You are currently viewing ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ….

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ….

  • Reading time:1 mins read
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο ! Και ο Θεός αγαπά την Ελλάδα! Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θράκη πραγματοποιείται σε μία εποχή που το έχουν ανάγκη οι εκεί ακρίτες μας και ασφαλώς η πατρίδα μας με τα τόσα ανοιχτά εθνικά θέματα!
Η περιοδεία του Βαρθολομαίου σε όλη τη Θράκη, το πέρασμά του και από τις τέσσερις Μητροπόλεις του ακριτικού μας Έβρου,εκτός από τον καθαρά εκκλησιαστικό χαρακτήρα του , έχει και μέγιστη εθνική σημασία!
Όταν οι Τούρκοι μας έχουν πάρει φαλάγγι και κινεί τα νήματα στη Θράκη ο Τούρκος Πρόξενος έρχεται το ταξίδι του Πατριάρχη για να μυρίσει λιβάνι ο Έβρος και να δείξουμε στους άσπονδους φίλους μας τους Τούρκους ότι η Θράκη παρά την εγκατάλειψη ήταν και παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας!
Μπορεί ο Πατριάρχης να μη θέλει να ενοχλεί και να προκαλεί τη χώρα που φιλοξενεί από αιώνες την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όταν ομως, χρειάζεται και απαιτείται από τις περιστάσεις, τότε ξεχνά τα τεχνητά εμπόδια και την υψηλή διπλωματία και μετατρέπεται πραγματικά σε ένα γνήσιο Πατριάρχη του Γένους , έτοιμο να υπερασπισθεί το Γένος σε όλα τα δύσκολα!Γιαυτό ισως θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να υποδεχθεί ο ίδιος τον Οικουμενικό στις εσχατιές της Ελληνικής επικράτειας πάνω στην ακριτική μας Θράκη, την οποια επισκέπτονται συχνότερα οι Τούρκοι αξιωματούχοι παρά οι …Έλληνες!

Το ταξίδι των ημερών αυτών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου,στον Έβρο δίνει ανέλπιστη δύναμη στο δοκιμαζόμενο λαό μας,ο οποίος εκτός από την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και μαστίζει την Πατρίδα μας . περνά και μία εσωτερική εθνική κρίση !

Ιστορικοί παρατηρητές επισημαίνουν από καιρό οτι το θέμα της Θράκης, οπως εξελίσσεται είναι με μαθηματική ακρίβεια μία χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα και αν η Κυβέρνηση δεν κάνει κάποιες κινήσεις εγκαίρως, τότε οι εξελίξεις θα ειναι τραγικές για την Ελλάδα!

Το ταξίδι αυτό ηταν επιβεβλημένο να γίνει! Και μάλιστα έγινε την πλέον κατάλληλη εποχή!

Ανήκω σε αυτούς που όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς αναλάμβανε τον Οκτώβριο του 1991,το πηδάλιο της Εκκλησίας, αποφάσισε να εφαρμόσει μία τακτική εξωστρέφειας στην Πατριαρχία του με συχνά ,εκτός Κωνσταντινουπόλεως ταξίδια του,ανήκα σε αυτούς που το επικρότησαν εξ αρχης,χειροκρότησαν , ενεθάρρυναν και το στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις!
Ακόμη κι όταν ο Πατριάρχης από ενθουσιασμό αλλά και από την φλόγα του να κερδίσει το χαμένο έδαφος που προέκυψε από την αδράνεια παλαιότερων Πατριαρχειών , γιαυτό ήθελε να επιβληθεί ως ο Πρώτος , έστω μεταξύ ίσων ,στην Ορθοδοξία, παρασύρθηκε από αιτιολογημένο ενθουσιασμό σε υπερβολές και επαναλήψεις, ακόμη και τότε εμείς ήμασταν πάντα στο πλευρό του και ενισχύαμε την εφαρμοζόμενη στρατηγική του.

Όταν κάποια στιγμή αυτή η τακτική άρχισε να ξεφεύγει από το αρχικό στόχο της και τα ταξίδια του Πατριάρχη στην Ελλάδα — και κυρίως στην Αθήνα–εγένονταν για “ασήμαντη αφορμή”, εμείς το επισημάναμε καθηκόντως και μάλιστα αρθρογραφήσαμε σχετικώς με συγκεκριμένα επιχειρήματα !

Τα συχνά αυτά ταξίδια του Πατριάρχη στην Ελλάδα,όσο κι αν επρόσφεραν χαρά στο λαό μας κι έδιναν δύναμη στον Πατριάρχη για να συνεχίζει το έργο του , άρχισαν να γίνονται “συνήθεια” και να αποτελούν μέρος ενός γνωστού πλέον τοπίου με τα γνωστά αποτελέσματα!

