You are currently viewing Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου

  • Reading time:0 mins read

Ακολουθεί η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου για το Νέο Έτος:
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Με την ανατολή του Νέου έτους 2015 συναντηθήκαμε σήμερα στους Ιερούς Ναούς για να προσευχηθούμε στον Θεό, να Τόν ευχαριστήσουμε για όσα ζήσαμε κατά το παρελθόν έτος και να Τόν παρακαλέσουμε για όσα θα συμβούν στο νέον έτος, ώστε να το περάσουμε με υγεία σωματική και πνευματική και να τηρούμε το άγιο θέλημά Του σε κάθε περίπτωση της ζωής μας, ευχάριστη ή δυσάρεστη, επειδή σε Αυτόν ανήκει ολόκληρη η ζωή μας. Αυτή η ευχαριστία και παράκληση γίνεται με την θεία Λειτουργία και την δοξολογία που θα ακολουθήση.
Βεβαίως, όσοι έχουν γνώση του λειτουργικού και εορτο­λογικού τυπικού της Εκκλησίας μας γνωρίζουν ότι η εκκλη­σιαστική Πρωτοχρονιά εορτάζεται πανηγυρικά από την Εκκλησία την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, αφού αυτή η ημέρα είναι η αρχή του εκκλησιαστικού έτους, λέγεται δε και αρχή της Ινδίκτου. Στο εορτολόγιο της ημέρας αυτής περιλαμβάνεται όλος ο υμνολογικός πλούτος της Εκκλησίας μας, ο οποίος αναφέρεται στην αρχή του εκκλησιαστικού έτους. Όταν διαβάση κανείς την ακολουθία της ημέρας αυτής, θα διαπι­στώση το πώς η Εκκλησία θέλει να ζουν οι Χριστιανοί κάθε έτος, ώστε αυτό να είναι σωτήριο και ευλογημένο από τον Θεό.
Σήμερα είναι αρχή του πολιτικού έτους, αλλά και η θεολογία της ημέρας είναι σημαντική, αφού δείχνει πώς πρέπει να ζούμε ως Χριστιανοί. Πανηγυρίζουμε σήμερα μια μεγάλη εορτή που αναφέρεται στον Δεσπότη Χριστό και την εορτή του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας, Αρχιεπι­σκό­που Καισαρείας της Καππαδοκίας, αγίου Βασιλείου.
Κατ’ αρχάς η Δεσποτική εορτή είναι η κατά σάρκα Περιτομή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Κατά τον Μωσαϊκό νόμο, τον οποίον ο Χριστός έδωσε στους Ιουδαίους, θα έπρεπε κάθε αρσενικό παιδί να υποστή την επώδυνη πράξη της περιτομής, που ήταν προτύπωση του αγίου Βαπτίσματος. Αυτή την πράξη υπέμεινε και ο Ίδιος ο Χριστός, οκτώ ημέρες μετά την γέννησή Του, και φανερώνει την μεγάλη κένωσή Του για την δική μας σωτηρία. Στά τροπάρια της εορτής γράφεται ότι ο Χριστός, που ήταν άναρχος κατά τον Πατέρα και οκταήμερος κατά την Μητέρα, δεν βδελύχθηκε «σαρκός την περιτομήν», αλλά έδειξε την συγκατάβασή Του στο γένος των ανθρώπων και «έδωκεν εαυτόν τύπον και υπογραμμόν πάσι προς σωτηρίαν». Αυτός τήρησε τον Νόμο που έδωσε και εμείς πρέπει να τηρού­με τον δικό Του Νόμο. Αυτός έδειξε μεγάλη ταπείνωση, κένω­ση, και εμείς πρέπει να ταπεινωνόμαστε, να θυσιαζόμαστε για τον Θεό και τους αδελφούς μας.
Έπειτα, η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου υποδεικνύει τον μεγάλο αυτόν Πατέρα της Εκκλησίας ως ένα πρότυπο για όλους μας, Κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Ο Μέγας Βασίλειος, όπως γράφουν τα τροπάρια, ήταν «σοφίας εραστής», της ανθρωπίνης σοφίας, κυρίως όμως της θείας σοφίας. Έζησε ασκητικά, μελέτησε τον νόμο του Θεού, προέκρινε από όλα «τήν προς Θεόν συμβίωσιν», ετήρησε «αδούλωτον της ψυχής το αξίωμα», υπέταξε το φρόνημα της σαρκός στο πνεύμα, και παρέστη στον Χριστό ως φίλος Του. Μέ αυτή την ζωή του «εξεχύθη η χάρις» στο στόμα του και στα γραπτά του, και έγινε αληθινός «ποιμήν της του Χριστού Εκκλησίας», διδάσκοντας «τά λογικά πρόβατα πιστεύειν εις Τριάδα ομοούσιον εν μια θεότη­τι».
