You are currently viewing Κύπρου Χρυσόστομος: ”Να προσγειωθούν όλοι και να συνεργαστούν για το καλό του τόπου”

Κύπρου Χρυσόστομος: ”Να προσγειωθούν όλοι και να συνεργαστούν για το καλό του τόπου”

  • Reading time:1 mins read

Ένα μήνυμα με πολύ νόημα στέλνει μέσω της ηλεκτρονικής εφημερίδας laimitomos.com ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο οποίος καλεί όλα τα κόμματα να προσγειωθούν και να συνεργαστούν για το συμφέρον του τόπου.

Στηρίζοντας την πολιτική και το έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο Μακαριότατος τονίζει ότι πρέπει όλοι να συμφωνήσουν σε μια εθνική γραμμή οικονομική και πολιτική, να είμαστε μια γροθιά ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για τον τόπο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην laimitomos.com ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι ο ίδιος επιθυμεί να συμβάλει στην σύσφιξη των σχέσεων για να βρεθεί μια ισορροπία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Παπαδόπουλος είναι άνθρωποι μορφωμένοι, αγαπούν τον τόπο και μπορούν να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς”.

Όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα ο Αρχιεπίσκοπος εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο εφόσον η βάση είναι Ομοσπονδιακή, ενώ για τις απαιτήσεις της Τουρκίας τονίζει ότι η μόνη υποχώρηση που μπορεί να γίνει είναι στα οικονομικά οφέλη που εποφθαλμιά η τουρκική πλευρά.

Μακαριότατε πως κρίνετε το έργο του κ. Αναστασιάδη τόσο για την οικονομία όσο και για το Κυπριακό ζήτημα;

Στην κατάσταση που βρέθηκε με την ανάληψη της Προεδρίας δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Μπορώ να πω ότι έκανε και ορθό είναι και θετικό και πιστεύω ότι μέρα με την ημέρα πηγαίνουμε καλύτερα.

Διότι ήταν τραγικά τα πράγματα της πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του. Ήρθε εκείνο το αναπάντεχο κούρεμα που υποχρεωθεί από την τρόικα να το κάνει.

Μπορώ να πω ότι και ο Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης ήταν “βαλτός” από τον κ. Χριστόφια για να καταρρεύσει τις τράπεζες, δεν άκουγε σε κανέναν, προώθησε νομοθεσία για να τον ελέγξει, αλλά μέχρι να τον ελέγξει η κυβέρνηση το κακό έγινε και ακόμη συνεχίζει με την ίδια προσπάθεια όση περισσότερη ζημιά μπορεί να κάνει θα την κάνει δυστυχώς.

Όποτε με τη δήλωση αυτή δείχνετε ότι στηρίζετε και θα στηρίξετε το έργο του κ. Αναστασιάδη και την επόμενη τετραετία;

Για την επόμενη τετραετία; Είναι πολύ πρόωρο.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θεωρείτε ότι πρέπει να συνεργάζονται τα κόμματα;

Πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κόμματα. Η κατάσταση που βρισκόμαστε νομίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια εδώ στην Κύπρο το κάθε κόμμα να τραβά τη γραμμή τη δική του.

Πρέπει να προσγειωθούν όλοι, να συμφωνήσουν σε μια εθνική γραμμή από πάσης απόψεως και οικονομική και πολιτικής και λοιπά να είμεθα μια γροθιά όλοι ούτως ώστε να πετύχουμε κάτι για το καλό του τόπου και του λαού μας.

Δηλαδή πρέπει να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου;

Γιατί όχι. Τουλάχιστον η θέση η δική μου είναι να συμβάλω σε αυτή την σύσφιξη των σχέσεων τους για να βρεθεί μια ισορροπία για το καλό του τόπου.

Πιστεύω ότι και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Παπαδόπουλος είναι άνθρωποι μορφωμένοι, αγαπούν τον τόπο και μπορούν να συνεργαστούν. Εν τι ενώσει η ισχύς σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

Όσον αφορά στο θέμα του Κυπριακού πως πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση;

Πρώτα-πρώτα δεν εξαρτάται από την Κυπριακή κυβέρνηση μόνο, αν η Τουρκία δεν συνπρυτανεύσει να δώσει λύση στο κυπριακό, μόνοι μας δεν μπορούμε να το λύσουμε.

Η Τουρκία εκείνο που βλέπουμε ξεκάθαρα θέλει τούρκικο κράτος στην Κύπρο. Τούρκικο κράτος στην Κύπρο δεν πιστεύω ότι είναι ορθό να δοθεί, διότι έχουμε κάνει υποχώρηση για ομοσπονδία.

Δεν βλέπω όμως ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν για ομοσπονδία και η Άγκυρα δια του προέδρου, του πρωθυπουργού της, του υπουργείου Εξωτερικών ομιλεί περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Τα δύο κράτη δεν είναι ομοσπονδία, είναι συνομοσπονδία και κάτι άλλο ακόμα.

