You are currently viewing Οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Ελασσώνος στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Ελασσώνος στον Οικουμενικό Πατριάρχη

  • Reading time:1 mins read

Την ευχή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου έλαβαν οι δύο νέοι Ιεράρχες των επαρχιών των «Νέων Χωρών», Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Ελασσώνος Χαρίτων. Οι δύο νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης την Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης και Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως όπου και έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Σε δηλώσεις τους προς το Amen.gr οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Ελασσώνος αναφέρθηκαν στον δεσμό τους, ως Ιεραρχών των «Νέων Χωρών», με τον Οικουμενικό Θρόνο.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων υπενθύμισε, μάλιστα, ότι επί δεκαπέντε χρόνια υπηρέτησε ως κληρικός της Ι.Μ.Γερμανίας, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση διότι βρίσκομαι στο Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη είναι μια συνάντηση έκφρασης της ευγνωμοσύνης, της πνευματικής υπακοής, της αγάπης προς το Σεπτό Κέντρο», επισήμανε μιλώντας στο Amen.gr ο Μητροπολιτης Ιωαννίνων και συνέχισε: «Γνωρίζετε ότι στη Θεία Λειτουργία οι Αρχιερείς των Νέων Χωρών μνημονεύουν ευχαριστιακά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και βεβαίως γνωρίζετε ότι εγώ προσωπικά προέρχομαι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπηρέτησα στην Μητρόπολη Γερμανίας δεκαπέντε χρόνια ως κληρικός και ήταν μία ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και στο πρόσωπο του Σεπτού Οικουμενικού Πατριάρχου αλλά και όμως και στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας. Με την ευκαιρία εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος για την βοήθεια που προσφέρουν οι Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα κοινωνικά και προνοιακά προγράμματα τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όσο και των άλλων Ιερών Μητροπόλεων. Η συγκίνηση είναι μεγάλη, η χαρά είναι μεγάλη και οι ευχές και ευλογίες που ελάβαμε επίσης εξαιρετικά μεγάλες και σημαντικές».
Ελασσώνος Xαρίτων: Ήρθαμε να λάβουμε από τον Παναγιώτατο την Πατριαρχική του ευχή
Εμφανώς συγκινημένος ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων μίλησε στο Amen.gr για τα συναισθήματά του από την επίσκεψη στο Σεπτό Κέντρο προκειμένου να υποβάλλει, όπως είπε, μαζί με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, «οφειλετικώς και καθηκόντως και κανονικώς τα σέβη μας στον Παναγιώτατο Πατριάρχη».
«Τα συναισθήματα τα σημερινά είναι συναισθήματα χαρμολύπης. Της λύπης πρόξενος είναι η εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος και Γέροντός μου κυρού Βασιλείου, ο οποίος σήμερα κλείνει ακριβώς 2 μήνες από την εις Κύριον εκδημία του και του οποίου ήταν εγνωσμενη η αφοσίωση, η αγάπη και ο σεβασμός προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου προσωπικά αλλά και προς την Μητέρα Εκκλησία» είπε ο Μητροπολίτης Χαρίτων και συνέχισε:
«Μετά την εκλογή και χειροτονία μου, στο θρόνο της Μητροπόλεως Ελασσώνος έρχομαι εδώ μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, στο Σεπτό Κέντρο, την Μητέρα Εκκλησία, για να υποβάλλουμε στον Παναγιώτατο Πατριάρχη όχι εθιμοτυπικώς αλλά οφειλετικώς και καθηκόντως και κανονικώς τα σέβη μας και να λάβουμε από τον Παναγιώτατο την Πατριαρχική του ευχή, ώστε με την επίσημη πλέον ανάληψη των καθηκόντων μας, με την τελετή της ενθρονίσεως, εφοδιασμένοι με την Πατριαρχική ευλογία και ευχή να αρχίσουμε τα νέα ποιμαντικά μας καθήκοντα. Ζητούμε και από τον Παναγιώτατο και από τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που τυγχάνει να ευρίσκονται εδώ, ζητούμε την ευχή τους για μια Επαρχία η οποία ανήκει στο κλίμα, στις Νέες Χώρες που υπάγονται στη Μητέρα Εκκλησία και με την ευχή όλων να αρχίσουμε τη νέα μας διακονία».
Αμέσως μετά οι δύο νέοι Ιεράρχες παρακάθισαν σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα.