You are currently viewing Συνέντευξη του Μητροπολίτη Κώου «Εισέπραξα πολλή αγάπη από το ποίμνιο μου»

Συνέντευξη του Μητροπολίτη Κώου «Εισέπραξα πολλή αγάπη από το ποίμνιο μου»

  • Reading time:1 mins read

Μια συνηθισμένη συνάντηση, εξελίχθηκε σε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ακόμα σε μια πιο σημαντική συνέντευξη. Βρεθήκαμε στο φιλόξενο γραφείο του Μητροπολίτη, ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους, που καθημερινά ακουμπάνε επάνω του κάθε είδους προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα. Η αναζήτηση μιας συμβουλής, νουθεσίας και βοήθειας υλικής και πνευματικής, έχει αποδέκτη τον Δεσπότη, που η πατρική του αγκαλιά τους δέχεται όλους με Χριστιανική αγάπη. Αφήνοντας τον έκτο χρόνο και βαδίζοντας προς τον έβδομο, η Διακονία του Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, είναι κάτι παραπάνω από ευεργετική, για τον τόπο και τους πιστούς. Στην συναισθηματικά φορτισμένη ερώτηση, αν πήρε αγάπη και ευγνωμοσύνη από το ποίμνιο του και αν τα αρνητικά που εισέπραξε ήταν περισσότερα από τα θετικά, ο Μητροπολίτης είχε την καλοσύνη να απαντήσει  γενναιόδωρα σε όλες τις ερωτήσεις. – Μπορώ να πω ότι εισέπραξα πολύ αγάπη από το ποίμνιο μου και αρκετή ευγνωμοσύνη.  Όσο για τα αρνητικά, αυτά πρέπει σαν ποιμενάρχης, να προσπαθώ να τα μετατρέπω σε θετικά, για το καλό όλων μας. Μετά την εισαγωγική ερώτηση – απάντηση, αναφερθήκαμε στο θέμα ανακαίνισης των Ιερών Ναών και των Εξωκλησιών.

– Επιβάλλεται, είπε ο κ. Ναθαναήλ, οι Εκκλησίες και τα Εξωκλήσια, να είναι προσβάσιμοι χώροι, εξυπηρετικοί και φυσικά πεντακάθαροι στους εξωτερικούς χώρους. Για όσους έχουν περιβαντολλογικές ανησυχίες, για δέντρα που αφαιρέθηκαν, ήταν γιατί απειλούσαν τις στέγες παλαιών Ι. Ναών. Φυσικά άμεσα αντικαταστάθηκαν από άλλα φυτά. Είμαι υπέρ του φυτέματος ντόπιων δένδρων, κυρίως καρποφόρων και ευωδιαστών της δικής μας χλωρίδας, πρόσθεσε. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Το μεγάλο Κάστρο στο λιμάνι, λέγεται το Κάστρο της Νεραντζιάς. Βλέπετε εσείς κ. Αγρέλλη, να υπάρχουν πουθενά τριγύρω  νεραντζιές; Αυτές αφαιρέθηκαν για να αντικατασταθούν με φοίνικες και φίκους. Όμως οι νεραντζιές που μερικές από αυτές ήταν βρώσιμες, παρείχαν στους τότε έγκλειστους κατοίκους του Ενετικού Κάστρου, αρκετή βιταμίνη C με τους καρπούς τους. Σχετικά με τις ανακαινίσεις των Εξωκλησιών, ο Σεβασμιότατος μας διαβεβαίωσε πως τελείωσε ομαλά η ανακαίνιση του παλαιού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου μέσα στα Αρχαία χωρίς άλλα προβλήματα.

TO TOIXIO TOY ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΙΝΟΠΟΤΗ

Όσο για τη διαμαρτυρία κάποιων ατόμων, σχετικά με τον τοίχο περίφραξης, στον Άγιο Παύλο του Λινοπότη, ο Δεσπότης μας απάντησε.

