You are currently viewing Όταν η Δεσποτοκρατία και ο κομπλεξισμός “στραγγαλίζει” τον ιερό κλήρο, έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να δείξει τη στοργή και την αγάπη της Εκκλησίας!

Όταν η Δεσποτοκρατία και ο κομπλεξισμός “στραγγαλίζει” τον ιερό κλήρο, έρχεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να δείξει τη στοργή και την αγάπη της Εκκλησίας!

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Οσο κι αν ξενίζει ή προκαλεί δυσφορία, ο τίτλος του κειμένου αυτού, εντούτοις αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό και εκφραστικό τρόπο τα συμβαίνοντα στον ιερό χώρο της Εκκλησία μας.

Από τη μία κάποιοι Ιεράρχες μας– ευτυχώς όχι ολοι–κάνοντας κακή χρήση και κατάχρηση του όρου “δεσποτισμός”, που διέπει ως ένα βαθμό το αξίωμα του Επισκόπου, μαζί με τον κομπλεξισμό που διακρίνει πολλούς από αυτούς, έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν, οχι πάντοτε αιτιολογημένα, κάποιους από τους υφισταμένους τους κληρικούς, τους οποίους έχουν βάλλει στο μάτι, είτε από ζηλοφθονία είτε για άλλους, ηχηρά παρόμοιους, λόγους.

Η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη είναι, δυστυχώς, ακόμη πολύ απαρχαιωμένη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Δεσποτάδων: οι ίδιοι κατηγορούν, οι ίδιοι παραπέμπουν στα Επισκοπικά και Συνοδικά Δικαστήρια και οι ίδιοι δικάζουν, μετατρέποντας την Εκκλησία από φιλόστοργη μητέρα που πρέπει να είναι, σε κακή και εμπαθή μητριά, αφού ως γνωστόν, κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει!

Μπροστά σε αυτό το τείχος της εκδίκησης και της μισαλλοδοξίας των ολίγων , κατά πάντα,δεσποτάδων, έρχεται να αντιπαρατεθεί η καλοσύνη, η επιείκεια και η στοργή της μητέρας Εκκλησίας, οπως αυτή επιδεικνύεται και εκφράζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο οποίος αγνοώντας τις επιμέρους διενέξεις κάποιων κληρικών της Εκκλησίας με τους Επισκόπους τους, εκείνος σε αντιδιαστολή προς αυτούς,τους δείχνει ενδιαφέρον και αγάπη για το έργο τους, ακόμη και κατά την επίμαχη περίοδο της τιμωρίας τους.

Η περίπτωση του Αρχιμ. Ιωάννου Καρασακαλίδη , που τα δύο τελευταία χρόνια, έχει μπεί στο μάτι ενός …Επισκοπικού κυκλώνα και ταλαιπωρείται από τις διώξεις και τα Συνοδικά Δικαστήρια του μέχρι πρότινος πνευματικού του πατέρα Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου Β ´.είναι χαρακτηριστική.

Ο π. Ιωάννης Καρασακαλίδης, με σπουδαίο πνευματικό έργο και με σημαντικό αριθμό πνευματικών τέκνων, ανηκόντων σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα της Αλεξανδρούπολης, βρέθηκε ξαφνικά κατηγορούμενος και καταδιωκόμενος και μάλιστα για αποχρώσες ενδείξεις!

Ο π. Ιωάννης Καρασακαλίδης κατηγορήθηκε με τον πιο αισχρό τρόπο για ακατανόμαστες πράξεις– ευτυχώς φυσιολογικού περιεχομένου, σε σχέση με τις ανωμαλίες που μας έχει συνηθίσει ο χώρος.
Για την “κατασκευή” των αισχρών αυτών κατηγοριών αυτών, επιστρατεύτηκαν αρρωστημένα μυαλά και πρόθυμοι μάρτυρες κατηγορίας, με ελαφρά συνείδηση! Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και εν ενεργεία αστυνομικοί, για να εισβάλλουν σε ξένα σπίτια και να κλέψουν προσωπικά αντικείμενα του εν λόγω κληρικού, με απώτερο στόχο να τον ενοχοποιήσουν! Ομως, όλο αυτό δεν τους βγήκε! Άνθρακες ο θησαυρός!
Αντιθέτως κινδυνεύουν τώρα από την Δικαιοσύνη, όσοι δέχθηκαν που έγιναν υποχείρια του.. εμπνευστή και κατασκευαστή των κατηγοριών, σε μία πρωτοφανή επιχείρηση, τύπου.. cosa nostra!
Στα Συνοδικά Δικαστήρια,μολονότι οι κατηγορίες δεν άντεξαν οι Συνοδικοί
Δικαστές πιεσμένοι φορτικά– όπως οι ίδιοι ομολογούσαν- από τον ..”ενδιαφερόμενο”, επέβαλαν ποινές που δεν συνάδουν με τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία!
Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο τα πράγματα ξεκαθάρισαν ακόμη περισσότερο και η ποινή κατέπεσε. Μάλιστα ο εν λόγω κληρικός έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο πολύ σύντομα θα τον δικαιώσει πλήρως!
Κι όμως ο κληρικός αυτός, μετά από αυτή την δίχρονη ταλαιπωρία του δεν θα μπορέσει να ξαναγυρίσει ποτέ στον φυσικό χώρο στον οποίο ανήκει, κοντά στα πνευματικά του παιδιά!

Η περίπτωση αυτή επιβεβαιώνει αλλά και δικαιώνει πλήρως την απόφασή μας να ασχοληθούμε με το θέμα και να το αναδείξουμε για μία ακόμη φορά, εξαιτίας μίας επιστολής που απέστειλε προ ολίγων ημερών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον π. Ιωάννη Καρασακαλίδη, με την οποία τον συγχαίρει για το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε! Την επιστολή αυτή δημοσιεύουμε σήμερα για ένα και μόνο λόγο: για να αποδείξουμε τον αγαπητικό καιι φιλάδελφο τρόπο που ακολουθεί στην επικοινωνία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε σχέση με τον εκδικητικό και εμπαθή τρόπο που ακολουθεί συνήθως η …δεσποτοκρατία! Και ο τρόπος αυτός, δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο κατασκευάζει ενόχους και ανθρώπινα θύματα!
Αντιθέτως, η απλή αυτή επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, προς τον π. Ιωάννη Καρασακαλίδη, θα αποτελέσει σίγουρα μία πρώιμη γεύση της χαράς, για το επερχόμενο Πάσχα!

 

Δείτε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τον π. Ιωάννη Καρασακαλίδη:

 

IMG_2582