You are currently viewing Οδοιπορικό στην Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Οδοιπορικό στην Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

  • Reading time:1 mins read

Παραμονή Βαΐων, Σάββατο του Λαζάρου, 12 Απριλίου 2014. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας διαβάζουν την ευχή για τον αγιασμό των βαΐων και σκορπούν τα ευλογημένα βάια.

Κυριακή των Βαΐων. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, οι πιστοί της Ενορίας, από τα χαράματα έρχονται στο Ναό, για να πάρουν τα βάγια, να τα πάνε στο κοιμητήριο του Αγίου Νικάνορος στους προσφιλείς τους κεκοιμημένους.

Την πανηγυρική αυτή ημέρα της Κυριακής των Βαΐων, οι ενορίτες την συνδέουν και με την επιστροφή της Αγίας Εικόνος της Παναγίας Ελεούσας στη Μονή Μικροκάστρου, η οποία παρέμεινε στην ενορία επί τριάντα και πλέον ημέρες και την υποδέχθηκαν οι χριστιανοί στα σπίτια τους με ευλάβεια και χαρά για την ευλογία που φέρνει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων, όλοι μαζί, με την Αγία εικόνα να προπορεύεται και τον Μητροπολίτη μαζί με τους Ιερείς, τη Δημοτική αρχή και όλο τον λαό να ακολουθεί, κατευθύνονται προς την είσοδο της πόλης. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος διάβασε το Ευαγγέλιο του παρακλητικού κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο και ένας Ιερέας έψαλε δέηση υπέρ όλων των ενοριτών. Στη συνέχεια όλοι οι πιστοί έψαλαν το απολυτίκιο της Παναγίας Ελεούσας και αποχαιρέτησαν την Αγία Εικόνα. Αρκετοί πιστοί, περπατώντας, μετέφεραν την Εικόνα, κρατώντας την στα χέρια, μέχρι το Μοναστήρι του Μικροκάστρου, το οποίο απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Σιάτιστα. Η αδελφότητα της Μονής, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιατίστης κ. κ. Παύλο, υποδέχθηκαν την Αγία Εικόνα στην είσοδο του Μοναστηριού, ψάλλοντας το απολυτίκιό της. Όταν μπήκαν στο Ναό έψαλλαν την παράκληση και ανεχώρησαν.
Κυριακή των Βαΐων, στον Εσπερινό. Ο Ενοριακός Ναός του Αγίου Νικολάου έγινε περισσότερο κατανυκτικός, με τις μαύρες κουρτίνες στην Ωραία πύλη του Ιερού και τις μαύρες κορδέλες στους πολυελαίους. «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…», έψαλλαν οι ψάλτες και όλο το εκκλησίασμα.

Μεγάλη Πέμπτη. Το βράδυ, μετά το πέμπτο ευαγγέλιο, ο π. Βασίλειος έβγαλε τον εσταυρωμένο από το Άγιο Βήμα, τον περιέφερε εντός του Ναού και τον απέθεσε προ της Ωραίας πύλης, για προσκύνηση. Μετά την ακολουθία των παθών με τα 12 Ευαγγέλια, τα κορίτσια, οι κοπέλες και οι γυναίκες της Ενορίας στόλισαν το κουβούκλιο του επιταφίου, ενώ άλλες έψαλλαν διαφόρους ύμνους στο νεκρό Χριστό.

Μεγάλη Παρασκευή. Το πρωί έγινε η αποκαθήλωση και ως το απόγευμα τα παιδιά χτυπούσαν πένθιμα τις καμπάνες. Το βράδυ, μετά την ακολουθία, έγινε η περιφορά του επιταφίου στους δρόμους της ενορίας, τον οποίο ακολουθούσαν πλήθη κόσμου. Στην πλατεία του Δημαρχείου έγινε η συνάντηση των δύο επιταφίων, των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου, όπου μίλησε επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος. Έπειτα ανεχώρησαν οι πιστοί των δύο ενοριών με τους επιταφίους τους, για τους Ναούς τους, ενώ στη συνοδεία προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παύλος.

Φθάνοντας στον Ιερό Ναό, η κεντρική πόρτα του Ναού ήταν κλεισμένη. Ακολούθησε στιχομυθία μεταξύ του Επισκόπου (έξω απ’ το Ναό) και κάποιου άλλου (μέσα στο Ναό), λέγοντας τα του ψαλμού του Δαβίδ:

-«Άρατε πύλας οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης!»

