You are currently viewing Ο Κορωνείας Παντελεήμων στην Παναγία Θαλασσινή Σύρου

Ο Κορωνείας Παντελεήμων στην Παναγία Θαλασσινή Σύρου

  • Reading time:1 mins read

Ο Ι.Ναός Αγ.Αντωνίου στον Μέγα Γιαλό Σύρου, που τιμάται και επ’ ονόματι της Παναγίας με το προσωνύμιο «Θαλασσινή», πανηγυρίζει κατά την ημέρα της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα λεγόμενα «εννιάμερα» της Παναγίας.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, με προτροπή και άδεια του ευγενούς Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, χοροστάτησε ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τους ιερείς του Αγ. Ιωάννου Ποσειδωνίας. Μεταξύ του πλήθους των προσκυνητών ήταν και εκδρομείς από την Ι. Μητρόπολη Κιλκισίου υπό τον Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, που και αυτός έλαβε μέρος στον Εσπερινό.

Στο σύντομο κήρυγμά του, μετά την Αρτοκλασία, που έγινε στον προ του Ναού χώρο, ο Σεβ. Κορωνείας εξήγησε τι σημαίνει «απόδοση» μιας Δεσποτικής ή Θεομητορικής εορτής, που επισφραγίζει την μεθέορτιο περίοδο της εορτής.

Στη συνέχεια ανέφερε μια χαρακτηριστική φράση για την Παναγία ενός εκκλησιαστικού Πατρός και επιγραμματικά την ερμήνευσε συσχετίζοντάς την με τους πιστούς. Η φράση λέγει ότι η Παναγία ήταν «τη ψυχή θεόφρων, τη καρδία θεοστεφής, τοις όμμασιν αγιολαμπής, τοις ωσίν υμνοηχής, τη γλώττη μελίρρυτος».

Όλοι, είπε ο Σεβασμιώτατος, καλούμεθα να αγωνιζόμαστε να μιμούμεθα την Παναγία, έστω και κατ’ ολίγον. Αυτό θα το επιτύχουμε εάν μένουμε ενσωματωμένοι στην Εκκλησία και αντλούμε την Χάρη του Αγ. Πνεύματος. Τέλος ευχήθηκε σε όλους τις πρεσβείες και την προστασία της Θεοτόκου.

Ο π. Επιφάνιος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και ο Σεβ.Κορωνείας μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, ευρισκομένου στην Μύκονο για την Πανήγυρη της Ι. Μονής Παναγίας Τουρλιανής.

Ακολούθησε η καθιερωμένη περιφορά της Ι. Εικόνος με πλοιάριο στον κόλπο του Μ. Γιαλού, ενώ οι πιστοί παρακολουθούσαν την εντυπωσιακή αυτή Λιτάνευση από την παραλία.

– See more at: http://www.amen.gr/article19046#sthash.CPDvQsbs.dpuf