You are currently viewing Κισάμου: ”Οι γυναίκες της υπαίθρου συνιστάτε κοιτίδα του πολιτισμού μας”

Κισάμου: ”Οι γυναίκες της υπαίθρου συνιστάτε κοιτίδα του πολιτισμού μας”

  • Reading time:1 mins read

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του «Τσατσαρωνάκειου» Πολύκεντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου γέμισε, το απόγευμα της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου, από τις Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Γυναικών της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου κατόπιν προσκλήσεως του επιχωρίου Επισκόπου κ. Αμφιλοχίου.

Η Σύναξης αυτή έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου, (ΚΕΓΥ), το οποίο φιλοξενείται-στεγάζεται στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμβάρι.

Μετά το καλωσόρισμα στους όμορφους χώρους του Τσατσαρωνάκειου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα των Συλλόγων.

Ακολούθησε ομιλία από την Κοινωνιολόγο κ. Ανδρονίκη Γιαννενάκη με θέμα: «Η γυναίκα εν μέσω κρίσης».

Η ομιλήτρια στην μεστή και ουσιαστική ομιλία της αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γυναίκα της υπαίθρου και πρότεινε λύσεις και διέξοδα όπως η δημιουργία Γυναικείων Συνεταιρισμών, η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ένταξη σε Αναπτυξιακά Προγράμματα, κ.α.

Της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο Αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μουντάκης, η Πρόεδρος του ΚΕΓΥ κ. Αμαλία Μπασιά και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ευθύνη συντονισμού είχε η κ. Αντωνία Δαρατσιανού, επί πτυχίω του Παιδαγωγικού Τμήματος Ρεθύμνου, συνεργάτιδα της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος αφού ευχαρίστησε τους Συλλόγους Γυναικών της Μητροπόλεως για την αγαστή συνεργασία, την συμπόρευση και συναντίληψη σε έργα πρόνοιας, φιλανθρωπίας, και κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς όπως είπε οι Σύλλογοι Γυναικών της Μητροπόλεως γίνονται συγκυρηναίοι στην διακονία του εμπερίστατου και πάσχοντος συνανθρώπου μας, σημείωσε: «… Εσείς οι γυναίκες είστε που φέρνετε την ζωή και την ομορφιά στον κόσμο. Καταξιωμένες στο πρόσωπο της Παναγίας μας συνεχίζετε, αιώνες τώρα, να είστε αιτία ζωής και χαράς.

Ιδιαίτερα η γυναίκα της υπαίθρου, χρόνια τώρα μοχθεί για να εξασφαλίσει τα προς το ζήν, όχι μόνον για τον εαυτό της, αλλά και για την οικογένεια της πολλές φορές.

Βιοπαλαίστρια, μαχήτρια, στυλοβάτης της Ελληνικής Οικογένειας. Η προσφορά σας τεράστια, το έργο σας αξιέπαινο, ο ρόλος σας πολύπλευρος (μάννα, σύζυγος, αδελφή, γιαγιά,), η αξιοπρέπεια σας μέγιστη, η αξία σας ανυπολόγιστη, το βλέμμα σας καθαρό και ανυπέρβλητο.

Εσείς οι ευλογημένες και τιμημένες Γυναίκες, οι Γυναίκες της υπαίθρου συνιστάτε κοιτίδα του πολιτισμού μας.

Από εσάς πηγάζουν οι αιώνιες διαχρονικές αξίες και μέσω εσάς διαιωνίζονται τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, η ζωή στο σύνολο της.

Εσείς είστε που μεταφέρετε απλόχερα, από γενιά σε γενιά, την ιστορία αυτού του τόπου, το παρόν και το μέλλον του», κατέληξε, ο Σεβασμιώτατος.