You are currently viewing Τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα του Αγίου Μηνά στη Χίο

Τιμήθηκε το Ολοκαύτωμα του Αγίου Μηνά στη Χίο

  • Reading time:1 mins read

Την καθιερωμένη τιμή στους σφαγιασθέντες το 1822 από τους Τούρκους στη Mονή του Αγίου Μηνά για τα ιδανικά της ελευθερίας, της Ορθοδοξίας και της αγάπης στον τόπο, απότισαν και φέτος με μεγαλοπρέπεια και σεβασμό οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Ο ναός, το οστεοφυλάκιο, η αυλή και το αρχονταρίκι πλημμύρησαν από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα που συνόδεψε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάρκο στην απαγγελία του Εθνικού Ύμνου, μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας στην οποία χοροστάτησε, την επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο οστεοφυλάκιο και την παρουσίαση του ιστορικού της ημέρας από τον ιερέα και δάσκαλο Νικόλαο Κλαδιά.

«Η σφαγή της Χίου που τιμάται στις εκδηλώσεις Ιστορικής Μνήμης του Αγ. Μηνά και του Μελανειούς έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο Ολοκαύτωμα και έγινε αιτία να φουντώσει το φιλελληνικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο π. Κλαδιάς, καλώντας τους σύγχρονους ηγέτες να στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων και να αντλούν δύναμη και παραδείγματα από την ιστορία.

Ξεχωριστή νότα πάντα οι κάτοικοι του Νεχωρίου που συμμετέχουν με την καθιερωμένη ετήσια λιτανεία των εικόνων των εκκλησιών που φέρνουν με τα πόδια από το χωριό, τιμώντας τη μνήμη των προγόνων τους που θυσιάστηκαν στα Άγια Χώματα του ιερού τόπου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο κέρασμα στο Αρχονταρίκι.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ν. Μηταράκης.