You are currently viewing Λαγκαδά Ιωάννης: ”Η Παναγία μας είναι ανόρθωση”

Λαγκαδά Ιωάννης: ”Η Παναγία μας είναι ανόρθωση”

  • Reading time:0 mins read

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 του μηνός Μαρτίου ε.έ., η Ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, εις τον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη τον στίχο «Χαῖρε, ἀνόρθωσις τῶν ἀνθρώπων», τονίζοντας ότι η Παναγία μας είναι η Ανόρθωση των ανθρώπων μέσα στο έργο της Καινής Κτίσεως που απεργάζεται η πρόνοια του Θεού. Η Παναγία δίδει στον άνθρωπο την δυνατότητα να ανακτήσει ότι έχασε. Το γεγονός αυτό υπουργείτε μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, μέσα από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, που τελείται κάθε Κυριακή και όπου προσέρχονται σ’αυτό αναρίθμητα πλήθη πιστών για να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα Ιησού Χριστού «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν, καὶ εἰς ζωὴν αἰώνιον».

Η άφεση των αμαρτιών είναι το πρωτογενές στοιχείο από την όλη διαδικασία της ανορθώσεως, γιατί ο άνθρωπος μπορεί και σηκώνεται, φεύγοντας από την αμαρτία, την πλάνη και τον θάνατο.

Η ανόρθωση συνεχίζει και στο δεύτερο σκέλος που ονομάζεται «κληρονομία ζωῆς αἰωνίου» εκεί όπου ο άνθρωπος αποκαθίσταται πλέον υπαρξιακά παύοντας να είναι κληρονόμος της φθοράς και του θανάτου και γίνεται μέτοχος και κοινωνός αυτής της Ουρανίας Βασιλείας, που η αγάπη του Θεού έχει δημιουργήσει για αυτόν.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Παναγία είναι ότι το Εκλεκτότερο υπάρχει στον ανθρώπινο γένος, ότι Ιερότερο και Τιμιότερο υπάρχει στην ζωή της Εκκλησίας μας και ότι το Ενδοξότερο υπάρχει στον ουρανό και όλα αυτά διότι κατόρθωσε να αποβάλει το μάταιο φρόνημα και να δεχθεί τον Θεό εις την ζωή Της με πλήρη αποδοχή του θελήματός Του.

Πρέπει οι άνθρωποι να καταλάβουν ποιο είναι το νόημα της παρούσις ζωής και ποια η αποστολή του ανθρώπου σε ότι αφορά το μέλλον του.

Η Παναγία μας είναι Εκείνη που μας στηρίζει με την παρουσία και την ευλογία Της δίδοντας μας την δύναμη να ελπίζουμε και να εργαζόμεθα για το καλό και το καλύτερο της παρούσις ζωής και οικοδομώντας παράλληλα την μέλλουσα ζωή.

Πρέπει να έρθουμε κοντά στην Παναγία και να διδαχθούμε από Εκείνη την ταπείνωση και την πλήρη αποδοχή των Ουρανίων Μηνυμάτων.

Γιατί στο πρόσωπό Της θα βρούμε το πρότυπο του ταπεινού φρονήματος που δυστυχώς, αν δεν φύγει από την ζωή μας αυτή η κακόγουστη υπερηφάνεια που μας αλλοτριώνει και μας φθείρει στον νου και στην καρδιά, τότε δεν θα καταφέρουμε να έχουμε ησυχία, ανάπαυση και γαλήνη.

Η αγάπη είναι εκείνη που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, να κάνει την πιο ειρηνική επανάσταση, να δώσει στον άνθρωπο την δυνατότητα να υπερβαίνει και να βιώνει την αλήθεια του Ευαγγελίου.

Μόνο όταν η αγάπη στην καρδιά του ανθρώπου γίνει βίωμα αμετακίνητο τότε ο άνθρωπος θα καταφέρει να είναι σταθερός στην πορεία του και επί τα βελτίω βιούμενος.

Η Παναγία, μας κοιτάζει όλους με αγάπη και πόνο, μας αγκαλιάζει όλους καθώς αγκαλιάζει τον Υιό της. Όλοι είμαστε παιδιά Της και ως παιδιά Της δεχόμαστε απλόχερα αυτή την στοργή και το χάδι.

Ας την πιάσουμε όλοι μας από το χέρι και ας σηκωθούμε όρθιοι, όσο πεσμένοι και ας είμαστε, γιατί Εκείνη είναι Αυτή που μας ανορθώνει, μας κρατά και μας στηρίζει, φέρνοντάς μας στην αγκαλιά Της και κοντά στον Υιό Της.

Με τον Χριστό στην ζωή και στην καθημερινότητα μας, στην προσευχή και τον οραματισμό μας για το παρόν και το μέλλον και με ελπίδα στην Χάρη της Παναγίας μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και τις δυσκολίες του παρόντος βίου αλλά και να οικοδομήσουμε την ελπίδα για το μέλλον.

Η Παναγία μας είναι ανόρθωση, είναι Εκείνη που μπορεί να μας σηκώσει και να μας κρατήσει, έχοντας την δύναμη να μας προσφέρει το χαμόγελο και την θαλπωρή της μάνας που έχουμε τόσο ανάγκη.

Ας δεχθούμε την ευλογία και την ευεργεσία Της και ας αγαπήσουμε την ανόρθωση στην ζωή μας.