Τί σημαίνει αυτό;

Οτι τα ταξίδια του Πατριάρχη άρχισαν να χάνουν την αίγλη τους, οτι ο λαός μας δεν είχε την ίδια πρώτη αγωνία για να τον υποδεχθεί γιατι άρχισε να βαριέται κι η Κυβέρνηση για δικούς της λόγους , δεν έδειχνε τον ίδιο ζήλο για άξια εκπροσώπηση και συμμετοχή κατά τις υποδοχές !
Δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ταξίδια του Πατριάρχη με την συχνότητα που γινότανε, άρχισαν να παρακμάζουν και η αρχική καλή ιδέα να γίνεται καταστροφική για τον Πατριάρχη .
Εκεί που εμμέναμε οτι ο Πατριάρχης πρέπει να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο αυτή την τακτική ήταν όταν αποφάσιζε να επισκεφθεί τα ακριτικά μας νησιά Μυτιλήνη , Χίο, Σάμο κλπ και ασφαλώς νησιά της Δωδεκανήσου και την Κρήτη.Εκει ήταν επιβεβλημένο !

Την ίδια άποψη είχαμε και για τις επισκέψεις του στη Θράκη! Κυρίως στη Θράκη! Το ταξίδι των ημερών αυτών έδωσε την ευκαιρια σε όλους να ακουστούν μεγάλες αλήθειες !
Η πρώτη του στάση στο Διδυμότειχο και το συλλείτουργο στον περικαλή ναό της Ελευθερώτριας που αποτελεί το κόσμημα για όλη τη Θράκη.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός στην ομιλία του ειπε σκληρές αλήθειες ενώπιον του Πατριάρχη, που εντυπωσίασαν! Αλλά και ο Πατριάρχης δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη! Ειπε ενώπιον των παρισταμένων Αγιορειτών Πατερων που συνήθως αντιδρούν οτι ο διάλογος με τα άλλα δόγματα θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς να κινδυνεύει η Ορθοδοξία!

Η υποδοχή του Πατριάρχη στην Αλεξανδρούπολη, μολονότι δεν ήταν η πρώτη ,έδωσε την ευκαιρία να ειπωθούν ταπό το Πατριαρχικό στόμα αλήθειες που άγγιξαν το λαό μας!
Και σε τέτοιες περιπτώσεις εκστομεί τον λόγο της αλήθειας με προσεκτικό και μη προκλητικό τροπο.Αλλά κσι ο οικείος Μητροπολίτης Ανθιμος ο Β´ προέβη σε σωρεία δεσμεύσεων και υπερβολών προς το Φανάρι που ομως επί των ημερών του Χριστοδούλου δεν τα έλεγε! Στην μετά Χριστόδουλο εποχή όλα άλλαξαν κσι για όλα τα στραβά και ανάποδα έφταιγε ο …Χριστόδουλος !
Τις ίδιες εντυπώσεις αποκομίσαμε από τη στάση του Πατριάρχη στην Κομοτηνή αλλά και στην Ξάνθη!
Το ταξίδι αυτό τηρουμένων των αναλογιών θυμίζει το ταξίδι– ένα από τα πολύ λίγα ταξίδια — του αειμνήστου Πατριάρχη Αθηναγόρα,πριν απο πενήντα χρόνια, τότε που ταξίδευε για το Άγιο Όρος και διέσχισε οδικώς,όλη τη Θράκη και σταμάτησε σε όλες τις Μητροπόλεις. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και κοσμοσυρροή σταματούσε με την μικρή συνοδεία του και επισκεπτότανε και τις 4 Μητροπόλεις, συζήτησε με τους Μητροπολίτες για τα προβλήματά τους και αντάλλαξε απόψεις με τις τοπικές αρχές!

Και μπορεί τότε να υπήρχαν άλλα προβλήματα και η φτώχεια να πλάκωνε τα σπιτικά των ακριτών μας στη Θράκη, παρ´όλα αυτά κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο και δεν ήταν τα πράγματα τόσο επικίνδυνα όσο είναι σήμερα που οι Μουσουλμάνοι, δηλαδή οι …Τούρκοι, κάνουν περίπατο στη Θράκη!

Το ταξίδι του Πατριάρχη στη Θράκη δίνει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση
να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και να αυξήσει τα ανακλαστικά της και το ενδιαφέρον της για την περιοχή!
Ο Πατριάρχης με τον τρόπο του και το παράδειγμά του έδειξε τον δρόμο !
Ευκαιρία να τον ακολουθήσουν !
Τώρα,όσο ειναι καιρός !Σε λίγο θα είναι πολύ αργά!