You are currently viewing Έντονο παρασκήνιο για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων

Έντονο παρασκήνιο για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων

  • Reading time:1 mins read

ΤΟ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Κι ενώ έχουμε περάσει στην τελική ευθεία για τις εκλογές των τεσσάρων νέων Μητροπολιτών, όλοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε μία: στην εκλογή του νέου Ιωαννίνων.
Μάλιστα το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευρίσκεται στην Αθήνα, ολίγες ημέρες προ της εκλογής και με δεδομένο το ενδιαφέρον του να εκλεγεί στην Μητρόπολη Ιωαννίνων,πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, έχει κάνει να ανάψουν τα αίματα και να πάρουν φωτιά οι φήμες!
Σε μία τέτοια φήμη αποδίδεται και ο παρακάτω διάλογος που λέγεται ότι διημείφθη μεταξύ του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, λένε οι φήμες οτι είπε στον Αρχιεπίσκοπο οτι θεωρεί δύσκολο να περάσει η υποψηφιότητα του εκλεκτού του Πατριάρχη γιατί οι υποψήφιοι για τα Ιωάννινα είναι πέντε. Και απαρίθμησε τους κληρικούς Δημήτριο Αργυρό( απ´τη σχολή Βελλά), Σεραφείμ Καχριμάκη που υπηρετεί στο Μέτσοβο, Σπυρίδωνα Κατραμάδο που υπηρετεί παρά τον Μητροπολίτη Δωδώνης στον θρησκευτικό τουρισμό, Μάξιμο Παπαγιάννη Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τελευταίο αλλά όχι έσχατο τον Αμφιλόχιο Στεργίου, εκλεκτό του Πατριάρχη.
— Πώς να υποστηρίξεις με τόσες υποψηφιότητες αυτόν που θέλεις, αναλογίσθηκε φωναχτά, ο Αρχιεπίσκοπος
— Κατανοώ τη δυσκολία αλλά εσείς θα βρείτε τον τρόπο. Περιμένω την Τετάρτη να μου ανακοινώσετε ο ίδιος την εκλογή του πατρός Αμφιλοχίου ως νέου Ιωαννίνων…

Ο διάλογος αυτός μπορεί να μην είναι ακριβής αλλά αποδίδει επακριβώς τα όσα αντήλλαξαν οι δύο άνδρες και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις φήμες που ακολούθησαν της συνάντησής τους και οι οποίες έφεραν τον Πατριάρχη να υποχωρεί στη θέληση του Αρχιεπισκόπου. Της διαρροής αυτής ακολούθησε κι επόμενη από το πατριαρχικό περιβάλλον οποία έκανε λόγο για σκληρή εμμονή του Πατριάρχη στην υποψηφιότητα Αμφιλοχίου!

Ένα δεύτερο επεισόδιο που καταγράφηκε εξ αφορμής της επιδιωκόμενης άγρας ψήφων των δύο επικρατέστερων υποψηφίων Αμφιλοχίου και Μαξίμου, κάνει λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Μητροπολίτη του Πατριαρχείου(που διαμένει στη Θεσσαλονίκη) με Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.
Σε μία τέτοια επικοινωνία με Μητροπολίτη της Β. Ελλάδος, ο Πατριαρχικός εντεταλμένος του μετέφερε την επιθυμία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου για την υπερψήφιση του Αμφιλόχιου Στεργίου ως Ιωαννίνων.
— Εγώ είμαι Μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν δέχομαι εντολές για το ποιόν να ψηφίσω.

— Δηλαδή να μεταφέρω στον Παναγιώτατο οτι μόλις μου δηλώσατε την άρνησή σας για το επίμαχο θέμα;

— Αυτό καταλάβατε εσείς;; του είπε ενοχλημένος ο εν λόγω Μητροπολίτης, γνωστός για την δεξιοτεχνία του να αλλάζει με ευκολία ρόλους( πετεινού ή κότας).

Το επόμενο επεισόδιο αφορά στην κρούση του Μαξίμου Παπαγιάννη, με εντολή του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, σε Μητροπολίτες, με στόχο να εξασφαλίσει την ψήφο τους .
Κάποιοι του υπόσχονται οτι θα τον ψηφίσουν πανηγυρικά ενώ κάποιοι άλλοι του αρνούνται με ανδρείο τρόπο και ανδροπρεπέστατο!
Δεν γίνεται του λενε να μπορεί ο έσχατος εξ ημών Μητροπολίτης, να έχει τη δύναμη να εκλέξει ένα πνευματικό του ανάστημα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μην μπορεί και Να εμπαίζεται.
Ένα είναι βέβαιο: η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων θα μετρήσει το μπόι των δύο Εκκλησιών:Κωνσταντινουπόλως και Αθηνών.