Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση είχε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, που ήταν καλεσμένος χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και την εκπομπή «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ», με τον Σωτήρη Ξενάκη και σχολιαστή τον Μάκη Κουρή.
H ατζέντα περιελάμβανε καυτά θέματα της επικαιρότητας (προσφυγικό, θρησκευτικά, Πανορθόδοξη Σύνοδο, αποτέφρωση), που απασχολούν την κοινωνία και την Εκκλησία.
Για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού είπε ότι «πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ταλαιπωρηθεί από την πατρίδα τους και έχουν διανύσει πολύ δρόμο, δεν θέλουν να μπουν στα κέντρα φιλοξενίας. Προτιμούν τη λάσπη της Ειδομένης, από έναν οργανωμένο χώρο με καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας».
Σε ερώτηση για τη βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία στους πρόσφυγες και γενικότερα στους ανθρώπους που υφίστανται δυσκολίες, απάντησε ότι «η Εκκλησία δεν έχει ξεχάσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον λαό και στο ποίμνιο. Δεν σημαίνει ότι αδιαφορούμε για τους άλλους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, το προσφέρουμε. Όμως να ξέρετε ότι οι Μουσουλμάνοι δεν έρχονται σε δομές της Εκκλησίας, βλέπουν Σταυρό και κλείνουν τα μάτια τους».
Αναφερόμενος στις ανάγκες της Μητροπόλεως Καισαριανής, υπογράμμισε ότι «είμαστε κι εμείς φτωχοί και ταλαιπωρημένοι. Στην Μητρόπολή μου εκεί που ετοιμάζαμε δέματα για 1500 οικογένειες, τώρα έφτασαν τις 2500».
Σε σχόλιο των δημοσιογράφων για την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την ηγεσία της Εκκλησίας για το μάθημα των θρησκευτικών, ο κ. Δανιήλ είπε πως «η Ιερά Σύνοδος επιθυμεί το μάθημα των θρησκευτικών να είναι υποχρεωτικό για τους ορθόδοξους χριστιανούς. Για τους αλλόπιστους ας είναι προαιρετικό. Εμείς επίσης επιθυμούμε την βελτίωση του εκπονηθέντος προγράμματος σπουδών. Ο κ. Φίλης μπορεί να δηλώνει ότι θέλει ως πολιτικός, εγώ σας αναφέρω τι θέλει η Ιερά Σύνοδος».
Σε ερώτηση του κ. Κουρή για την απαγόρευση εισόδου των κληρικών στα σχολεία ο Μητροπολίτης Καισαριανής απάντησε πως «όταν ο Διευθυντής και ο Σύλλογος των καθηγητών καλέσουν έναν επίσκοπο, δεν μπορεί να απαγορεύσει ο υπουργός να πάει. Ο επίσκοπος δεν θα πάει να διδάξει τα θρησκευτικά στο σχολείο, θα πάει να κάνει μια διάλεξη, όπως πολλοί πηγαίνουν. Αυτό δεν μπορεί να το απαγορεύσει ο υπουργός. Είναι μέσα στην σχολική διαδικασία».
Σε σχόλιο των δημοσιογράφων για τις σχέσεις υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας που, ενώ ξεκίνησαν καλά, στην πορεία μαζεύτηκαν… πολλά σύννεφα, ο κ. Δανιήλ απάντησε χαρακτηριστικά «Ας αφήσουμε να πέσει η βροχή, για να αδειάσουν τα σύννεφα».
Ο Μητροπολίτης Καισαριανής, ερωτώμενος για τον κίνδυνο που κρύβουν για την πατρίδα μας αυτές οι μετακινήσεις χιλιάδων προσφύγων, απάντησε πως «για την πατρίδα κίνδυνοι υπάρχουν πάρα πολλοί. Και εντός και εκτός. Σαφώς και ανησυχούμε όταν έρχονται τόσοι αλλοεθνείς, σε αυτήν την κατάσταση, με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό».
Σε σχετική ερώτηση για αλλοίωση της εθνικής μας ταυτότητας και του ευρωπαϊκού χάρτη απάντησε «Η Ευρώπη να αποφασίσει για τον εαυτό της. Δε νομίζω ότι η Ευρώπη μας νοιάζεται. Να σας πω και το άλλο; Ποιος είναι αυτός που λέει στον Μαροκινό, ενώ είναι δίπλα στην Ισπανία, να περάσει στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα;. Να διασχίσει δηλαδή την Β. Αφρική, να περάσει στην Κωνσταντινούπολη, να πάει στην Σμύρνη και με την βάρκα να πάει στην Ελλάδα. Εσείς τι καταλαβαίνετε; Εγώ πιστεύω ότι είναι κατευθυνόμενο».
Σε άλλο σημείο συζήτησης, ο κ. Δανιήλ ανέφερε ότι «τα μεγάλα κέντρα και αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των λαών, κάνουν σχέδια ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους. Δεν ξέρω αν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης δείχνουν αυτές τις εικόνες με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη και αν τα βλέπουν οι ισχυροί. Ή βάζουν απλά, τον ταλαίπωρο ελληνικό λαό να τους φιλοξενήσει».
Σε σχόλιο του οικοδεσπότη της εκπομπής ότι παρατηρείται το φαινόμενο για υποχώρηση της αγάπης προς την πατρίδα και την Εκκλησία, ο κ. Δανιήλ απάντησε με νόημα «Δεν μας φταίνε οι Μουσουλμάνοι. Βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας», ενώ πρόσθεσε πως «η Εκκλησία κάνει το ποιμαντικό της έργο. Η Εκκλησία στις αρμοδιότητες και δυνατότητες που έχει, προσπαθεί να στηρίξει και να οδηγήσει τον λαό στην Αλήθεια την οποία κηρύττει. Και όπου μπορεί να καλύψει βιωτικά προβλήματα, τα καλύπτει. Όμως δεν είναι κράτος. Όχι μόνο δεν είναι κράτος, αλλά την απωθούν και στο περιθώριο. Η Εκκλησία έχει ιστορία 2000 χρόνων και πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Πέρασε από αιχμαλωσίες, από διωγμούς, έχει περγαμηνές και άντεξε!! Επομένως δεν κινδυνεύει από κάτι. Οι ψυχές των ανθρώπων κινδυνεύουν και αυτές προσπαθούμε να προφυλάξουμε. Η Εκκλησία εδώ ήταν, είναι και θα είναι στους αιώνες».
Για την Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, είπε πως «γίνεται για να δώσουμε ένα μήνυμα ενότητας και να απευθυνθούμε στον σύγχρονο κόσμο».
Ο κ. Δανιήλ ερωτώμενος για το φλέγον θέμα της καύσης των νεκρών αλλά και την υποχρέωση από την Εκκλησία να τελεί νεκρώσιμη ακολουθία, ο κ. Δανιήλ απάντησε ότι «δεν μπορεί κανένας υπουργός να με υποχρεώσει να κάνω τα καθήκοντά μου, κατ’ εντολή του υπουργού. Ο κ. Κουρουπλής έφτιαξε ένα νόμο και μου λέει «θα κηδεύεις αυτόν που θα πάει να καεί». Κύριε υπουργέ δεν τον κηδεύω. Θα κάνουμε κηδείες σε αυτούς που αρνούνται την πίστη της Εκκλησίας;»
Τέλος έστειλε μήνυμα σε όλους τους Έλληνες «να έχουν πίστη στον Θεό και να αγωνιστούν για τις καλύτερες ημέρες. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όλους να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».