Εσείς ποια λύση πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί;

Έχουμε καταλήξει. Σε ομοσπονδία πορευόμαστε. Γι’ αυτό έχουμε πει στην κυβέρνηση και σε όλο τον πολιτικό κόσμο ότι για να πετύχουν οι συνομιλίες πρέπει να γίνει μια βάση ομοσπονδιακή και στα πλαίσια αυτής της βάσης θα κινηθούν.

Διαφορετικά, εάν δεν γίνει σωστή βάση δεν θα πετύχουν, όπως και δεν πέτυχαν τώρα και 40 χρόνια οι συνομιλίες.

Πρώτα – πρώτα πρέπει να είναι ξεκάθαρη η ομοσπονδία, άλλο δύο κράτη και άλλο η ομοσπονδία. Αυτά που λέει καθημερινός η κυβέρνηση και η πολιτική μας ηγεσία προς αυτή την κατεύθυνση να ξεκινήσουν την υλοποίησή τους.

Όταν συμφωνηθούν τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούν, τότε υπάρχει περίπτωση να πετύχουν οι συνομιλίες και να φτάσουμε σε συμφωνία.

Βοηθάει καθόλου τις συνομιλίες ο ορυκτός πλούτος;

Σίγουρα, η Τουρκία θα ήθελε να έχει οφέλη μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου και μπορώ να πω ότι πρέπει να είμεθα έτοιμοι κάπου να λασκάρουμε λίγο. Να ωφεληθεί μεν, αλλά να δώσει σωστή λύση.

Σίγουρα κάτι πρέπει να δώσουμε και είναι καλύτερα να δώσουμε οικονομικά οφέλη παρά πολιτικά, γιατί τα πολιτικά θα είναι πάντοτε μπροστά μας και μια λύση η οποία δεν θα είναι σωστή θα κινδυνεύει να καταρρεύσει και θα καταρρεύσει στο τέλος.

Τώρα, εάν θα δώσουμε κάποια περιθώρια οικονομικά για την Τουρκία νομίζω ότι είναι θεμιτό. Προσωπικά εγώ δεν θα έφερνα ένσταση ή θα διαφωνούσα να δοθεί κάτι.

Γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι πρόθεση σας είναι μια επένδυση με δάνειο από την Ρωσία. Που βρίσκεται αυτό το εγχείρημα;

Ακόμη είμαστε σε αναμονή και ευελπιστούμε ότι θα το πετύχουμε. Η επένδυση θα φέρει εισόδημα και στην Εκκλησία που η εκκλησία έχει πρόγραμμα μακροσκελές.

Δεν είναι μόνο η παρούσα κατάσταση η οικονομική που μας αναγκάζει αλλά γα να μπορεί η εκκλησιά να υλοποιεί τα προγράμματά της πρέπει συνεχώς να επενδύει, να έχει εισόδημα και να μπορεί να κάνει το έργο της το πολυσκελές.

Για να λάβετε το δάνειο θα υποθηκεύσει κάτι η Εκκλησία;

Ασφαλώς. Θα έρθει ο άλλος να σου δώσει δάνειο έτσι, χωρίς δεσμεύσεις; Σε όποια τράπεζα και αν πας θα βάλεις υποθήκη, θα βάλεις αντίκρισμα.

Και εμείς θα βάλουμε κάποιο ακίνητο της Εκκλησίας, είτε λέγετε γη, είτε οικόπεδο ή ακίνητο ή ξενοδοχείο.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει η Εκκλησία να έχει πιο ενεργό ρόλο, να προσφέρει περισσότερα στην κοινωνία;

Ασφαλώς, είναι επιτακτική ανάγκη, έχουμε ένα μέρος του λαού μας που πεινάει. Θα αδιαφορήσουμε; Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε.

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να σταθούμε δίπλα τους, να είμεθα κοντά τους, να τους ενθαρρύνουμε, διότι δεν είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημα είναι και ψυχολογικό.

Δηλαδή ψυχολογικά πρέπει να αισθάνονται άνετα οι άνθρωποι ότι υπάρχει ελπίδα, να μην χαθεί η ελπίδα.

Δεύτερον, η εκκλησία πρέπει να κάνει τις ενέργειες της, τις επενδύσεις της, σε πολλούς τομείς.

Προσπαθούμε τώρα στον ξενοδοχειακό τομέα, έχουμε ενοικιάσει ένα ακίνητο, όπου πήραμε άδεια για να γίνει ένα γεωθερμικό πάρκο 50 μεγαβάτ που θα ξοδέψουν πέρα των 200 εκατ. ευρώ και έχει δύο χρόνια που η εκκλησία προσπαθεί και πιέζει τα πράγματα για να δοθεί άδεια, ευτυχώς εδόθη εσχάτως.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε και στην ενέργεια και όπου μπορούμε.