You are currently viewing Τί συμβαίνει με τον Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο και απουσιάζει από κάθε εκδήλωση της επαρχίας του;

Τί συμβαίνει με τον Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο και απουσιάζει από κάθε εκδήλωση της επαρχίας του;

  • Reading time:1 mins read

Σαν προχθές 17 Μαρτίου,ξεκίνησε από την Αερόπολη της Μάνης,η Επανάσταση του 1821.

Οι απανταχού Μανιάτες, τη μέρα αυτή,εορτάζουν με δόξα και τιμή, την ιστορική αυτή επέτειο, με μία σειρά εκδηλώσεων τόσο στην Αερόπολη, όπου και το επίκεντρο του εορτασμού, όσο και στην Αθήνα και στον Πειραιά, από τους Μανιάτικους τοπικούς συλλόγους και τα Μανιάτικα Σωματεία.

Στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αερόπολη, έλαμψε δια της απουσίας του για μία ακόμη φορά, ο Επιχώριος Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, ο οποίος τελευταία έχει αραιώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, από τις διάφορες εκδηλώσεις, όπου η παρουσία του Μητροπολίτη κρίνεται απαραίτητη. Αυτή τη φορά τα σχόλια των παρευρισκομένων και του απλού λαού ήταν μόνο αρνητικά, λόγω της ηχηρής απουσίας του Μητροπολίτη από τις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης της επανάστασης. Ολοι αναρωτιόντουσαν τί έπαθε ο Μητροπολίτης και γιατί απουσιάζει πάλι!

Παρ´όλα αυτά, το βάρος των εκδηλώσεων το “σήκωσε” επάξια, για μία ακόμη φορά, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μάνης Αρχιμ. Συμεών Λαμπριανάκος, ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως και επιτυχώς στα καθήκοντα που του έχει αναθέσει η Εκκλησία και εργάζεται ιεραποστολικά και με αυταπάρνηση για το καλό της Εκκλησίας και του ποιμνίου της εν λόγω Μητρόπολης.

Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος,απουσιάζει από τέτοιες εκδηλώσεις; Δεν καταλαβαίνει οτι υποτιμά με αυτή την συμπεριφορά τόσο την νοημοσύνη όσο και την ιστορική μνήμη του ποιμνίου του; Αν τον πρόλαβαν τα χρόνια του και αισθάνεται ανήμπορος και κουρασμένος ας το δηλώσει στην Σύνοδο για να λάβει τα μέτρα της! Δεν είναι ωραίο να μένει το χριστεπώνυμο πλήρωμα μίας τόσο ιστορικής Μητρόπολης, χωρίς την πνευματική παρουσία και καθοδήγηση του Ποιμενάρχη του! Τα χρόνια που περνάμε είναι πολύ δύσκολα και ο ρόλος της Εκκλησίας καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός! Και αυτό μας το θυμίζουν ακόμη πιο έντονα οι επετειακές εκδηλώσεις από τα χρόνια της Επανάστασης, οι οποίες μεταξύ άλλων αποδεικνύουν την συμπόρευση του Έθνους και της Εκκλησίας, στα πέτρινα εκείνα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, μέχρι να αποκτήσουμε την ελευθερία μας. Γιατί απαρνείται αυτή την ιερή και εθνική αποστολή του ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, έστω και εις τας δυσμάς του βίου του; Δεν καταλαβαίνει οτι διαπράττει εθνική και θρησκευτική ολιγωρία;

Από την άλλη, στην Αθήνα, την ίδια αυτή ημέρα αυτής της ιστορικής επετείου,17 Μαρτίου 2015, αναρχικοί έκαψαν το Κέντρο της Αθήνας και αμαύρωσαν την ιστορική επέτειο. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2015.

Γιαυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας και δεν πρέπει επ´ουδενί να επιτρέψουμε σε κανένα να μας κάνει να ξεχάσουμε !!!
Τον παρακάτω όρκο– ο οποίος είναι λίαν διδακτικός ακόμη και σήμερα και επιβεβαιώνει των παραπάνω λόγων μας το αληθές– απήγγειλε ο ιερός κλήρος και επαναλάμβαναν οι αρματωμένοι Μανιάτες στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης:

«Ορκίζομαι,εις το όνομα του Παντοδυνάμου μας Θεού,εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος,να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου,υπέρ πίστεως και Πατρίδος.Ορκίζομαι,να μη βλέψω εις τα όπισθεν, εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της Θρησκείας μου.Ορκίζομαι,«Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος»υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”.