You are currently viewing Το ”ύστατο χαίρε” στον Πρωτοπρ. Αθανάσιο Δαλιανά

Το ”ύστατο χαίρε” στον Πρωτοπρ. Αθανάσιο Δαλιανά

  • Reading time:0 mins read

Εκοιμήθη αιφνιδίως την Κυριακή 15η Μαρτίου, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Δαλιανάς, συνταξιούχος κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Εκοιμήθη εντός του Ι. Βήματος του Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής κατά τη διάρκεια του Όρθρου, λίγο προτού ενδυθεί τα ιερατικά του άμφια για να τελέσει τη Θεία Ευχαριστία.

Ίσως μία από τις πιο οσιακές κοιμήσεις για έναν κληρικό που υπηρέτησε την Εκκλησία του Χριστού με πνεύμα αυτοθυσίας και ανεκλαλήτου αγάπης για τον Θεόν και τους συνανθρώπους του.

Την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Συμμετείχαν οι θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Για τον μεταστάντα μίλησαν ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, ο Προϊστάμενος του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Λ. Κυρίζογλου και ο εγγονός του μακαριστού π. Αθανασίου.

Λίγα λόγια για τον π. Αθανάσιο Δαλιανά

Ο π. Αθανάσιος χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Παπαγεωργίου. Υπηρέτησε ως εφημέριος αρχικά στον Ι. Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης.

Όταν η Ι. Μητρόπολις Θεσσαλονίκης διχοτομήθηκε το 1974, διετέλεσε εφημέριος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως(1979).

Στη συνέχεια υπηρέτησε επί σειρά δεκαετιών ως ιερατικός προϊστάμενος του Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων και προϊστάμενος του γραφείου γάμων της Μητροπόλεως Νεαπόλεως.

Υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του αοιδίμου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονυσίου.

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί ότι ήταν ένας από τους σημαντικότερους κτήτορες και ανακαινιστές του Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής καθώς και του πνευματικού κέντρου του Ι. Ναού.

Το έργο και η προσφορά του στην Εκκλησία περισσότερο από μία πεντηκονταετία υπήρξε μοναδικό και ανεπανάληπτο στον φιλανθρωπικό, λειτουργικό, πνευματικό και κατηχητικό τομέα..

Παράλληλα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσέφερε τις υπηρεσίες του και στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, στην πόλη της Αδελαίδος.

Για την πολυσήμαντη προσφορά του τιμήθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα αλλά και τον Δήμο Αμπελοκήπων.

Ήταν όχι μόνο υπόδειγμα κληρικού αλλά και ενός άριστου οικογενειάρχη. Με τη μακαριστή πρεσβυτέρα του και τα τέσσερα παιδιά του πρόσφεραν ένα πρότυπο πατριαρχικής, ενωμένης και αγαπημένης οικογένειας.