You are currently viewing Ανοίγει ο διάλογος των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους–και  εν όψει Συνταγματικής Αναθεωρησης

Ανοίγει ο διάλογος των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους–και εν όψει Συνταγματικής Αναθεωρησης

  • Reading time:1 mins read

Στην επαναφορά της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών χωρίς να χρειάζεται αιτιολόγηση φαίνεται οτι προσανατολίζεται το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info κατά την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου παρουσία του Υπουργού Παιδείας και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Φίλης έθεσε το θέμα της επαναφοράς της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου αντί της ισχύουσας εγκυκλίου Λοβέρδου με το πρόσχημα της αποφυγής προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας η οποία συμφωνεί με το περιεχόμενο της εγκυκλίου Λοβέρδου αντιτάχθηκε πως ούτως ή άλλως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα και ειδικά η πρώτη του Διοικητικού Εφετείου Χανίων με βάση την οποία συντάχθηκε η τρέχουσα εγκύκλιος.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου οι μαθητές και οι κηδεμόνες τους δεν χρειάζεται να δώσουν κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία για τους λόγους που τους οδήγησαν στο να ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ αντίθετα η ισχύουσα εγκύκλιος Λοβέρδου ζητά δήλωση στην οποία να ξεκαθαρίζεται πως ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος αφού σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση της εξαιρέσεως.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ

Στην συνάντηση που κατά κοινή ομολογία όλων των παρισταμένων πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν Εκκλησία και Κράτος.

Εκτός από την ενεργοποίηση της κοινής επιτροπής η οποία θα συζητά θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, αποφασίστηκε η σύσταση και μιας δεύτερης η οποία θα αναλάβει να αξιολογήσει το σύνολο του κεφαλαίου σχέσεις Κράτους Εκκλησίας εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Αυτή η επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από νομικούς θα κληθεί να εξετάσει το σύνολο των νομικών ζητημάτων γύρω από τις σχέσεις των δυο πλευρών ώστε να δημιουργηθεί η βάση ενός ευρύτερου διαλόγου.

Ενδεχομένως τα πορίσματα της επιτροπής αυτής να χρησιμοποιηθούν και στον διάλογο για τα θρησκευτικά ώστε με βάση το τι ακριβώς προβλέπεται στο Σύνταγμα, του Νόμους και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για το περιεχόμενο του μαθήματος πάνω σε μια κοινά αποδεκτή βάση.

Όπως είπε στο orthodoxia.info πρόσωπο το οποίο συμμετείχε στην συνάντηση, καταλυτική για την καλή ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγεται ο διάλογος είναι η καλή επικοινωνία που έχουν αναπτύξει σε προσωπικό επίπεδο Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός, με τον πρώτο να ζητά από τους συνομιλητές του εμμέσως πλην σαφώς να μπουν στο περιθώριο οι ιδεοληψίες ώστε να μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική επικοινωνία. «Οι ιδεολογίες έρχονται και παρέρχονται» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος ζητώντας ουσιαστικά την αποφόρτιση του διαλόγου Εκκλησίας – Κράτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ένας εκ των μητροπολιτών μελών της Δ.Ι.Σ. που συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο που ζήτησε να αποφευχθούν οι εξαγγελίες και οι εκπλήξεις μέσω τηλεοπτικών παραθύρων ώστε ο διάλογος στις κοινές επιτροπές να μην αποσταθεροποιείται.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξέπεμψε μήνυμα φιλίας προς την Εκκλησία αφήνωντας να εννοηθεί πως στις προθέσεις του είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία ακόμη και από αυτήν που είχε η Εκκλησία στο παρελθόν με πιο φιλικές προς αυτήν Κυβερνήσεις.

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αν και την Παρασκευή θα υπάρξει νέα συνάντηση Εκκλησίας και Κυβέρνησης ειδικά για το μεταναστευτικό και την ανθρωπιστική κρίση όπου όλα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικά, στη σημερινή συνάντηση τέθηκε από την Κυβέρνηση το θέμα της εξεύρεσης τρόπων ώστε να αξιοποιηθούν περισσότερο οι δομές της Εκκλησίας ανά την επικράτεια για την στέγαση άστεγων αλλά και μεταναστών.

Η Εκκλησία δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθύμισε ωστόσο πως οι δομές της χρειάζονται ενίσχυση.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού πάντως, μόλις επανασυσταθεί η Μεικτή Επιτροπή Κράτους – Εκκλησίας υπό την προεδρεία του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, το πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και το μέλος της Δ.Ι.Σ. μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

φωτογραφιες: Χρήστος Μπόνης

ΠΗΓΗ:/ orthodoxia.info