You are currently viewing Η εορτή της μνήμης των Αγίου Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Η εορτή της μνήμης των Αγίου Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στην Ι.Μ.Λαγκαδά

  • Reading time:9 mins read

Από την Ι.Μ.Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων  Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περίλαμπρος Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, της ιστορικής περιοχής της Λητής.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, κατά την διάρκεια του οποίου ετέθησαν προς προσκύνηση διά ευλογία των κατοίκων της περιοχής, τα Σεπτά Ιερά Λείψανα του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Νικολάου, τα οποία εκομίσθησαν από την Ιερά Μονή του Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου, όπου και φυλάσσονται.

Την κυριώνυμον ημέραν της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Λητής.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων παρευρεθήκαν και εκπρόσωποι του Δήμου Ωραιοκάστρου, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στη μνήμη των δύο σήμερα τιμωμένων μεγάλων Ιεραρχών, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, οι οποίοι ήταν πρωτεργάτες ο μεν πρώτος στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου κατά τη διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου  το  325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας, και ο δε δεύτερος  στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, το 431 μ.Χ. στην Έφεσο όπου πολεμήθηκε η αίρεση του Νεστόριου.

Όπως χαρακτηριστικώς σημείωσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, ο Άγιος Αθανάσιος πρόκειται για τον Ιεράρχη εκείνον  που ενέπνευσε με την διδασκαλία και τον βίο του και άλλους Ιεράρχες, όπως τους Αγίους Ακάκιο και Δαμασκηνό, Επισκόπους Λητής και Ρεντίνης, οι οποίοι και βάδισαν στα ίχνη του κατώντας το γένος μας αδούλωτο στις χαλεπές ημέρες όχι μόνον λόγω του οθωμανικού ζυγού αλλά και των αιρέσεων οι οποίες κατέκλυζαν την τότε εποχή.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα καθώς τιμούμε αυτούς τους μεγάλους Αγίους, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα χρέος αληθούς τιμής απέναντί τους. Δεν αρκούν οι ύμνοι και οι λατρευτικές εκδηλώσεως που προβλέπει το Τυπικό της κάθε Πανηγύρεως, αλλά χρειάζεται όλοι εμείς να συνειδητοποιήσουμε ότι στη ζωή μας υπάρχει η αλήθεια των πραγμάτων, η αλήθεια που διέπει τις λεπτομέρειες της ζωής μας, η αλήθεια των γεγονότων της Πίστεως και το περιεχόμενο του προσανατολισμού μας. Δεν μπορεί ο καθένας να αυθαιρετεί και να ονομάζει αλήθεια αυτό που υποκειμενικώς κρίνει ως αληθές και υγειές. Η αλήθεια είναι μία και αυτή υποστασιάζεται στο πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος είναι χθες και σήμερον ο Αυτός, όπως ακούσαμε και από το Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας.

Εμείς οι άνθρωποι, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, πολλές φορές είτε από ανωριμότητα είτε από έλλειψη γνώσεως περιφρονούμε το θέλημα του Θεού, που είναι η δική μας Σωτηρία. Ο Θεός θέλει την προκοπή, τη χαρά, την ευτυχία μας και γι’ αυτό μας δείχνει το δρόμο που οδηγεί στην Αιώνιον Ζωήν. Όμως, δυστυχώς ο άνθρωπος παρακάμπτει αυτόν το δρόμο, νομίζοντας ότι έτσι θα βρει αυτό που ζητάει. Αυτή, όμως, είναι και η μεγάλη πλάνη και απάτη. Ο Θεός μας δώρισε όλα του τα αγαθά για να είμαστε κύριοι και ελεύθεροι και πραγματικά πλούσιοι, αλλά όταν δεν τα σεβόμαστε και τα καταπατάμε, τότε οδηγούμαστε στην καταστροφή. Ο  Θεός μας χάρισε όλα Του τα αγαθά για να ζούμε τη ζωή της Αληθείας, της Πίστεως, η οποία και συνδέεται με το θέλημα του Θεού. Να πλησιάσουμε τον Κύριο και να έρθουμε κοντά Του, εγκαταλείποντας τη ζωή που είναι γεμάτη από αστοχίες και ανόητες επιλογές. Γιατί μόνο κοντά στον Θεό θα βρούμε αυτό που αναζητούμε και την αλήθεια που ελευθερώνει τον άνθρωπο.

Φυσικά, όμως, υπάρχει και ο πόλεμος από όλους εκείνους  τους αιρετικούς οι οποίοι μας προκαλούν  και μας προτείνουν λύσεις που συνδέονται με την αποστασία. Εμείς, όμως, με οδηγό τη γραμμή του Αγίου Αθανασίου, θα μείνουμε Πιστοί εις την Ορθόδοξον Πίστιν μας, εις την ζωήν της ευσεβείας και της αληθείας.

Είναι απόλυτη ανάγκη, όπως τόνισε, ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, να αφήσουμε τελείως όλα εκείνα που θέλουν να μας σερβίρουν  όλοι αυτοί οι μαΐστορες του αθεϊσμού και του υλισμού, φέρνοντάς τα στην πατρίδα με σκοπό να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε.

Κατέστρεψαν, δυστυχώς, τη χώρα μας οικονομικώς τώρα θέλουν να την καταστρέψουν και ηθικώς. Εμείς, όμως, ως λαός με ευθύνη, είναι απαραίτητο να σηκώσουμε ανάστημα, λέγοντας όχι επιτέλους σε αυτή την ασύδοτη πορεία προς την καταστροφή. Οφείλουμε όλοι μαζί να συντονιστούμε, εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι μας προκαλούν. Η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, είναι η πρώτη πόλη που χαρακτηρίζεται για τη ρυπαρότητα της ατμόσφαιρά της και αντί να σκεφτούν πως θα κάνουν την πόλη ανθρώπινη και πως θα δημιουργήσουν συνθήκες υγιούς περιβάλλοντος, αυτοί ενδιαφέρονται για το πού θα στήσουν το αποτεφρωτήριο για την καύση των νεκρών. Χρειάζεται επιτέλους να σταματήσει το ξεπούλημα και το πνευματικό και το υλικό. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κοροϊδεύουν τον λαό αλλά να πουν την αλήθεια. Μία μειοψηφία είναι η οποία δεν έχει πίστη και σεβασμό σε τίποτα.

Είναι αναγκαίο, όπως εμφατικώς δήλωσε ο Σεβασμιώτατος, να λέμε την αλήθεια όσο πικρή και αν είναι όπως και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Αθανάσιος που υπέστη εξορίες και κακουχίες αγωνιζόμενος γι’ αυτή την αλήθεια. Αυτή την  αλήθεια πρέπει να σεβόμαστε και να υπηρετούμε σφραγίζοντας τον οραματισμό της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.

Προ της απολύσεως της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, τίμησε όλα τα παιδιά εκείνα τα οποία και βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό στην ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή πλησίον του Αγιάσματος της Ζωοδόχου Πηγής, επιδίδοντάς από έναν επιστήθιο Σταυρό και συγχαίροντας τα ιδαιτέρως για την τόλμη τους αυτή, η οποία κρατά ζωντανά τα ήθη και έθιμα της Πατρίδος μας μαρτυρώντας την αληθινή τους Αγάπη και  Πίστη στον Έναν και Αληθινό Θεό.