια της, αλλά είναι ένας δρόμος που έχετε να τον περπατήσετε. Και θα τον περπατήσετε, άλλοι με αθλητικά παπούτσια η όρθοπεδικά και άλλοι ξυπόλητοι• άλλοι με πλήρη εξάρτυση και εφόδια και άλλοι με ελαφρύ εξοπλισμό η μισόγυμνοι. Όπως και να είσαστε, όσα εφόδια και να έχετε, αξίζει να ζήσετε επειδή η ζωή είναι καλή και ωραία. Ακόμα κι αν ο δρόμος σας δεν είναι άσφαλτος, αλλά χωματόδρομος και με λακούβες!

Τώρα, λοιπόν, που βρίσκεστε ακόμα στην προθέρμανση, στην προετοιμασία, όλοι εμείς σας ευχόμαστε «καλή πρόοδο». Οι περισσότεροι από σας τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων μας, ονειρεύεστε την πρόοδο και την επιτυχία στη ζωή σας, σαν ζωή πλούσια και αστραφτερή, που θα σας φέρει οικονομική υπερ-επάρκεια σε υλικά αγαθά και αναγνώριση. Είναι, όμως, αυτά αρκετά; αξίζουν να είναι στόχος στη ζωή σας;

Είδαμε στις ημέρες μας πολλούς να χάνουν σε μια στιγμή τεράστιες περιουσίες και να μένουν στο δρόμο. Σε μια οικονομική κρίση, είδαμε τα χαρτονομίσματα να γίνονται κουρελόχαρτα και τα εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών να τσαλακώνονται και να πετιούνται. Είδαμε και πολλούς από την ελληνική και ξένη showbiz και τους celebrities, να πνίγονται στη θάλασσα του ανταγωνισμού και να μαραίνονται πριν ανθίσουν.

Άρα, λοιπόν, τι να σας ευχηθούμε, παιδιά μας; Τι εννοούν οι ευχές που σας δίνουμε; Ποιο δρόμο σας προτείνουν να πάρετε; Ποιο μονοπάτι σας ανοίγουν;

Τα πολλά πτυχία, τα ατελείωτα μεταπτυχιακά, τα πολυχρόνια διδακτορικά και οι ακραίες εξειδικεύσεις, έδιωξαν τους έλληνες της προηγούμενης γεννιάς από τη δική σας στο Εξωτερικό. Έπρεπε να φύγουν, δεν τους αδικώ, όμως λυπάμαι, επειδή εκεί θα χάσουν την ομορφιά της ελληνικής καθημερινής ζωής, θα κερδίσουν χρήματα, εργαζόμενοι σαν ρομπότ και θα «ντυθούν» πολιτισμένη νοοτροπία στρατευμένου ατόμου. «Δεν ανοίγουν εύκολα οι πόρτες, όταν τις χτυπάει η ανάγκη», έλεγε ο εθνικός μας ποιητής. Βέβαια, θα προκόψουν στο Εξωτερικό όσοι έφυγαν, θα διακριθούν, επειδή οι Έλληνες σε οργανωμένες κοινωνίες αποδίδουμε και πετυχαίνουμε άθλους. Όμως, τι αξία έχουν τα παράσημα πάνω σε άδειες καρδιές!

Γι’ αυτό σήμερα, παιδιά μας, θέλω να σας ευχηθώ κάτι άλλο, κάτι αλλιώτικο! Μη με παρεξηγήσετε, σας παρακαλώ, τον Επίσκοπό σας, που σας γράφει με ειλικρίνεια και αγάπη. Δεν μας ενδιαφέρει να φορτωθείτε γνώσεις (αυτές τις παίρνετε κι από το διαδίκτυο), αλλά να γνωρίσετε την ζωή και να την αγαπήσετε. Η επαγγελματική αποκατάσταση του καθενός και της καθεμιάς σας να φέρει στη ζωή σας, όχι πολλά χρήματα, αλλά τα απολύτως απαραίτητα. Οι στόχοι σας να μην εκτροχιάσουν τα νειάτα σας και τη λαχτάρα σας για ζωή σε κάποιο μοναχικό καναπέ. Προλάβετε να ερωτευθείτε σωστά και στην ώρα σας. Ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα, και κάνετε οικογένεια, όπως το θέλει η Ορθόδοξη Ελληνική μας Παράδοση. Κρατείστε ψηλά μέσα σας τις αξίες της φυλής μας, τώρα που άλλες φυλές και πολιτισμοί έρχονται στον τόπο μας για να μείνουν. Να σας βρούν στέρεους να πατάτε σε γερό σανίδι: Να γνωρίζετε την προνομιακή ελληνική θέση τόσο στον αρχαίο κόσμο, όσο και στον χριστιανικό. Να καμαρώνετε για τα προτερήματα του λαού μας, ακόμα και για τα ελαττώματα!

Να κάνετε γρήγορα όμορφες και ευλογημένες από το Θεό οικογένειες με πολλά παιδιά για να χαρείτε έτσι την δημιουργικότητά σας. Να αποκτήσετε αρχοντιά στους τρόπους, αξιοπρέπεια στη συμπεριφορά και αυτοπεποίθηση στο χαρακτήρα σας.

Τώρα θα μου πείτε• γιατί δεν τα είδαμε αυτά που μας λες; Γιατί η ελληνική πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική; Γιατί μας παραδίνετε στα νύχια τοκογλύφων; Γιατί υποθηκεύσατε το μέλλον μας;

Δίκιο έχετε, γι’ αυτό η Ιστορία θα μας κατακρίνει, τη γεννιά μου εννοώ, αλλά και ο Θεός θα μας καταλογίσει τις αμαρτίες που εμείς, οι μεγαλύτεροι, πράξαμε σε βάρος σας. Όμως, ας μην έχετε να αντιγράψετε, δημιουργείστε. Ας μην σας δώσαμε μέλλον, χτίστε το μόνοι σας! Ας μην σας δώσαμε ουρανό, μη σκύβετε κάτω, σηκώστε το κεφάλι σας να τον ατενίσετε! Προσπεράστε μας και συγχωρέστε μας. Μη μας αντιγράψετε, διορθώστε μας! Και τότε η ζωή θα σας αξίζει, επειδή την φτιάξατε με τα χέρια σας και με τον πηλό που σας δώσαμε.

Εύχομαι σ’ αυτό το ταξίδι σας που αρχίζει και εφέτος να «δείτε» ότι συνταξιδιώτης σας είναι κι ο Θεός. Αυτός που μας υποσχέθηκε ότι δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ από τη στιγμή που χτύπησε η καρδιά μας μέσα στην κοιλιά της μάννας μας.

Έτσι, σας εύχομαι, λοιπόν, καλή πρόοδο και καλή χρονιά. Καλή επιτυχία σε όμορφους, εύκολους και βατούς στόχους. Η Παναγιά να σας φυλάει όλους και όλες σας.

Με αγάπη πατρική
Ο Μητροπολίτης σας
† Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος