You are currently viewing ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ…

ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ…

  • Reading time:1 mins read

Δημοσιεύθηκε χθες η φωτό αυτή και χαρακτηρίσθηκε ως η φωτό της ημέρας!
Θα μπορούσε να ήταν και η φωτό του έτους και ενδεχομένως της πενταετίας! Και τούτο διότι οι δύο εικονιζόμενοι Αγιοι.. Σύρου Δωρόθεος Β ´ και Μεσσηνίας Χρυσόστομος Γ´, θεωρούνται μέχρι τώρα τουλάχιστον, οτι θα είναι αυτοί που θα κονταροκτυπηθούν όταν έλθει η ώρα της διαδοχής! Δηλαδή αν..” ματώνουν” τώρα οι γλώσσες από το λέγε λέγε και τα κουτσομπολιά ( αφού μέχρι πρότινος εφέροντο να έχουν ψυχρανθει οι σχέσεις των άλλοτε κολλητών φίλων ), σήμερα ανταλλάσσουν επισκέψεις στις επαρχίες τους εκατέρωθεν και μάλιστα φωτογραφίζονται ανερυθριάστως, παρά τα σχόλια που έχουν ακουστεί κατά το παρελθόν!
Επομένως ζούμε μία ιστορική ανακωχή!
Το βέβαιο, πάντως, είναι ένα: την ημέρα και την ώρα που θα κληθεί η Ιεραρχία να εκλέξει τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β ´,θα έχει περάσει το τραίνο αφήνοντας έξω τους φερομένους δελφίνους της σημερινής εποχής γιατί μέχρι τότε θα έχουν αναδειχθεί άλλοι στην Ιεραρχία: νεώτεροι και ακμαιότεροι, ικανοί να οδηγήσουν το σκάφος της Εκκλησίσς την επόμενη μέρα! Όλα αυτά τα ξανάζησε η Εκκλησία πολλές φορές. Τα παραδείγματα γεμίζουν τόμους. Θα αρκεστούμε σε δύο πολύτιμες παρακαταθήκες που άφησαν πίσω τους για τους επιγενομέμους, πρώτος ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος Α ´ ο Δασκαλάκης , που ενώ την προηγουμένη της εκλογής τάισε και πότισε τα 2/3 της Ιεραρχίας, την επομένη κατα την εκλογή η Ιεραρχία εξέλεξε αντ´αυτού τον Πατρών Θεόκλητο, για να πεί μετά ο Μεσσηνίας ο Α ´ μετά Ρίο φιάσκο που υπέστη το περίφημο:” Αν χείλη Ιερέως ού ψεύδονται , χείλη Αρχιερέως ουουου ψεύδονται!!” Και το δεύτερο, πιο πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση του Κίτρους Βαρνάβα Τζωρτζάτου, που ανάλωσε την Αρχιερωσύνη του προετοιμαζόμενος για την εκλογή του σε Αρχιεπίσκοπο κι όταν ήλθε εκείνη η ώρα της ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου, μετά την θορυβώδη παραίτηση του Ιερωνύμου του Ά, εξελέγη ως διάδοχός του ο από Ιωαννίνων Σεραφείμ και ο Κίτρους Βαρνάβας ούτε κάν υποψηφιότητα δεν έθεσε για να πεί εν Συνόδω το περίφημο εκείνο..
–Επέχω!
Και μετά εξομολογούμενος σε στενούς συνεργάτες του έλεγε με πικρία:
— Αν προέβλεπα τις εξελίξεις αυτές, δεν θα ξεστόμιζα ποτέ ότι με ενδιαφέρει η Αρχιεπισκοπική εκλογή! Έχασα, δυστυχώς, πολύτιμο χρόνο αναλισκόμενος σε δευτερεύοντα θέματα και δεν χάρηκα όπως έπρεπε την Αρχιερωσύνη μου! Αλλά ο Θεός μου έδωσε το μάθημά μου!
Aς τα έχουν αυτά υπόψη τους όσοι βιάζονται! Ο Θεός τα πανθ´ορά και κατευθύνει έκαστον κατά την καρδία και τα έργα του.

Και ίσως είναι και προφητική αυτή η φωτό γι αυτά που θα δούμε στο μέλλον αφού μπορεί να χρειασθεί οι δύο Άγιοι να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου για να μην πέσουν… Κάπως έτσι δεν το λέει και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος; “Τυφλός δε τυφλόν εαν οδηγη, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται” (ΜΑΤΘ. 15:14)