Οι δύο μεγάλες αυτές εορτές, δηλαδή η εορτή της περιτομής του Χριστού και η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου, πρέπει να μας εμπνέουν στην ζωή μας κατά το νέον έτος. Ως μέλη της Εκκλησίας πρέπει να είμαστε «άνθρωποι του Θεού» και να διάγουμε με πίστη και αγάπη προς τον Θεό, με θυσιαστική αγάπη προς τους αδελφούς μας, με ευαγγελική, μυστηριακή και ασκητική ζωή, έχοντας εκκλησιαστικό φρόνημα. Έτσι, θα περά­σουμε και το νέο αυτό έτος με υγεία σωματική, κυρίως με ειρήνη στην καρδιά για ό,τι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά την διάρκειά του.
Το έτος, όμως, στο οποίο εισερχόμαστε σήμερα μας υπενθυμίζει και μια εικοσαετία που έχει σχέση με την Ιερά αυτή Μητρόπολη, και άς μου επιτραπή να την υπενθυμίσω.
Τόν Ιανουάριο του 1995, πριν είκοσι χρόνια, εξελέγη Μητροπο­λίτης στην Ιερά αυτή Μητρόπολη ο μακαριστός Νικόδημος, αγαπητός μου αδελφός και φίλος, με τον οποίο υπηρετήσαμε μαζί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, όταν εκεί τότε ήταν Μητροπολίτης ο νύν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλά­δος κ. Ιερώνυμος. Όμως, η παρουσία του στην Ναύπακτο ήταν ολιγόχρονη, δεν συμπληρώθηκαν δύο μήνες από την ενθρόνισή του (2 Απριλίου έως 21 Μαΐου), δηλαδή 49 ημέρες. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόδημος ήταν προσινής, φιλα­κό­λουθος, είχε αγάπη προς τον Θεό και τους αδελφούς του, αλλά ο Θεός, χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους, τον πήρε τόσο γρήγορα από κοντά μας.
Αμέσως μετά, ήτοι τον Ιούλιο του ιδίου έτους, και πάλι πριν είκοσι χρόνια, η Εκκλη­σία με εξέλεξε Μητροπολίτη σε αυτήν την αρχαία και ιστορική Μητρόπολη σε διαδοχή του. Και από τότε, ιδίως από την ενθρόνιση, ποιμαίνω τους Χριστιανούς που βρίσκονται σε αυτόν τον εκκλησιαστικό χώρο. Προσπαθώ να τηρώ το θέλημα του Θεού, τα δόγματα της Εκκλησίας και τους ιερούς Κανόνες των Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων και να εφαρμόζω τους εκκλησια­στικούς νόμους. Αυτά τα είκοσι χρόνια δοκίμασα μεγάλες χαρές, αλλά και λύπες, άλλωστε η ζωή μας είναι μια διαρκής χαρμολύπη. Όμως δοξάζω τον Θεό για ό,τι επέτρεψε να ζήσω. Γιατί, πέρα από την ορθόδοξη θεολογία που διηκόνησα γραπτώς και προφορικώς, μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω στην πράξη ότι η Εκκλησία είναι θεραπευτήριο και ο Επίσκοπος είναι Ιατρός που θεραπεύει τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πνευματικά νοσήματα. Γνωρίζουμε δε καλώς ότι η θεραπεία γίνεται με φάρμακα, ενίοτε και με επεμβάσεις, πράγ­μα που είναι βασική αρχή του κανονικού δικαίου και έτσι εκφράζεται η αλήθεια της πίστεως.
Σήμερα, αυτή την σημαντική ημέρα εύχομαι σε όλους σας να διέλθετε το νέον έτος με ακλόνητη υγεία, με πίστη και αγάπη στον Θεό και τους ανθρώπους, με απόλυτη εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού, με ισχυρό εκκλησιαστικό φρόνημα. Επίσης, σας παρακαλώ να ευχηθήτε αφ’ ενός μεν για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κυρού Νικοδήμου, αφ’ ετέρου δε για την δική μου διακονία, ώστε να τελειώσω καλώς την ζωή μου και όταν επιτρέψη ο Θεός να φύγω από τον μάταιο αυτόν κόσμο να με συνοδεύση το άπειρον έλεός Του και να δώσω καλή απολογία στο φοβερό και αδέκαστο Βήμα Του.
Μέ θερμές πατρικές ευχές
Ο Μητροπολιτης
+ Ο Ναυπακτου και Αγιου Βλασιου ΙΕΡΟΘΕΟΣ