You are currently viewing Λειτουργικό Συνέδριο στην μνήμη του Καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη

Λειτουργικό Συνέδριο στην μνήμη του Καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη

  • Reading time:1 mins read

Λειτουργικό Συνέδριο στην μνήμη του Καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη Με θεία λειτουργία και αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2014 από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες πρ. Ερζεγοβίνης Καθηγητή κ. Αθανάσιο Γιέφτιτς και Αρκαλοχωρίου Καθηγητή κ. Ανδρέα Νανάκη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, άρχισε το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο προς τιμήν και μνήμην του Καθηγητή της Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ιωάννη Φουντούλη, με γενικό θέμα “50 χρόνια λειτουργικής έρευνας και διακονίας”.

Στη συνέχεια στην κατάμεστη από Επισκόπους (Θεσσσαλονίκης, πρ. Ερζεγοβίνης, Αμορίου και Βύλλιδος), ιερείς, ακαδημαϊκούς δασκάλους, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και εκπαιδευτικούς αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσιάσθηκαν οι εισηγήσεις της Α΄ θεματικής ενότητας με τίτλο: “Η συμβολή του Καθηγητή Ι. Μ. Φουντούλη στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας” σε δύο συνεδρίες από τους εξής ομιλητές: πρωτοπρ. π. Αλκιβιάδη Καλύβα (Η Ορθόδοξη Λατρεία στη Διασπορά. Η περίπτωση της Αμερικής), Καθ. Βασίλειο Groen (Οι αποφάσεις της Β’ Βατικανείου Συνόδου για τη θεία λατρεία-Προβληματισμοί), Μητροπ. πρ Ερζεγοβίνης Καθηγητή Αθανάσιο Γέφτιτσ (Η συμβολή του Καθηγητή Ι. Μ. Φουντούλη στη λειτουργική πράξη της Σερβίας), Καθηγούμενο Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίο (Αθωνική λειτουργική παράδοση στο έργο του Ι. Μ. Φουντούλη). Κατά την έναρξη, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθ. Μιχαήλ Τρίτος εξήρε το ήθος του τιμώμενου καθηγητή και τη θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στην αναγνωρισμένη συμβολή του στη λειτουργική έρευνα και την εκκλησιαστική διακονία, ενώ κοινός τόπος των τεσσάρων ομιλητών που ακολούθησαν υπήρξε η βασική θέση του επιφανούς λειτουργιολόγου, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για τους μεταγενέστερους: ο προσήκων σεβασμός προς τα ουσιώδη και η ανάγκη να διακρίνονται από τα περιπτωσιακά και τυχαία, με κριτήριο τις ποιμαντικές ανάγκες και τον περιρρέοντα μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι εισηγήσεις προκάλεσαν ενδιαφέρουσα συζήτηση κυρίως ως προς το θέμα της αποδόσεως των λειτουργικών κειμένων στη ζωντανή γλώσσα του εκκλησιαστικού πληρώματος και τα νέα προβλήματα που αναφύονται, όπως φαίνεται και από την πρακτική της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ύστερα από τις σχετικές αποφάσεις της Β’ Βατικανείου Συνόδου.

Το επιστημονικό συνέδριο συνεχίζεται το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου στη Θεολογική Σχολή με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις 20 ειδικών ερευνητών, που θα περιστραφούν στις θεματικές ενότητες «Λογική Λατρεία» και «Θεολογία και Λατρεία». Το απόγευμα της Πέμπτης, ώρα 6.30 μμ οι εργασίες θα λήξουν με την πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου θα παρουσιασθεί εν συντομία η προσωπικότητα του καθηγητή και ο τιμητικός τόμος “Γηθόσυνον σέβασμα”.

Η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και ειδικότερα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούμενη από τους Προέδρους των δύο Τμημάτων κκ. Γιάγκου και Σταμούλη και τους Καθηγητές Δήμητρα Κούκουρα, Παναγιώτη Σκαλτσή, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Σκρέττα και Λέκτορα Τρύφωνα Τσομπάνη, εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς τους χορηγούς του διεθνούς συνεδρίου, χάρη στους οποίους κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συμπόσιο τιμής με ειδικούς ερευνητές στα θέματα λατρείας και τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Συγκεκριμένα:

Επιτροπή Ερευνών Α.Π.Θ., Εκδοτικούς Οίκους Καγιά και Κυριακίδη και τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Βεροίας, Γλυφάδος, Εδέσσης, Ηλείας, Ιεραπύτνης, Καισαριανής, Κασσανδρείας, Καστορίας, Μαρωνείας, Νέας Κρήνης, Νέας Σμύρνης, Ξάνθης, Φλωρίνης, Χαλκίδος και την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.