You are currently viewing Ο Όρθρος της Μ.Δευτέρας στην Ι.Μητρόπολη Λαγκαδά

Ο Όρθρος της Μ.Δευτέρας στην Ι.Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Reading time:0 mins read

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως τελέστηκε το απόγευμα της 13ης του μηνός Απριλίου, η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας,) εις τον περικαλλή ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της κωμοπόλεως των Λαγυνών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, προς τους ευσεβείς Πιστούς που από πολύ νωρίς προσήλθαν στον Ιερό Ναό των Λαγυνών για να ακούσουν τους υπέροχους κατανυκτικούς ύμνους της εσπερινής ακολουθίας, που μέσω αυτών θα πορευτούμε και θα εορτάσουμε την ένδοξο Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος που είναι χαρακτηριζόμενη από την έξοδο του Νυμφίου Χριστού, στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Πάγκαλου και στο γεγονός της ξηρανθείσας άκαρπης συκιάς.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Πάγκαλου ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι προτυπώνετε ο Κύριος μας, ο οποίος και αυτός πωλείται από τους αδελφούς Του και παραδίδεται στον θάνατο. Ο Ιωσήφ προτιμά την φυλάκιση και την ατιμία για να μην αμαρτήσει. Η θυσία του αυτή και με την βοήθεια του Θεού τον αναδεικνύει άρχοντα της Αιγύπτου. Κατά την διάρκεια της συναντήσεως του με τα αδέλφια του και μην μπορώντας να τα κάνει κακό όπως αυτά νόμιζαν στην αρχή επειδή τον πούλησαν, ο Ιωσήφ ανεχόμενος αυτό τον ζηλόφθονο διωγμό αναδεικνύεται «Άνθρωπος του Θεού». Είναι πολλή σημαντικό να είναι κανείς άνθρωπος του Θεού υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

Το γεγονός που παρουσιάζει η σημερινή ημέρα είναι της ξυρανθείσας άκαρπης συκιάς που δείχνει από την μία την νομική συναγωγή των Εβραίων η οποία ξηραίνεται δίχως την χάρη του Κυρίου αλλά παράλληλα μας δείχνει και καθίσταται και το σύμβολο της γυμνώσεως από την χάρη του Θεού του Πρωτόπλαστου Αδάμ, εξαιτίας της παρακοής στο θέλημα και στην εντολή του Κυρίου.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προέτρεψε του Πιστούς να δοξάσουν το όνομα του Αγίου Θεού που μας αξιώνει και εφέτος να ζήσουμε της λειτουργικής μεθέξεως των κοσμοσωτηρίων γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος καταφέρει με συνείδηση καθαρή να ζήσει πραγματικά μία Μεγάλη Εβδομάδα και μία Θεία Λειτουργία τότε θα μπορέσει να καταλάβει και το αληθινό νόημα της διδασκαλίας και του βιώματος της Αγίας μας Εκκλησίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, 14 του μηνός Απριλίου, στις 13:00 μ.μ., η Ιερά μας Μητρόπολη και πιο συγκεκριμένα ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος ευρίσκεται εις την περιοχή της κωμοπόλεως του Μελλισοχωρίου, θα έχει την ξεχωριστή χαρά και ευλογία να φιλοξενήσει για λίγες ώρες το Τίμιο Ξύλο του Κυρίου μας εκ της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους, το οποίο και θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των Πιστών χαρίζοντας πλούσια δύναμη και κουράγιο ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος που έχει ήδη ξεκινήσει ώστε να καταφέρουμε με ψυχική καθαρότητα και πολυκαρπία πνευματική να συμπορευτούμε μετά του Νυμφίου Χριστού στα Άγια Πάθη και την Σωτήριο Ανάσταση Του.