You are currently viewing 22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας μας βροντοφωνάζουν ΟΧΙ στη συμφωνία των Πρεσπών και ζητούν από τους βουλευτές τους να μην την ψηφίσουν.

22 Μητροπολίτες της Μακεδονίας μας βροντοφωνάζουν ΟΧΙ στη συμφωνία των Πρεσπών και ζητούν από τους βουλευτές τους να μην την ψηφίσουν.

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

22 γενναίοι και άφοβοι μητροπολίτες της Μακεδονίας μας , με κοινή τους επιστολή προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ασκούν πίεση και προτρέπουν να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

«Μία επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και η αναγνώριση αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Μακεδονίας όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν τη βάση για την ειρηνική συμβίωση και συμπόρευση του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας, αλλά μόνιμη εστία καλλιέργειας αλυτρωτισμού και εχθρότητος», αναφέρουν οι μητροπολίτες.

Μάλιστα καταθέτουν με θάρρος τη γνώμη τους λέγοντας πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι αντιπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» ψηφίζοντας αυτή την συμφωνία.

Με την επιστολή αυτή- κόλαφο για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας, οι 22 ιεράρχες υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύουν την συνέχιση των αλυτρωτικών βλέψεων του κρατιδίου. Καταγγέλλουν δε πως οι Πρέσπες είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια» για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι μητροπολίτες δεν διστάζουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τους κατονομάζουν, αναφέροντας επί λέξη πως οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ στη Βουλή της ΠΓΔΜ «αφήνουν έκθετους όσους υπέγραψαν ή προτίθενται να επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών»- λέγε με Τσίπρα!

Οι δυναμικοί Ιεράρχες διατυπώνουν ευθαρσώς την στήριξή τους για τις μαθητικές κινητοποιήσεις που γίνονται από σχολεία της Μακεδονίας μας για τις Πρέσπες, επικρίνοντας όσους αποδίδουν τα συλλαλητήρια αυτά σε υποκίνηση φασιστικών ακροδεξιών ομάδων.

«Είναι φασιστικό να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του και τα συμφέροντά της;» διερωτώνται οι Ιεράρχες , προσθέτοντας πως ουδείς μιλά για υποκίνηση των εξεγερθέντων του Πολυτεχνείου.

Επιπλέον οι Ιεράρχες μας προειδοποιούν να μην αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ, καθώς υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για σχισματική οντότητα που προωθεί ανθελληνικές θέσεις όσον αφορά την ιστορία της Μακεδονίας».

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ.

Αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο στην επιστολή αυτή θα ήταν: Καθαρό και σαφές μήνυμα 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας μας.

Κάνοντας μία πρώτη εκτίμηση της επιστολής αυτής που έστειλαν οι Ιεράρχες της Μακεδονίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη/ καθηκόντως- αλλά και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον Πρωθυπουργό, προς τη Βουλή των Ελλήνων και όλους τους Βουλευτές, προς το Υπουργείο Εξωτερικών, προς την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, προς τοπικούς φορείς της Μακεδονίας αλλά και προς τον… Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως πράξη ευθύνης.

Τα στοιχεία ωστόσο που πρέπει να επισημάνουμε είναι τα εξής:

1. Ουδείς γνώριζε για την επιστολή μέχρι τώρα και δεν διέρρευσε μέχρι να αποσταλεί. Επομένως με άριστο τρόπο κατάφεραν να κρατήσουν μυστική την ενέργεια αυτή μέχρι που έγινε η δημοσιοποίηση. Το γεγονός αυτό δείχνει τον άριστο συντονισμό και την υλοποίηση της πράξης , από 22 κορυφαίους Ιεράρχες που ήξεραν τί έκαναν.

2. Με την επιστολή αυτή οι Ιεράρχες αποστέλλουν ένα σαφές μήνυμα, τόσο προς τον Πρωθυπουργό που έχει τη «φαγούρα» να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία αλλά και προς τους τοπικούς βουλευτές των επαρχιών τους. Είναι σα να τους λένε ότι στην ιδέα και μόνο να ψηφίσουν τη συμφωνία αυτή, είναι σα να διαπράττουν ιστορικό ανοσιούργημα και γιαυτό θα πρέπει να ξεχάσουν αν την ψηφίσουν τις εκλογικές τους περιφέρειες.