– Οι αντιδράσεις προέρχονται από άτομα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, που θεώρησαν λάθος κίνηση τον φράκτη. Εμείς τους απαντάμε, πως αν ανακαινισθεί ο παλαιός οικισμός και τακτοποιηθεί σε σημείο που να παρέχει ασφάλεια και φύλαξη στον Ιερό Ναό και τον αυλόγυρο του, τότε θα καταργήσουμε τον τοίχο. Άλλωστε το τοιχίο έγινε για να προφυλάσσεται η Εκκλησία με τον κήπο, από απρόσεκτους οδηγούς φορτηγών και από διάφορα ζώα, που καταστρέφουν τα φυτά και τα άνθη. Πέρα από σκόρπιες καταγγελίες κάποιων, που δυσαρεστήθηκαν, η Ιερά Μητρόπολη  δεν έχει λάβει κανένα επίσημο έγγραφο διαμαρτυρίας. Άλλο ένα θέμα που σχολίασαν αρνητικά μερικοί τελευταία, είναι γιατί ο Μητροπολίτης δεν παραχώρησε το ξενοδοχείο που προσφέρθηκε  στην Ι. Μητρόπολη.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

– Ο κ. Ναθαναήλ μας απάντησε ότι έγινε αυτή η δωρεά στην Εκκλησία υπό έναν απαραβίαστο γραπτό όρο. Για να  χρησιμοποιηθεί για Πνευματικούς Νεανικούς, Χριστιανικούς Σκοπούς. Αυτό τον όρο δεν έχουμε το δικαίωμα να τον παραβιάσουμε.  Όσο για τους πρόσφυγες η Αγαθοεργός Αδελφότης, μαζί με την Ιερά Μητρόπολη, κάνουν ό,τι μπορούν. Προσφέρουν κλινοσκεπάσματα και ρουχισμό, από την τράπεζα αδελφότητας, πρώην φιλόπτωχο. Επίσης προσφέρουν και τρόφιμα σε άπορες οικογένειες, ακόμη και σε αλλοδαπούς που έχουν ανάγκη. – Τώρα μας τόνισε ο Ποιμενάρχης, αν δεν διαφημίζουμε το έργο μας, είναι γιατί ακολουθούμε το «μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Σχετικά με την παρέμβαση και τον ρόλο της Ιεράς Μητρόπολης, στο μεγάλο και διογκούμενο θέμα, το μεταναστευτικό, πήραμε την ακόλουθη απάντηση από τον Δεσπότη. – Για τους μετανάστες και πρόσφυγες, δεν μας ζητήθηκε ιδιαίτερη σίτιση, άλλωστε υπάρχουν τα ανάλογα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός αυτού, το ζήτημα είναι Εθνικής εμβέλειας και διαχείρισης. Για αυτό λοιπόν το γεγονός ότι θα επέμβουμε σε καταστάσεις αλλοθρήσκων ίσως θεωρηθεί και γκρίζος προσηλυτισμός.

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΥΣΣΣΙΤΙΟ

Σχετικά για το καθημερινό συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως, για την ευθύνη, την διανομή και την ποσότητα του, ο Μητροπολίτης απάντησε τα εξής.

– Έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι μερίδες, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε να τους προλάβουμε. Αν κάποιος θελήσει να πάρει φαγητό, θα το πάρει αμέσως. Αν όμως θελήσει να συμπεριλάβει την οικογένεια του, τότε θα έρθει να τον καταγράψουμε με το μικρό του όνομα, χωρίς το επίθετο στην Μητρόπολη, ώστε να ξέρουμε πόσο θα αυξήσουμε την ποσότητα και τις μερίδες που θα χρειασθεί καθημερινά. Όποιος λέει ότι του ζητήθηκε ειδικό χαρτί για ένα πιάτο φαγητό, αυτά είναι λόγια εκ του πονηρού. Αναφορικά με τις εκδηλώσεις στην ανακαινισμένη Πνευματική Εστία, ο ποιμενάρχης έδειξε την ικανοποίηση του και εμείς τον ρωτήσαμε για την πρόσφατη, με αφορμή τη γιορτή της μητέρας και για τα χωριά SOS όπου είναι και μέλος. – Είμαι ενεργό μέλος, μας απάντησε με χαρά, στα παιδικά χωριά SOS, από τότε που ήμουν φοιτητής και έφερα την ιδέα πριν καλά, καλά φτιαχτεί το πρώτο παιδικό χωριό. Μάλιστα είχαμε κάνει και μια σχετική εκδήλωση, με  τον Σύλλογο Αγροτόπαιδων Αντιμάχειας και με καλεσμένη την τότε πρόεδρο κ. Κατσαρά.

ΝΕΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ

Περνώντας την συζήτηση μας σε άλλο θέμα και γνωρίζοντας πως ετοιμάζονται να προστεθούν δυο νέοι κληρικοί στην διακονία της Εκκλησίας μας, τον ρωτήσαμε γιατί υπήρξαν μερικές αντιδράσεις με τις μεταθέσεις των δυο κληρικών παπά Αντώνη και παπά Κωνσταντίνου από την Κέφαλο.

– Ο παπά Αντώνης που ήταν για χρόνια εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Κω, μου ζητούσε, μας απάντησε ο Δεσπότης, επανειλημμένα να τον μεταθέσω στην Αθήνα, για δυο βασικούς λόγους. Ο ένας ήταν οικογενειακός και ο άλλος, ότι επιθυμούσε να σπουδάσει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο παπά Κωνσταντίνος, που διακονούσε στην Κέφαλο και εκείνος επιθυμούσε να μετατεθεί στην Θεσσαλονίκη, για προσωπικούς λόγους και για να συνεχίσει εκεί τις Θεολογικές σπουδές και την Πανεπιστημιακή  εργασία  του. Τέλος ο Σεβασμιότατος πρόσθεσε, ότι και οι δυο ιερείς είναι ευπρόσδεκτοι όποτε θελήσουν να επιστρέψουν και να διακονήσουν ξανά στις θέσεις τους. Η συζήτηση κυλούσε με πολλά και διάφορα θέματα και έτσι περάσαμε στο δημοσιογραφικό μέρος, αφού  και ο ίδιος έχει σπουδάσει το αντικείμενο. Τον ρωτήσαμε για την νέα καινοτομία της Ιεράς Μητροπόλεως, με την δημιουργία ηλεκτρονικής ιστοσελίδας, αλλά και την πιθανότητα να ξεκινήσει μια Εκκλησιαστική εφημερίδα στα χνάρια του προκατόχου του. – Μας απάντησε πως του αρκεί η ιστοσελίδα, αφού ήταν αναγκαία η πληροφόρηση του ποιμνίου του για τα τεκταινόμενα και τα Εκκλησιαστικά δρώμενα. Όσο για την οργάνωση και έκδοση εφημερίδας, απάντησε ότι υπάρχουν δυο ντόπιες εφημερίδες που καλύπτουν το κενό και τις οποίες τιμάει και σέβεται.

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΔΗΡΑΣ

Αναγκαστήκαμε να πλατειάσουμε την συζήτηση φθάνοντας στον ΔΗΡΑΣ και στην υποτιθέμενη εκπομπή της Ιεράς Μητρόπολης.

– Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την λύπη του για τις εξελίξεις στον ΔΗΡΑΣ, λέγοντας πως ήταν απαραίτητη η παρουσία ενός τοπικού σταθμού. Για αυτό πρόσθεσε σε κάθε περίπτωση θέλει μεγάλη φροντίδα και μεγάλο αγώνα, για να στηρίξουμε όλοι τον κοινωνικό μας περίγυρο. Όσο για την υποτιθέμενη εκπομπή, αυτή υπήρχε στα σκαριά και από την προηγούμενη Δημοτική αρχή. Θα γινόταν με εθελοντική προσφορά παροπλισμένων ή και ενεργών δημοσιογράφων, που θα έκαναν μια σειρά από επιμορφωτικές εκπομπές λαογραφικού και πολιτιστικού περιεχομένου, που θα αφορούσαν τον τόπο μας.

