You are currently viewing Χειροθεσία νέου Οφφικιάλου της Μ.Χ.Ε. από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Χειροθεσία νέου Οφφικιάλου της Μ.Χ.Ε. από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

  • Reading time:2 mins read
Kωνσταντινούπολη, ΠΗΓΗ: Νίκος Μαγγίνας

Nέο Άρχοντα χειροθέτησε  μετά τον Εσπερινό  της εορτής της Περιτομής του Χριστού και του  Αγίου Βασιλείου του Μεγἀλου στον Πατριαρχικό Ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πρόκειται για τον Αντώνιο Χατζόπουλο, Κωνσταντινουπολιτης, πρώην Σχολικό Σύμβουλο και διδάκτορα Θεολογίας. Ο νέος Άρχων Ιερομνήμων, διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη για την περαιτέρω συνέχιση της  διακονίας του προς την Μητέρα Εκκλησία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσεφώνησε τον νέο Άρχοντα Ιερομνήμονα λέγοντας συν τοις άλλοις και τα εξής:Αυτό το οποίον ιδιαιτέρως εκτιμώμεν εις την εντιμολογιότητά σου είναι η σεμνότης και το εκκλησιαστικόν φρόνημα, ο σεβασμός και η ευλάβειά σου προς το Ιερόν μας Κέντρον και τους εκπροσώπους αυτού κληρικούς.Σε συγχαίρομεν  διά την τιμητικήν ταύτην διάκρισιν προς το προσφιλές πρόσωπόν σου και είμεθα βέβαιοι ότι θα την τιμήσεις με την περαιτέρω προσφοράν σου, το ήθος σου, την ταπεινοφροσύνην σου, την αφοσίωσίν σου προς το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον. Άξιος!

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Λίαν ευγνωμόνως απευθυνόμενος προς την Υμετέρα σεπτή και προσκυνητή κορυφή  και αισθανόμενος  ότι οι λέξεις αδυνατούν να εκφράσουν τα της ψυχής, Σας απευθύνω  τις θερμές μου ευχαριστίες για την ύψιστη αυτή τιμή προς την ασημαντότητά μου. Η αρχική έκπληξη   άμα τω ακούσματι εκ των χειλέων Σας της αποφάσεως αυτής, αφήνει τώρα την θέση της  στην συναίσθηση της υψηλής ευθύνης διακονίας του φέροντος το οφφίκιον τούτο, προς την  Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο  με γαλούχησε σε όλα τα στάδια του νεανικού μου βίου δίδοντας τα θεμελιώδη ερείσματα για την μετέπειτα εργασιακή και κοινωνική μου παρουσία. Με σπούδασε ως υπότροφό, με εμφύσησε  την  αγάπη προς το Θεό, προς τον χριστιανικό πολιτισμό, προς   την Εκκλησία του Χριστού και τις παραδόσεις του Γένους μας. Με μόρφωσε, αλλά   και  διαμόρφωσε τον εσωτερικό μου κόσμο με την αγάπη  προς την παράδοση της μητρός Εκκλησίας.  Μας χάρισε  τον Ιησούν τον  ζωής αρχηγόν  για του βίου την θάλασσαν.  Μέχρι σήμερα εις όλα τα έτη   της ζωής μου πορεύομαι  υπό την σκέπη των πτερύγων της  Μεγάλης Εκκλησίας και τα οφείλω όλα εις αυτήν.  Παναγιώτατε,  εκφράζω την αφοσίωσή μου προς το πρόσωπό Σας και προς την Εκκλησία  η οποία   με τιμά σήμερα δαψιλώς  δια των τιμίων χειρών του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου.

Παναγιώτατε, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένα βιώματα  που καθόρισαν και την μετέπειτα ζωή μου.  Είσθε ο πρώτος κληρικός που είχα την ευλογία και την τιμή  να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς κατά τα μαθητικά μου χρόνια στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αρχής γενομένης το έτος 1971. Ευτύχησα να Σας έχω πνευματικό και εξομολόγο  κατά τα έτη της μαθητείας μου στο Λύκειο της Σχολής. Είσθε ο πρώτος κληρικός που προσέγγισε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητάς της Σχολής, μας κέρδισε αμέσως  με την ειλικρίνειά του, μιλούσε στις καρδιές μας. Μας ενέπνεε η πίστη Σας προς το Θεό, το οξυδερκές της σκέψης Σας, η υψηλή μόρφωσή Σας, η απεριόριστή αγάπη και η φιλία Σας, το χιούμορ Σας και το ενδιαφέρον  Σας για το μέλλον μας. Για τον καθένα μας ξεχωριστά νοιαζόσασταν, σεβόμενος πάντοτε τις προσωπικές επιλογές και  διαβλέποντας μάλιστα την πορεία ενός εκάστου, μας παροτρύνατε για αντίστοιχες σπουδές. Και επιπροσθέτως  βοηθούσατε  με υποτροφίες και όσους ήθελαν να  σπουδάσουν θετικές επιστήμες. Περιμέναμε κάθε μέρα μετά την λήξη των μαθημάτων στους διαδρόμους της Σχολής  τον σοφό Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο το υπόδειγμα και τον κανόνα: Θέλαμε να διδαχτούμε   από τον βαθύ γνώστη  της ιστορίας και της χριστιανικής ζωής και τον  πιστό προς τον Θεό κληρικό. Μας ενέπνεε η πηγαία ευγένεια Σας, το εκκλησιαστικό φρόνημά Σας, το  ήθος Σας, η εργατικότητα Σας, οι αρετές Σας, η φιλική Σας διάθεση, η λόγια γλώσσα Σας, και προ πάντων ο λόγος Σας, μεστός περιεχομένου και καθοριστικός για την ζωή μας. Ως γνήσιος παιδαγωγός επιδεικνύατε ειδικό ενδιαφέρον για τον καθένα από μας μιλώντας και την αντίστοιχη γλώσσα των ενδιαφερόντων  ενός εκάστου. Ακόμη και ως προς τα ψαλτικά θέματα  μου σταθήκατε αρωγός διδάσκοντάς με τις μελωδίες πολλών προσομοίων των Ακολουθιών. Αλλά και εν συνεχεία κατά τα έτη των σπουδών μου και στην πορεία της ζωής μου αποτελούσατε και αποτελείται μέχρι σήμερα αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Είχα   την τιμή να γνωρίσω  τους μακαριστούς γονείς Σας στην Ίμβρο στους Αγίους Θεοδώρους το έτος 1973,  και  να τύχω   της φιλοξενίας των.   Κρατώ  έκτοτε   στη μνήμη μου την φράση της ευγενεστάτης μητέρας Σας, που προφητικά προδιαγράφει την μετέπειτα μεγαλειώδη πορεία Σας: το παιδί μου αγαπούσε πολύ την Εκκλησία, ήθελε να τυλιχτεί στα ράσα και το έκανε.  Όντως  τιμάτε έκτοτε  το ιερό ράσο της Ορθοδοξίας ως σεπτή Κορυφή  αυτής, ως  Οικουμενικός Πατριάρχης. Αιτούμαι και πάλι  υικώς και  ευγνωμόνως την ευλογία Σας,  ευχαριστώντας  Σας  θερμά Παναγιώτατε  για την ύψιστη αυτή τιμή και θέτοντας περαιτέρω τις ασθενείς μου δυνάμεις εις την διάθεσίν Σας, εις την διάθεσιν της μητρός Εκκλησίας.   Πολλά τα έτη Σας Παναγιώτατε.