You are currently viewing Συνάντηση Βολοκολάμσκ με Καρδινάλιο Bagnasc

Συνάντηση Βολοκολάμσκ με Καρδινάλιο Bagnasc

  • Reading time:1 mins read

Με τον Πρόεδρο της Διάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ιταλίας Καρδινάλιο Angelo Bagnasco, είχε συνάντηση στη Γένοβα στις 3 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας επισκέφθηκε την Ιταλία με ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διάφορες πτυχές συνεργασίας μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας και της Διάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ιταλίας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε τη σημασία των συντονισμένων προσπαθειών των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών για την υπεράσπιση των χριστιανικών αξιών κατά της φιλελεύθερης ιδεολογίας εκκοσμίκευσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα οικογενειακής ηθικής καθώς και στην προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι υφίστανται διώξεις και εξοντώνονται.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ ενημέρωσε τον Καρδινάλιο για την πορεία της εκκλησιαστικής ζωής στη Ρωσία και τις λοιπές χώρες της κανονικής ευθύνης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, καθώς και για την αναγέννηση του μοναχικού πολιτεύματος και του ενοριακού βίου.

Από την πλευρά του ο Καρδινάλιος Bagnasco αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρωμαιοκαθολικοί στην Ιταλία και εξέφρασε την ελπίδα διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων για τη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας και της Διάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ιταλίας στις εργασίες του Ρωσοϊταλικού φόρουμ-διαλόγου της κοινωνίας των πολιτών, οι συνεδρίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη και την Τεργέστη το Νοέμβριο 2013.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ιταλίας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων και αμέσως μετά έγινε ανταλλαγή ενθυμίων.