Συνεχίζοντας την συζήτηση  περάσαμε σε άλλο ένα θέμα, όπως αυτό με την συγγραφή του βιβλίου του Μητροπολίτη, «Η Αγία Μελώ στην Βορίνα  της Κω». Σε ανάλογη ερώτηση μας, ο Σεβασμιότατος μας απάντησε πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την αποδοχή που είχε το βιβλίο του κατά την παρουσίαση και μετά. Ο Μητροπολίτης θεώρησε υποχρέωση  του να βγάλει από την αφάνεια μια Οσία η οποία έζησε και μόνασε στην Κω. Εκτός από τα βιογραφικά στοιχεία που συγκέντρωσε, έγραψε και το πρώτο τροπάριο, απολυτίκιο της Αγίας Μελούς. Τον ρωτήσαμε αν θα συνεχίσει την συγγραφική του ενασχόληση με ένα άλλο θέμα.

– Την συνεχίζω μας απάντησε, όχι υπό την μορφή βιβλίου, αλλά σαν επιστημονική διδακτορική εργασία, στο τμήμα φιλοσοφικής και λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τίτλο, «Η εθιμική και θρησκευτική συμπεριφορά των κατοίκων της Κω και της Νισύρου». Κλείνοντας θίξαμε και το φαινόμενο οι πιστοί, να τρέχουν με περισσό δέος και ευλάβεια στα διάφορα Άγια λείψανα και Ιερά σκηνώματα και αν αυτό δείχνει την πραγματική πίστη των σημερινών ανθρώπων.

– Δεν με εκπλήσσει αυτό μας απάντησε ο κ. Ναθαναήλ, διότι σε λίγες μέρες θα φέρουμε από το Άγιο Όρος την «Αγία κάρα» του νεομάρτυρα Νικήτα του Νισυρίου, που θα περάσει και από την Κω, πριν καταλήξει στο σπίτι του στην Νίσυρο. Τότε θα διαπιστώσετε, πόσος κόσμος θα προσέλθει για να προσκυνήσει ευλαβικά. Ο κόσμος πιστεύει και θα πιστεύει, πρόσθεσε ο ποιμενάρχης μας, γιατί έχει ανάγκη το βάλσαμο της πίστης στην ψυχή του. «Κύριε βοήθησε με στην απιστία» λέγει ο Απόστολος Πέτρος, μιλώντας ακόμη και για τους πιο δύσπιστους. Όσο για την Ισλαμική απειλή, εναντίων των Χριστιανών, ο Μητροπολίτης απάντησε.

– Να φοβάστε αυτούς που έχουν έλλειψη στην πίστη τους. Αυτή είναι η πραγματικά σοβαρή απειλή, ακόμη και από τους πιο άγριους και άπιστους ανθρώπους. Ολοκληρώνοντας την συζήτηση μας, αναφερθήκαμε και στο φαινόμενο του Μοναχισμού, στους αυστηρούς κανόνες και στην περιχαρακωμένη ζωή που επιβάλει, σε όσους επιλέγουν να τον ακολουθήσουν.

-Ο Μοναχισμός, απάντησε ο Δεσπότης, υπήρχε και από την εποχή των Ιουδαίων. Άνθησε μετά τον μεγάλο, Μοναχό Άγιο Αντώνιο και γνώρισε δόξες σε διάφορες σκήτες και Μοναστήρια. Συνεχίζοντας τόνισε, πως είναι προσωπική επιλογή  του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα τι κουβαλάει και ποιος είναι, να ζήσει μοναχός την ζωή του, είτε ανάμεσα στον κόσμο, είτε μέσα στα Μοναστήρια. Η προσφορά των Μοναχών, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια σε πολλούς ανθρώπους και ιδρύματα, είναι σημαντική για την συντήρηση των παλαιών Μοναστηριακών συγκροτημάτων και την διατήρηση και φύλαξη των Εκκλησιαστικών θησαυρών. Ο Μοναχισμός είναι ελεύθερη επιλογή, για όποιον άνθρωπο θέλει να βρει καταφύγιο και γαλήνη, στην απομόνωση, στην νηστεία, την προσευχή και στην πνευματική επικοινωνία με τον Χριστό και την πίστη του. Ευχαριστήσαμε τον Σεβασμιότατο, για την τιμή που μας έκανε, για αυτή την συνέντευξη και κρατήσαμε μέσα από αυτή την συζήτηση, τα λόγια του πως, «Όταν αντιμετωπίζεις με αγάπη και σεβασμό τους ανθρώπους κάποτε αυτό θα το εισπράξεις»