You are currently viewing Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως

Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως

  • Reading time:1 mins read

Την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 9 Μαρτίου 2014, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει και πανηγυρίζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίον των αιρέσεων και την αναστήλωση των ιερών εικόνων.

Η νίκη της Πίστεώς μας εορτάσθηκε και φέτος πανηγυρικά σε όλους τους Ιερούς Ναούς με τον κεντρικό εορτασμό να πραγματοποιείται με την τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Τον Πανηγυρικό Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό ενώ παρόντες ήταν εκ των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γεροντόπουλος, ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχις κ. Νικολάου, ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης, ο Στρατηγός της 12ης Μεραρχίας κ. Γκατζογιάννης, ο Ταξίαρχος της 23ης Ταξιαρχίας κ. Κυριάκος, ο Ταξίαρχος κ. Μπαλτζής, υποδιοικητής της 12ης Μεραρχίας κ.α.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ως είθισται αυτή την ημέρα, η Αντιπεριφερειάρχις κ. Γεωργία Νικολάου ανέγνωσε το “Σύμβολο της Πίστεως”, ενώ ο Στρατηγός-Διοικητής της 12ης Μεραρχίας μας κ. Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης το “Πάτερ ημών”.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη περιφορά των ιερών εικόνων σε όλο τον Ναό κατά το Τυπικό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, με πολλά παιδιά να περιφέρουν τις άγιες και ιερές εικόνες διαμέσου του πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης περιστοιχισμένος από τα μικρά παιδιά δήλωσε πως υπάρχει ελπίδα στον κόσμο όταν βλέπει αυτά τα παιδιά, που το μέλλον τους ανήκει να περιφέρουν και να κρατούν στην αγκαλιά τους την Ορθοδοξία.

Αμέσως μετά τελέσθηκε το μνημόσυνο των κεκοιμημένων προκατόχων Αρχιερέων που εποίμαναν θεοφιλώς την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, του Μητροπολίτου Αίνου και Δεδεαγάτς Ιωακείμ Γεωργιάδη (1907-1922) και των τριών Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως, Γερβασίου Σαρασίτη (1922-1934), Ιωακείμ Καβύρη (1934-1966) και Κωνσταντίου Χρόνη (1966-1974). Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα στο Επισκοπείο.

Επίσης, κατά αυτήν την ημέρα, 9 Μαρτίου, η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Στον Μητροπολιτικό Ναό φυλάσσεται η κάρα ενός εξ αυτών, του μάρτυρος Νικολάου, και δεόντως ευτρεπίσθηκε το προσκυνητάρι με την ιερή εικόνα και την τιμία κάρα του Αγίου.

Η πανήγυρις των Αγίων βέβαια επισκιάσθηκε από την λαμπρότητα της ημέρας, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, όμως οι πιστοί απέδωσαν την τιμή και την ευχαριστία που αρμόζει στους Αγίους Τεσσαράκοντα, οι οποίοι σκέπουν, φυλάττουν και δέονται προς τον Κύριό μας για την ενορία του Αγίου Νικολάου.