You are currently viewing Συλλείτουργο στη Φλώρινα για τον Άγιο Αγαθάγγελο

Συλλείτουργο στη Φλώρινα για τον Άγιο Αγαθάγγελο

  • Reading time:0 mins read

Με την τέλεση του λαμπρού Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή οι διήμερες εόρτιες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ιεράς Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, επί τη μνήμη του εκ Φλωρίνης καταγομένου Αγίου Νεομάρτυρος Αγαθαγγέλου του εν τη πόλει του Μοναστηρίου (Μπίτολα) μαρτυρήσαντος.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκαν στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Αγίας Παρασκευής, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιωαννίνων Μαξίμου και Φλωρίνης Θεοκλήτου.

Παρούσα σύσσωμη η πολιτική, και στρατιωτική ηγεσία της περιοχής.

Στο διδακτικό του λόγο ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας μίλησε για τον τυφλό του Ευαγγελίου αλλά και για το λαμπρό παράδειγμα του γενναίου Αγίου Αγαθαγγέλου ο οποίος δεν δείλιασε ούτε μια στιγμή να διαλαλεί την ορθόδοξη πίστη του στους μουσουλμάνους οι οποίοι και αφού πρώτα τον βασάνισαν άγρια εν συνεχεία τον αποκεφάλισαν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής φιλοξενείται η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ελεούσης η οποία μεταφέρθηκε προερχόμενη από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας προς ευλογία των πιστών της ακριτικής πόλης της Φλώρινας.