You are currently viewing Ι.Μ.Αγ.Πνεύματος Κισσού: Μια ιστορική Μονή σε σύγχρονη λειτουργική πορεία

Ι.Μ.Αγ.Πνεύματος Κισσού: Μια ιστορική Μονή σε σύγχρονη λειτουργική πορεία

  • Reading time:1 mins read

Σε σημαντικό θρησκευτικό προσκύνημα του νότου του Ρεθύμνου έχει αναχθεί η Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού στην Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, η οποία επαναλειτούργησε τα τελευταία χρόνια και απέκτησε ηγούμενο τον περασμένο Αύγουστο μετά από 200 χρόνια!

Δίπλα στον ομώνυμο οικισμό του Δήμου Αγίου Βασιλείου, το μικρό Μοναστήρι λειτουργεί κανονικά με τον Ηγούμενο του Βαρθολομαίο Ξερουδάκη, να υποδέχεται καθημερινά δεκάδες πιστούς που σπεύδουν να προσκυνήσουν, να θαυμάσουν το ιστορικό μνημείο αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που παρουσιάζει εξαιρετική ομορφιά και ενδιαφέρον.

Με την επίβλεψη της Αρχαιολογίας έχει αναστηλωθεί μέρος του κτιριακού συγκροτήματος, στο οποίο εγκαταβιεί ο Ηγούμενος και υποδέχεται τους προσκυνητές, καθώς επίσης το καθολικό, στο οποίο τιμάται το Άγιο Πνεύμα και ο Άγιος Νικόλαος και στην αυλή του βρίσκεται η περίτεχνη κρήνη με τρεχούμενο νερό.

Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου παραμένει σε ερειπιώδη κατάσταση, ενώ απαιτείται σύγχρονη οδική πρόσβαση που να συνδέσει την Μονή με το οδικό δίκτυο Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης, διότι σήμερα ένας στενός και πεπαλαιωμένος δρόμος μέσα από το χωριό Κισσός, αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση στο ιστορικό Μοναστήρι.

Αυτά είναι και τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχει μπροστά του ο νέος ιερωμένος που επέλεξε να ζήσει σε αυτό το απομακρυσμένο μικρό Μοναστήρι, το οποίο δεν έχει περιουσία ή έσοδα.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση αναστήλωσης του Μοναστηριού και η οδική σύνδεσή του καλό θα ήταν να απασχολήσουν τις τοπικές αρχές ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου με αξιοποίηση των κονδυλίων του Σ.Ε.Σ., καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, αναμένεται να δοθεί έμφαση σε έργα πολιτιστικού, θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.