You are currently viewing Οικουμενικός Πατριάρχης προς Νταβούτογλου: «Θέλουμε πίσω τους Ναούς μας»

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Νταβούτογλου: «Θέλουμε πίσω τους Ναούς μας»

  • Reading time:1 mins read

Την επιστροφή στο Πατριαρχείο και την Ομογένεια των τριών Ορθοδόξων Ναών που βρίσκονται στην περιοχή του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και κατασχέθηκαν παράνομα πριν 50 και πλέον χρόνια από τον σχισματικό και αφορισμένο παπά-Ευθύμ, ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου, κατά την συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

«Τα διεκδικούμε διότι μας ανήκουν»,  είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ομιλία του, το απόγευμα του Σαββάτου, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Υποστηρίξεως Ρωμαίηκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (Σ.Υ.Ρ.Κ.Ι.), κάνοντας γνωστό ότι το ζήτημα έχει πάρει και τη δικαστική οδό.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το τέλος της προσφώνησης του και εκτός κειμένου ο Πατριάρχης, λαμβάνοντας αφορμή από την Αστική Σχολή του Γαλατά στους χώρους της οποίας έγινε η εκδήλωση, θέλησε να πληροφορήσει τη Ρωμηοσυνη της Πόλεως πως οι από δεκαετιών αγώνες διεκδίκησης των καταπατηθέντων τριών Ναών του Γαλατά ενισχύεται τώρα δια των ενδίκων μέσων. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος το οποίο παρέθεσε προχθές ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας προς τους επικεφαλής των θρησκευτικών μειονοτήτων έθεσε εκ νέου το ζήτημα των Ναών στον κ.Νταβούτογλου, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Το κύριο θέμα που του εθέσαμεν εκ μέρους της Ρωμηοσύνης, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν το θέμα της επιστροφής των Ναών του Γαλατά. Απόψε που είμεθα εδώ εις τον Γαλατάν το θέμα είναι ιδιαιτέρως επίκαιρον. Γνωρίζετε ίσως ότι έχουμε ξεκινήσει δικαστικόν αγώνα για την επανάκτησιν των Ναών μας, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννου των Χίων, προς το παρόν, και θα τους διεκδικήσουμε μέχρι τέλους, διότι μας ανήκουν», τόνισε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Και άλλη φορά από το βήμα αυτό, από την έδρα αυτή και από άλλα βήματα ετονίσαμεν ότι δεν θα παύσουμε ως Ομογένεια και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Τα διεκδικούμε διότι μας ανήκουν. Ελπίζομεν ότι κατά το αρξάμενον νέον έτος θα υπάρξει φως  απόδοσης δικαιοσύνης»

Οι τρεις Ναοί είναι η Παναγία Καφφατιανή, ο οποίος καταπατήθηκε το 1924, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη των Χίων,ο οποίοι καταπατήθηκαν το 1965. Οι τρείς εκκλησίες και η ακίνητη περιουσία τους κατασχέθηκαν παράνομα και με πολιτική παρέμβαση αποδόθηκαν στο δήθεν “Τούρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο”, κατασκεύασμα της Άγκυρας που ουδέποτε αναγνωρίσθηκε από οποιαδήποτε Εκκλησία στον κόσμο.

Αξίζει να αναφερθεί πως το θέμα των Εκκλησιών αυτών που καταπατήθηκαν σε βάρος της Ρωμαίηκης κυριότητας ήταν από τα πρώτα στον κατάλογο των αιτημάτων που έθεσαν προς την Άγκυρα τόσο ο αοίδιμος Πατριάρχης Δημήτριος όσο και ο διάδοχός του και σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.