-«Και τίς εστίν ούτος ο βασιλεύς της δόξης;»

-«Κύριος των δυνάμεων, Κύριος κραταιός και δυνατός, ούτος εστίν ο Βασιλεύς της δόξης!».

Μετά την είσοδο του επιταφίου και του λαού στον Ιερό Ναό, ο Επίσκοπος με τους Ιερείς εναπέθεσε το τίμιο Σώμα του Χριστού επί της Αγίας Τραπέζης (η Αγία Τράπεζα συμβολίζει τον τάφο του Χριστού). Στο τέλος της ακολουθίας οι Ιερείς του Ναού π. Βασίλειος και π. Νέστορας μοίρασαν τα λουλούδια του επιταφίου στους πιστούς, για ευλογία.

Μέγα Σάββατο το πρωί. Μαζί με την ακολουθία του εσπερινού τελέσθηκε και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Έγινε η πρώτη Ανάσταση και οι Ιερείς ψάλλοντας το: «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην…», πετούσαν βάγια σε όλο το Ναό, ενώ ταυτόχρονα οι πιστοί έκαναν κρότους και θορύβους, κινώντας τις κανδήλες και τους πολυελαίους.

Μέγα Σάββατο το βράδυ. Στις 11.00 πριν τα μεσάνυχτα, χτύπησαν οι καμπάνες χαρμόσυνα και άρχισε η ακολουθία του Αγίου Φωτός. Ο π. Βασίλειος, σε κάποιο σημείο της ακολουθίας διάβασε την αναστάσιμη εγκύκλιο του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Παύλου. Στη συνέχεια, εντός του Αγίου Βήματος, εψάλη το εωθινό: «Ιδού σκοτία και πρωί…»από τους ιεροψάλτες. Αμέσως μετά, ο π. Βασίλειος εξερχόμενος από του Άγιο Βήμα και σηκώνοντας ψηλά τη λαμπάδα του με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το τροπάριο: «Δεύτε λάβετε φως, εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», έδωσε το Άγιο Φως σε όλους τους πιστούς, και έλαμψε ολόκληρη η Εκκλησία.

Το Άγιο Φως και εφέτος, ήταν αυτό που βγήκε στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα και παρέλαβε από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης ο ενορίτης μας κ. Αθανάσιος Καρανάσιος.

Στη συνέχεια, ο Ιερέας π. Βασίλειος εξήλθε στην αυλή του Ναού, μαζί με όλους τους πιστούς. Το λάβαρο της Αναστάσεως το κρατούσε ο κ. Δημήτριος Σαλαγκιώτης, το οποίο του προσφέρθηκε τιμητικά, για την ανιδιοτελή προσφορά του, ως εκκλησιαστικός επίτροπος, στους Ναούς της Ενορίας, και ιδιαίτερα στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στο προαύλιο του Ναού, έγινε η τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όλοι έψαλλαν το: «Χριστός ανέστη εκ νεκρών…», οι καμπάνες χτυπούσαν πανηγυρικά, άλλοι τσούγκριζαν τα αβγά, άλλοι έβαζαν φωτιά στον «Ιούδα» και όλοι ασπάζονταν ο ένας τον άλλο με χαρά και ενθουσιασμό. Ακολούθησε ο όρθρος της Αναστάσεως και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία παρέμειναν πάρα πολλοί πιστοί, οι οποίοι στο τέλος όλοι κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας μοίρασαν μαζί με το αντίδωρο και από ένα κόκκινο αβγό.
Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα. Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου εψάλη ο εσπερινός της Αγάπης. Εκεί, ο Επίσκοπος και οι Ιερείς, διάβασαν σε πολλές γλώσσες το Ευαγγέλιο, το οποίο αναφέρεται στην πρώτη εμφάνιση του αναστημένου Χριστού στους μαθητές του. Μετά το πέρας του εσπερινού, ο Επίσκοπος με τους Ιερείς και όλο τον πιστό λαό πήγαν εν πομπή στο Μητροπολιτικό μέγαρο, όπου και μοίρασε κόκκινα αβγά μαζί με μία μικρή εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού.

Έτσι πανηγυρικά και χαρμόσυνα τελείωσαν για φέτος, όλες αυτές οι υπέροχες εορτές της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Ευχόμαστε σε όλους, ο Σταυρωθείς και Ταφείς και Αναστάς τριήμερος Ιησούς Χριστός, ο αληθινός Θεός μας, να μας ευλογεί και να μας χαρίζει ό, τι χρειαζόμαστε και ό, τι είναι προς το συμφέρον μας.