3. Με την επιστολή αυτή εκφράζουν και τη βούληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αφού ως Μητροπόλεις των Νέων χωρών καθώς είναι ανήκουν σε αυτό. Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την στάση του μέχρι τώρα φαίνεται να ενθαρρύνει τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις που υπάρχουν για την ατιμωτική για την Μακεδονία μας συμφωνία των Πρεσπών.

4. Αφουγκράζονται το συναίσθημα και τον παλμό του ποιμνίου τους και το εκφράζουν! Επομένως ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει ότι είναι εκτός κοινωνίας όπως ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αλλά και όσοι εντός και εκτός μηχανισμών βοηθάνε να περάσει αυτή η προδοτική συμφωνία/ και αυτό είναι ένα δυνατό επιχείρημα που δείχνει το δυναμισμό των Μητροπολιτών που προέβησαν σε αυτή τη γενναία πράξη.

5. Στηρίζουν και θέτουν υπό την προστασία τους, τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων που προέβησαν σε κινητοποιήσεις κατά της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών. Και με αυτή , την ειδική αναφορά και μνεία που κάνουν στα παιδιά «καταρρέει» με τον πιο άμεσο τρόπο,το σαθρό επιχείρημα των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και του κ.Πολάκη ότι τα …παιδιά υποκινούνται στις κινητοποιήσεις τους από ακροδεξιές οργανώσεις και την Χρυσή Αυγή. Οι Ιεράρχες μας με το διάβημα αυτό προστατεύουν τα παιδιά μας από τη «ρετσινιά» αυτή και τα καλύπτουν με το τιμημένο ράσο τους.

6. Με την επιστολή αυτή αφήνουν έκθετο τον αδύναμο και επιρρεπή προς την βούληση και τις ορέξεις της αριστερής κυβέρνησης, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Η ενδοτική στάση του σε μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν την Εκκλησία και το Έθνος έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια που δεν κρύβεται πλέον Δεν είναι τυχαίο που ανάμεσα στους Αρχιερείς που υπογράφουν την Επιστολή συμπεριλαμβάνονται και Ιεράρχες που εξελέγησαν επί των ημερών του και χειροτονήθηκαν από τον ίδιο. KAI AYTO EINAI TO ΠΙΟ ΣOBAPO ! Ιδού οι 22 γενναίοι Ιεράρχες μας που συνέταξαν και υπέγραψαν την Επιστολή

† Ὁ Θεσσαλονίκης Ἄνθιμος
† Ὁ Γουμενίσσης, Ἀξιουπόλεως καί Πολυκάστρου Δημήτριος
† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων
† Ὁ Καστορίας Σεραφείμ
† Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν καί Ἐορδαίας Θεόκλητος
† Ὁ Κασσανδρείας Νικόδημος
† Ὁ Σερρῶν καί Νιγρίτης Θεολόγος
† Ὁ Σιδηροκάστρου Μακάριος
† Ὁ Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας Ἰωήλ
† Ὁ Ζιχνῶν καί Νευροκοπίου Ἱερόθεος
† Ὁ Ἐλευθερουπόλεως Χρυσόστομος
† Ὁ Σερβίων καί Κοζάνης Παῦλος
† Ὁ Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως Βαρνάβας
† Ὁ Δράμας Παῦλος
† Ὁ Σισανίου καί Σιατίστης Παῦλος
† Ὁ Πολυανῆς καί Κιλκισίου Ἐμμανουήλ
† Ὁ Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ρεντίνης Ἰωάννης
† Ὁ Ἱερισσοῦ, Ἁγ. Ὄρους καί Ἀρδαμερίου Θεόκλητος
† Ὁ Κίτρους καί Κατερίνης Γεώργιος
† Ὁ Γρεβενῶν Δαυΐδ
† Ὁ Νέας Κρήνης καί Καλαμαριᾶς Ἰουστῖνος
† Ὁ Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου Στέφανος