You are currently viewing Η φιλοδοξία κάποιων μεσόκοπων Ιεραρχών να εξελιχθούν σε… Γεροντάδες,αναδεικνύει το αφιλάδελφον και την αχαριστία τους!

Η φιλοδοξία κάποιων μεσόκοπων Ιεραρχών να εξελιχθούν σε… Γεροντάδες,αναδεικνύει το αφιλάδελφον και την αχαριστία τους!

  • Reading time:1 mins read

Κάθε φορά που έχουμε εκλογές νέων Ιεραρχών δημιουργείται,όπως είναι φυσικό,μία ένταση εντοπίστηκε των κόλπων της Εκκλησίας και μία κινητικότητα στις τάξεις της Ιεραρχίας, για τα πρόσωπα εκείνα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες συμπάθειες και προτιμήσεις ,εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και των Ιεραρχών ώστε να επιλεγούν για την τελική ευθεία προς προαγωγή.

Και ναι μεν η διαδικασία της εκλογής νέων Ιεραρχών, μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των εκλεκτόρων Ιεραρχών, αλλά δεν αφήνει αδιάφορο και αμέτοχο το λαό, είτε σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, της προς πλήρωση Μητρόπολης, είτε σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.

Ο λαϊκός παράγων, που αποτελεί το δεύτερο συστατικό του όρου Εκκλησία ( κλήρος + λαός), δεν διαδραματίζει ενεργό ρόλο, δυστυχώς ή ευτυχώς, στην Εκκλησία της Ελλάδας,
Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία, ως μία κλειστή κάστα (corpus de spirit),εκλεκτορικού σώματος, έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Τα πολλά κενά Μητροπόλεων που δημιουργήθηκαν εσχάτως στην Εκκλησία μας και οι εκλογές τεσσάρων νέων Μητροπολιτών, ανέδειξαν τα φιλόδοξα σχέδια κάποιων παλαιότερων Ιεραρχών, που θέλουν να γίνουν Γεροντάδες και να εκλέξουν Μητροπολίτες τους βλαστούς των.

Το κενό της Μητρόπολης Γρεβενών, που προέκυψε αμέσως μετά την εκλογή εκ μέρους της Ιεραρχίας, τεσσάρων νέων Μητροπολιτών, παρουσίασε τη φιλοδοξία κάποιου μεσόκοπου Ιεράρχη της Εκκλησίας μας να θέλει να γίνει Γέροντας– άσχετο αν ο προς προαγωγή κληρικός είναι σχεδόν ομήλικός του. Ο εν λόγω Ιεράρχης ξεκινώντας σπό την προαναφερόμενη προσωπική του φιλοδοξία,επιθυμεί παράλληλα να μειώσει κάποιο κληρικό της επαρχίας του– που είναι σε φάση προαγωγής κι αυτός– με τον οποία έχει παλαιά κόντρα, αφού μεταξύ των άλλων τόλμησε να είναι συνυποψήφιός του προ 20 ετίας περίπου, για την Μητρόπολη στην οποία εξελέγη ο ίδιος, χάρη στη σημαντική βοήθεια του τότε και μέχρι σήμερα Γέροντά του, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην προσωπική του πορεία και ανέλιξη– από την στιγμή της συμμαρτυρίας του για να χειροτονηθεί και να εισέλθει στον ιερό κλήρο, μέχρι την εκλογή και χειροτονία του σε Επίσκοπο,την οποία τέλεσε ο Γέροντάς του Μητροπολίτης, με εντολή του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
Και ώ της ειρωνείας!
Σήμερα ένα ανάλογο γεγονός, η εκλογή ενός νέου Επισκόπου της Εκκλησίας μας γίνεται η αιτία να διαταραχθεί αυτή η πολύχρονη ,πάνω από μισό αιώνα, σχέση πατρός και υιού Μητροπολίτη.
Συγκεκριμένα ο εν λόγω Ιεράρχης αξιώνει να εκλεγεί ως Μητροπολίτης στα Γρεβενά κληρικός της επαρχίας του, περασμένης ηλικίας,ενώ για την ίδια Μητρόπολη είχε καταθέσει ανάλογο αίτημα προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ο Γέροντάς του για άξιο και ικανό κληρικό της Μητρόπολής του.
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο νεώτερος εκ των δύο Ιεραρχών ενώ γνώριζε το ενδιαφέρον του Γέροντά του για την συγκεκριμένη Μητρόπολη και τον κληρικό του.
Η νέα υποψηφιότητα προβλήθηκε κατά τρόπο προκλητικό αφού αναμείχθηκαν εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι καθώς φαίνεται επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην συγκεκριμένη εκλογή,δεδομένου οτι οι πληροφορίες θέλουν τον Γέροντα Μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιο να έχει αφήσει πίσω του …μεγάλη προίκα!
Είναι γεγονός οτι για πρώτη φορά σημειώνεται μία τέτοια ενδοοικογενειακή εμπλοκή και διένεξη, μεταξύ Ιεραρχών που προέρχονται από την ίδια δεξαμενή! Μάλιστα οι Αρχιερείς κάνουν λόγο για πρωτόγνωρα συμπτώματα παρακμής που παρατηρούνται σήμερα και ευτελίζουν τον ιερό θεσμό της Αρχιερωσύνης.
Στο μεταξύ το συγκεκριμένο θέμα και ο θόρυβος που έχει προκληθεί με τιην αποστολή διαφημιστικών επιστολών προβολής των προσόντων ενός υποψηφίου, έχει ανησυχήσει κσι προβληματίσει τους Ιεράρχες για υιοθέτηση μεθόδων που δεν συνάδουν με το ορθόδοξο φρόνημα και ήθος!
Επίσης τα αρνητικά επιχειρήματα που εγείρονται εξαιτίας αυτών των μεθοδεύσεων αφορούν κυρίως στην προκλητική και ασεβή ανάμιξη γνωστού λαϊκού παράγοντα με το κωδικό όνομα Νικόλ,ο οποίος διατείνεται οτι διατηρεί ισχυρές διασυνδέσεις στα ανώτατα κλιμάκια της Ιεραρχίας σε σημείο που να μπορεί να ..”επιβάλλει” την βούλησή του– κρίμασιν οις οίδε Κυριος– και να προωθεί άτομα της αρεσκείας του στο Επισκοπικό αξίωμα!
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν γνωρίζουμε την επίσημη θέση του Αρχιεπισκόπου και τη στάση που θα κρατήσει στο επίμαχο αυτό θέμα στο οποίο κάποιοι σαλτιμπάγκοι– ευλαβείς εκ του ευ+ λαμβάνω– αναμιγνύουν το όνομά του και τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα!
Αναμένουμε μία επίσημη αντίδραση και θα επανέλθουμε…. καταθέτοντας πλέον τα ονόματα των πρωταγωνιστών και πολύ καυστικούς διαλόγους οχι υπό τον ήχο καμπάνας( άλλωστε σε λίγο θα πάψουν να χτυπούν κι αυτές), αλλά υπό τον δελεαστικό ήχο του …χρήματος!